Het 3e start het nieuwe seizoen met een ruime thuisnederlaag

door Koos Hendriks
We kregen het sterke Vianen/DVP2 op bezoek. Hun gemiddelde teamrating bedroeg ruim 150 punten meer dan die van ons.

Het eerste klaar was Nel aan bord 8. Nel kwam snel onder druk te staan verloor een stuk en ging kansloos van het bord. Ook Cees Nuijten aan bord 3 kreeg vrij vlot een nederlaag te slikken. Aan bord 2 kon Cees van Zelst iets terug doen met een goede overwinning. Aan bord 6 moest ook Ekko het onderspit delven: “Ik speelde met wit tegen John Alblas. De Italiaanse opening kwam op het bord met 4. c3 als voorbereiding op de opmars d4, om druk op het centrum te krijgen. Helaas verloor ik In de opening al twee pionnen. Over de open d en e lijn kon ik nog lange tijd druk op de zwarte stelling houden en tot de zestigste zet dreigingen creëren. Nadat alle stukken waren afgeruild had zwart een gewonnen pionneneindspel en wist de winst in tijdsnood naar zich toe te trekken.” Loek aan bord 1 trof een sterke tegenstander: “Zelf gaf ik het slechte voorbeeld door van Jan Selten te verliezen. Hij speelde na 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Pf6 4.Pg5 d5 5.exd5 Pa5 het zetje 6.d3 te kiezen dat ik nog nooit tegen me had gehad. Ik volgde onbewust de door zwart gewonnen partij Anderssen – Dufresne, Rotterdam! 1861, waarin volgde 6… Pxc4 7.dxc4 h6 8.Pf3 e4 9.Pd4 Ld6 10.f4? exf3 11.Pf3 0-0, maar Selten deed sterker 10.Le3! Pg4 11.Dd2 Pxe3 12.fxe3! 0-0 13.Pc3 f5 14.g3! en het lukte me niet om tegenspel te krijgen.”  Zelf kreeg ik met de zwarte stukken aan bord 7 een geweigerd damegambiet. Ik kon vrij eenvoudig afwikkelen naar een gewonnen eindspel met een ijzersterk verbonden pionnenpaar dat over de a- en b-lijn kon oprukken naar de promotievelden resulterend in stukwinst en uiteindelijk de partij. Aan bord 5 kwam Eric zeer moeizaam te staan. Zijn stukken konden geen vin meer verroeren: “Ik speelde met zwart een scherpe partij waarbij ik een pionoffer pleegde voor een snelle ontwikkeling en open lijnen, maar mijn tegenstander maakte weinig fouten. Uiteindelijk koos ik niet de beste voortzetting en stak ik veel tijd in het verkeerde plan. Maar de partij bleef toch nog lang in evenwicht. Ik bleef de pion achter maar het eindspel wat ontstond was erg lastig om te winnen. Ik had mijn pionnen op de goede kleur staan en kwam in een eindspel van loper tegen paard, overigens had mijn tegenstander nog wel een goede kans laten liggen om mij een zware slag toe te brengen maar hij zei dat hij dit had bekeken maar zag er geen voordeel in. Hij geloofde er zelf ook niet in dat hij gewonnen stond maar na een lange manoeuvreer partij was het hem toch gelukt. Ik kwam in zetdwang en moest mijn paard buitenspel zetten waarna zijn koning mijn stelling kon binnendringen. Hier was geen houden meer aan. Ik moest na  70 zetten toch de koning omleggen omdat hij toch een winstvariant had ontdekt, al met al een verdiende overwinning voor hem.” De langste partij in de speelzaal was voor Mari aan bord 4: “Een enerverende marathonpartij met wisselende kansen. Uiteindelijk moesten de kemphanen zich na vijf en een half uur schaken berusten in remise.”

Eindstand: 2½ – 5½.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>