Het 3e verliest ook zijn tweede thuiswedstrijd

Ondanks dat we tegen Zuid Limburg 5 konden starten met een reglementaire 1 – 0 voorsprong, ze konden maar 7 man op de been brengen, gingen we kansloos ten onder. Zelf heb ik maar weinig mee gekregen van het wedstrijdverloop. Druk bezig zijnde met de corona-checks bij de ingang van de grote speelzaal kreeg ik 10 minuten voor aanvang te horen dat ik ‘mocht’ invallen aan het 1e bord van het 2e.

Loek, Mari, Ekko en Henry werden allen op een nederlaag getrakteerd.

Cees Nuijten behaalde een remise aan bord 4 evenals Eric aan bord 6: “Ik werd al vroeg in de partij geconfronteerd met een  loper ruil. De theorie geeft aan dat dit een klein nadeeltje is voor zwart omdat wit de open h lijn krijgt. Kort rokeren wordt dus gevaarlijk voor zwart. Ik probeerde dan ook om via de open h lijn druk op te bouwen maar zwart bleef lang met zijn koning in het midden staan omdat hij die dreiging ook wel zag. Tegelijkertijd probeerde ik de lange rokade voor zwart ook onaantrekkelijk te maken door met de a pion op te rukken. Ik kreeg wat ruimte voordeel maar had nog wel een dubbelpion. Zwart verdedigde goed en ik kwam niet echt veel verder. Mijn tegenstander probeerde in het centrum druk op te bouwen omdat ook mijn koning daar stond. Ik moest uiteindelijk mijn aanvalsplannen laten schieten en bracht mijn koning toch maar via de korte rokade in veiligheid. Mijn aanvalskansen waren daardoor in kracht geslonken en er volgde een behoorlijke stukkenruil. Uiteindelijk bleek zwart er met een sterk paard uit te komen en dacht ik een sterke loper in handen te hebben. Maar dat bleek een illusie. Toen ik dit in de gaten kreeg bood ik remise aan. Ik was behoorlijk verbaasd dat hij dit aannam. Uit de analyse bleek de  loper niet opgewassen tegen het zwarte paard en dat ik goed weg was gekomen met remise. Daar was ik zeer tevreden mee toen ik na de partij zijn rating had opgezocht.”

De enige van ons die wist te winnen was Bert aan bord 3 nadat zijn tegenstander eerder een remisevoorstel van Bert had afgeslagen: “Bij de stand 5 tegen 2 bood ik mijn tegenstander remise aan. De man dacht goede reden te hebben om door te spelen. Mijn partij: in een ietwat onduidelijk koningsindisch met de koningsloper naar g2 kwam voor de theoretici onder u de Zie-ginds-komt-de-stoomboot-variant op het bord. Kern van de zaak: eerst aan wal komen de paarden aan bod. En hoe. Niet er op los hengsten maar voorzichtig manoeuvreren. Het laatste paard verdween van het bord door een kwaliteitsoffer mijnerzijds waarvoor slechts een pion als compensatie. Strikt materieel gezien had mijn tegenstander een goede reden om een remise aanbod te weigeren. Echter er resteerde een eindspel: twee torens tegen toren en bisschop plus een pion meer. Bisschoppen hadden ooit wereldlijke en geestelijke macht. Daar wist men tot voor kort alles van in Limburg met de wijwater urinerende Gijzen. Reeds het vangen een vlieg wist de man tot sacrale hoogte te verheffen. Er gaan geruchten dat hij bij hoogwater over de Maas liep. Mijn bisschop was imponerend genoeg om met een kwaliteitsoffer gekist te worden. Wat resteerde was een toreneindspel van 4 om 3 pionnen op  beide vleugels. Niet significant gewonnen, maar wel een stelling om langzaam maar zeker meedogenloos uitgemolken te worden. Mijn tegenstander had geen zin vermoed ik om met een paar lamme uiers huiswaarts te keren. Hij gaf op.

Eindstand: 3 – 5.

Bert op weg naar onze enige overwinning (foto door René Olthof).

Koos Hendriks.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>