BSV A – HMC A 2,5 – 1,5 22 oktober 2021

Een potje schaken in de avondcompetitie in Bergen op Zoom is een hele onderneming het is onder normale omstandigheden een rit van een uur en een kwartier met de auto vanaf de Biechten.

Helaas hebben wij door fileleed twee uur over deze rit gedaan. Het bleek niet alleen spitsuur te zijn toen we rond half zeven de weg op wilde gaan, maar ook nog eens herfstvakantie en dus een massale uittocht van vakantiegangers. En vrijdagavond is natuurlijk ook nog een avond om op stap te gaan en terugkerende studenten die op kamers wonen, en  het weekend thuis willen zijn.

Brabant was topscorer met 770 km files die avond.

Op onze navigatie konden wij al zien dat we niet eerder dan kwart voor negen aan konden komen, terwijl we om acht uur moesten beginnen. In de auto werd dan ook telefonisch contact opgenomen met de non playing captain van BSV.  Gelukkig troffen we een begripvolle teamleider die de fileberichten ook had gehoord en vertelde dat dit overmacht was. Hij zou dit doorgeven aan zijn teamgenoten. Toen we eindelijk in de speelzaal aankwamen, om kwart voor negen, hadden onze tegenstanders de klokken niet aangezet en konden we gebruik maken van onze volledige speeltijd. Erg sportief!! Met dank aan onze tegenstanders.

                                   Bord 1 Caspar Hermeling –  Oliver de Hert  0-1

Aan het eerste bord kwam Caspar met wit gewonnen te staan maar door een blunder raakte hij een stuk kwijt en moest helaas als eerste zijn partij opgeven. Waarschijnlijk heeft de slopende reis hem parten gespeeld.

                                   Bord 2 Martin de Smit (1768) –  Cees Nuyten (1702)  0,5-0,5

Cees speelde met zwart tegen een witte Hippopotames opening, een systeem dat Eric vooral met zwart graag speelt. Na verwikkelingen in het middenspel kwam Cees gewonnen te staan en kwam hij zelfs een stuk voor. Helaas was dat een loper die op h7 ingemetseld was achter een muur van pionnen.  Op zoek naar snelle winst raakte hij in tijdnood en deed ook nog wat zwakke zetten. Een doorbraak was hierna onmogelijk en hij moest met nota bene een stuk meer berusten in remise. Balen.

                          Bord 3  Eric Merx –  Alexander van het Hoff  1-0

Ik kwam met wit in een gelijkstaande stelling terecht, mijn tegenstander deed exact de zelfde  beginzetten als ik. En na een kwartier spelen en slechts 15 zetten gedaan te hebben bood hij remise aan. Ik dacht meteen daar heb ik niet twee uur voor in een auto gezeten. Dus sloeg ik zijn aanbod af. Wat hij heel begrijpelijk vond. Hij ruilde de dames waardoor ik een open a-lijn kreeg en ik had al een open c-lijn met daarop een toren die zijn achtergebleven c pion onder vuur nam. Kortom ik won zowel die c-pion alsook de a pion. Nadat mijn vrije c pion de overkant bereikte moest hij daarvoor een stuk geven. Het eindspel was niet moeilijk meer en tot overmaat van ramp blunderde hij ook nog zijn toren weg waarna hij opgaf.                                                                

                                         Bord 4 Rob Hopman –  Joep Smetsers  1-0

Dat het regelen van uitwedstrijden voor teamleiders geen pretje zijn ondervond ik aan den lijve, het was een hele toer om een invaller te vinden die bereid is om de interne competitieavond op vrijdag voor een externe competitieavond in te willen ruilen. En dan ook nog eens een flinke autorit willen maken. In eerste instantie had ik een viertal paraat, maar 1 dag voor aanvang van de wedstrijd bleek dat mijn uitgekozen invaller niet speelgerechtigd was, omdat hij al ingevallen had in het tweede

avondteam. Dus moest ik op het laatste moment nog op zoek naar een nieuwe invaller.

Gelukkig vond ik Joep Smetsers bereid om deze taak op zich te nemen. Waarvoor dank!

Ik bood Joep nog aan dat hij mocht kiezen uit bord 3 om met wit te spelen of met zwart aan bord 4. Joep koos helaas voor bord 4 en trof daar Rob Hopman aan met een forse rating van 1845 elo.

Joep verloor ( nog beter gezegd : hij gaf zijn pion gratis voor niks weg)  voor hem op onverklaarbare wijze al na drie (!) zetten en ook nog een centrum pion. Dit is echt lang, heel lang geleden dat hem zoiets is overkomen.

Hoe dan ook, geen paniek, rustig blijven, alle stukken ontwikkelen en maak er een leuke partij van. Hij kon zijn tegenstander langzaam maar zeker onder druk zetten, vooral toen hij lang had gerokeerd. Op de damevleugel kon hij een gevaarlijke aanval opzetten, echter hij zag een torenzet van wit  over het hoofd, verloor nog een pion met een sterke tegenaanval. De partij was toen wel ‘n beetje gespeeld. Op het allerlaatst heeft hij nog geprobeerd om er pat uit te slepen, maar helaas. Met een ratingverschil van 300 punten is dit toch een goede prestatie van Joep.

We zijn inmiddels in de middenmoot terecht gekomen maar de kansen zijn nog volledig open.


Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op vrijdagavond 10 december, mits er geen spelbrekers zijn. We spelen dan een thuiswedstrijd tegen het Paardje uit Made.

Eric Merx

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>