Ecce Homo Ludens LII: Een Meesterklasse-record voor HMC


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Seizoenstart afgelopen weekeinde tegen Caïssa uit Amsterdam. Ik vroeg mij af: Hoe zijn die in de Meesterklasse gekomen? Op hun website gaf Enrico Vroombout op 19 mei 2019 het antwoord: “In een zinderende slotronde is Caïssa kampioen geworden in 1B! Het team had tegen Rotterdam een monsterscore nodig om de strijd met twee concurrenten aan te kunnen gaan. En die monsterscore kwam er: 9-1. In de eindstand bleef Caïssa haar grootste concurrent HWP Haarlem uiteindelijk één bordpuntje voor!”

In het afgebroken seizoen 2019/20 startten we ook tegen Caïssa, maar dan thuis. 6-4. Na bijna anderhalf jaar pauze had iedereen er weer ontzettend veel zin in. Siem is van ons allen veruit het meest actief, maar zelfs hij meldde dat hij sinds maart 2020 niet meer gespeeld had in Nederland. Hoe zou het lopen vandaag?

Het begin was goed. Bijna iedereen met de trein naar de hoofdstad.

15:24 u – Teamleider Twan appt dat hij aan bord 2 soepel remise had gemaakt tegen collega-grootmeester Dimitri Reinderman, “following a game by Daniel”

De thuisblijvers wreven in hun handen, want nu konden zij telefonisch voorzien worden van de meest actuele informatie.

16:17 u – Dambacher wint van Ree.

16:23 u – Schoorl keeps it simple: 0,5-2,5!

16:35 u – Bosch, Abeln en Martens winnen en Jasper remise: 1-6!

Bij deze tussenstand mengde onze kopman zich vanuit Bochum in het app-gesprek: “Sounds like Bayern-Bochum now…” FC Bayern won dat weekeinde met 7-0 van Vfl Bochum in de Bundesliga. Voetbal!

17:23 u – Siem wint! 1-7

17:30 u – Geert wint ook: 1-8.

“Over mijn eigen partij ben ik niet echt te spreken. Na slecht te hebben gestaan in de opening kom ik zowaar gewonnen te staan. En dat liet ik nog verzanden naar remise. Tegenstander blunderde ook, waarna ik het paardeindspel uiteindelijk toch nog won. Het slot was wel mooi.”

Als laatste laat onze voorzitter na 5 uur het negende punt aantekenen.

Goede vraag!
Dan appt onze kopman opeens: “Is it the highest win in the history of the club?”

Het antwoord op deze vraag was snel gegeven. Wie weet het niet? In de 3e ronde van de Eerste Klasse B heeft HMC 1 op 24 november 2001 met 0-10 gewonnen van Spijkenisse. In onze prijzenkast in de (oude) Biechten en De Vlieger lag het notatieformulier van die memorabele wedstrijd met de volgende heldennamen: Nicolai Pedersen, Mads Boe, Daniel Pedersen, Paul Span, Michiel Abeln, Ronnie de Hoog, Jeroen van den Bersselaar, Willem Muhren, Raymond de Rooij en Gert de Rooij.

Nicolai Vesterbaek Pedersen in Dieren 2003

De Denen hadden ons het seizoen ervoor in de cruciale wedstrijd tegen SMB voor degradatie behoed en wezen ons nu de weg naar boven. Dankzij de komst van Alexander Calder als sponsor werd het plan “Van Trappenhuis naar Snellift” uit de zomer van 2002 binnen twee seizoenen gerealiseerd.

Meesterklasse
Hoe zit het echter in de Meesterklasse? Ik heb het eens keurig uitgeplozen. HMC is het enige Meesterklasseteam dat nog nooit gedegradeerd is. In ons debuutseizoen verloren we echter op 26 februari 2005 tegen het oppermachtige HSG met 0,5-9,5. Saltaev redde de eer. Zeven seizoen later overkwam ons hetzelfde tegen En Passant. Toen was Jeroen Bosch de enige die niet verloor.

Mikhail Saltaev thuis tegen Apeldoorn in 2007

Maar we hadden het over de grootste HMC-overwinning in de Meesterklasse. De ronde na HSG sloegen we op 19 maart 2005 terug met 2-8 in Leiden tegen LSG. Die uitslag hebben we vier keer herhaald, waaronder op 12.2.2011 tegen Caïssa.

Een halfje meer
In het seizoen 2008/09 op 1 november 2008 haalden we een halfje meer: 8,5-1,5 thuis tegen BSG. Nota bene zonder Anish Giri, die een eervolle uitnodiging gehad had om zich via de eerste Online Qualifier voor de C-groep van Corus Chess 2009 te kwalificeren. Wat lukte!

HMC Calder voert de ranglijst in de Meesterklasse aan

Anish bij zijn KNSB-debuut voor HMC in Utrecht 2008

Paul Span was een van de 8 winnaars tegen BSG 2008

Dat deden we in het afgebroken seizoen op 23.11.2019 tegen Groninger Combinatie nog eens dunnetjes over. Siem maakte toen aan bord 1 remise tegen Nick Maatman en Sipke Ernst werd zonder pardon opzij gezet door Anna Zatonskih. Nargiz, Iozefina en Machteld deden ook mee.

Anna klopt Sipke

Het was echter de wedstrijd van Jeroen Bosch, die een letterlijke herhaling van de Velimirovic-aanval in Dijkhuis-van Wely van drie seizoenen tevoren op het bord toverde.

Jeroen Bosch in 2019

Op naar de 9½ – ½!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>