Het 3e speelt gelijk in Asten

Door Koos Hendriks

We moesten afreizen naar de Peel om tegen de Combinatie 2 te spelen. Met hun gemiddelde teamrating die 176 punten meer bedroeg dan de onze waren we duidelijk de underdog. Vooraf hadden we ons al min of meer verzoend met een nederlaag hopende op een niet al te grote afstraffing. Een aantal van onze topspelers had zich, mede vanwege coronaperikelen, moeten afmelden zodat we niet op volle oorlogssterkte konden aantreden.  Achteraf gezien had er zelfs nog meer voor ons ingezeten dan het gelijke spel.

Nel aan bord 8 was het eerste klaar. In een scherp opgezette partij met wist Nel knap een dreigende mataanval af te wenden door remise af te dwingen met een eeuwig schaakcombinatie.

Loek aan het 1e bord behaalde een vlotte overwinning: “……..tegen Stefan Rooijakkers. Op mijn Szily-systeem (4.Dxd4) tegen het Siciliaans reageerde hij met de Boekarest-variant (5… Da5+) die ik gelukkig goed kende. In plaats van het loperspaar kreeg ik een indrukwekkend paardenpaar dat snel de beslissing bracht. Omdat de partij kort was kan ik hem wel helemaal weergeven:

Mari aan bord 2 speelde probleemloos remise: Ikzelf speelde een partij, waarin beide spelers niet in gevaar kwamen. Een remise was dus het logische en rechtvaardige resultaat, waarmee beide schaakspelers tevreden over konden zijn.”

Henri aan bord 6 kwam op zet 33 met een torenoffer dat hem damewinst en 6 zetten later de overwinning bracht.

Zelf kwam ik met de zwarte stukken enigszins in de verdrukking doordat mijn tegenstander met ruimteoverwicht uit de opening kwam en mijn koning oogde kwetsbaar in het midden van het bord. Na de openingsfase vlot en adequaat te hebben gespeeld ging mijn tegenstander plots een uur(!) nadenken over zijn 16e zet die niet goed was. Na afloop vertelde hij dat hij lang had zitten piekeren over een aanvalsplan dat hij uiteindelijk niet durfde door te zetten en toen een zet deed waar hij eigenlijk niet of nauwelijks over had nagedacht. Hierna kon ik het initiatief overnemen resulterend in stukwinst. Wel moest ik nog nauwkeurig verdedigen vanwege mijn kwetsbare koningspositie maar wit wist geen doorbraak te vinden. Uiteindelijk kon ik het punt binnenhalen met een mataanval.

Tegen alle verwachting in stonden we ineens, met nog 3 partijen gaande, met 4 – 1 voor en durfden we zelfs te hopen op een kleine overwinning omdat Eric aan bord 5 op dat moment zeker niet minder stond!

Aan bord 3 en bord 7 speelden respectievelijk Bert en Theo met de zwarte stukken beiden een kansloze partij waardoor alles aankwam op de laatste partij van Eric aan bord 5: “Ik had de pech dat ik aan bord 5 hun sterkste speler trof met de hoogste rating . Maar toch lukte het mij om met een kleine plus uit de opening te komen. Ik had van onze teamleider al te horen gekregen dat ik remise mocht aanbieden. Maar dat aanbod deed ik iets te laat want we hadden pardoes 4 bordpunten binnengehaald. Waardoor mijn tegenstander van zijn teamleider het remise aanbod moest afslaan.

Het werd een taai eindspel maar ik had nog steeds een minimaal voordeeltje. We waren als laatste bezig en het was 4-3 in ons voordeel. Dus als het mij lukte om remise te houden konden we met een overwinning naar huis. Helaas beging ik een onnauwkeurigheid waardoor mijn tegenstander mij kon opzadelen met een dubbelpion. Dit bleek meteen een ommekeer in de stelling. Nu was het mijn tegenstander die duidelijk beter stond en hij haalde het volle punt uit de stelling.  Hij zei me nog na afloop van de partij, als je in een iets eerder stadium remise had aangeboden dan had ik het aanbod meteen aangenomen omdat je de hele partij iets beter stond. Dat was helaas een schrale troost.”

Eindstand: 4 – 4. Vooraf hadden we ervoor getekend echter de thuisreis werd met een gevoel van lichte teleurstelling aanvaard gezien het wedstrijdverloop.

Koos Hendriks.

2 comments to Het 3e speelt gelijk in Asten

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>