Ecce Homo Ludens LI: Een groepsfoto uit 1947


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Er is een goede manier om een korte pauze in te lassen in de productie van deze rubriek en toch met nieuwe ECCE-afleveringen te komen: plaatjes! Wie houdt er niet van?

Behalve de verzameling van mijn eigen foto’s heb ik ook de beschikking over een klein aantal afbeeldingen uit de nalatenschap van Piet van Berge.

De allermooiste foto daaruit is zonder twijfel deze.

Nu zit ik wel lang bij HMC (de 50 komt in zicht), maar deze gaat boven mijn macht. Achterop de foto staat 10 jarig jubileum geschreven, dus hij verwijst duidelijk naar de Bossche Christelijke Schaakvereniging (BCSV), die op 25 november 1937 opgericht werd in de kleuterschool aan de Moliusstraat in Den Bosch. De eerste bestuursleden waren J. van Nisius (voorzitter), P.G. van Berge (secretaris) en A. van de Ley (wedstrijdleider), enkele jaren later eerstebordspeler van Amersfoort.

eerste ontmoeting Hertogstad en BCSV op 27 september 1940

In augustus 1940 kwam daar Hertogstad bij, mede opgericht door Jo van Overdijk en Chris Paanakker.

In november 1940 volgde Max Euwe.

Deze drie jonge verenigingen hielden in 1941 een Bossche tientallencompetitie met 5 teams (ME 1 + 2; HS 1 + 2 en BCSV)

Na deze competitie kwam het tot protestante samenwerking en sloten de spelers van Hertogstad zich bij BCSV aan. Men ging verder onder de naam BSCV – Hertogstad en de vereniging trad toe tot de Nederlandsche Schaakbond. Het clubgebouw in die tijd was lunchroom ‘De Witte Brug’, Hinthamerstraat 67.

In HMC Den Bosch 40 jaar van de hand van Peter van Raay is de bovenstaande groepsfoto ook afgedrukt. Het onderschrift op bladzijde 9 wekt enige verbazing: “Schaakvereniging BCSV “De Hertogstad”, october 1942. Onder de leden herkent men mogelijk o.a. Stumpel (voorzitter), Wiegman, Van Overdijk, Vriens en Van Berge.”

Ten eerste: 1942 is een typfout voor 1947. En verder: twee namen uit dat rijtje ken ik vrij goed, maar ik herken helemaal niemand van deze 26 mannen. Wie wel?
Er zijn maar een handjevol Bosschenaren zijn die mogelijk meer informatie hebben. Ik denk dan aan namen als Bart van der Krogt, Loet Versfeld (beiden HSV) en natuurlijk ras-ME’er Cees van Zelst. Ik ga ze vragen…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>