Vermaledijd HMC slaat weer toe

Het was HWP Sas van Gent al eens opgevallen: ze zijn een tegenstander die ons goed ligt. Vlak voor de eerste corona-onderbreking wonnen we nipt in Zeeland, nu werd het een comfortabele 6.5-3.5. Hopen dat dit keer het vermaledijde coronavirus de competitie niet direct de nek omdraait en we het gewoon uit kunnen spelen.

Dat het 2 voor 12 is, is wel gebleken uit het feit dat het lang onduidelijk was of deze ronde überhaupt door zou gaan en een aantal wedstrijden uit voorzorg geannuleerd werden. Hoe en of we ronde 5 gaan spelen, moet de KNSB nog even opzoeken.
2 voor 12 was het ook toen wedstrijdleider Ton van Roon de opstellingen voorlas. Kopmannen Slava en Fridman waren er niet bij, we hadden een ratingoverwicht van gemiddeld 70 punten per bord.

Het aanvangstijdstip van 12:00 dus, als enige club in de Meesterklasse. Er wordt weleens over het vroege tijdstip geklaagd, maar een snelle search in de competitiegids leert dat zo’n 13% van de teams in de KNSB-competitie om twaalf uur starten. Bij zaalhuur ben je ook afhankelijk van de uitbater en blijkbaar biedt iets vroeger beginnen toch wel een uitkomst. Bijkomend voordeel gisteren was dat we nog net genoeg tijd hadden om onze overwinning te vieren bij de Chinees! Vandaag wordt de sluitingstijd van de horeca en amateursport vervroegd naar 17:00. Dat wordt een praktische puzzel indien de uitwedstrijd tegen Groningen over 3 weken doorgaat!

Een snelle 1-0, altijd lekker. Adrian Roos besloot een variant te herhalen waarin wit direct gewonnen komt te staan en die Jasper ‘s ochtends al door de plug gehaald had. Daarom een genadeloze afstraffing.

Broekmeulen-Roos na Lg7-f8

In 2018 speelde Jasper hier direct Dxd5, maar na Dh4+ moet Pg3 en dan staat zwart direct erg goed. De verbetering Le2! haalt dit eruit, en na Tg8 fxe5 Pxe5 kwam alsnog Dxd5. In deze stelling werkt het trucje wel! 1-0

Burg-De Waele waarin ik d4 kan spelen

Zelf bouwde ik de partij langzaam op, maar wegens doortastend spel van de tegenstander viel er niets te halen.

Misschien als ik had berekend dat in boventaande stelling d3-d4 tactisch wel werkt, ik een licht initiatief had kunnen genieten. 1.5-0.5

Siem nam afscheid van zijn 100% score, Rein Verstraeten speelde de Najdorf keurig en Siem kon gelukkig nog afwikkelen naar remise. 2-1

Dat het Catalaans van Leenhouts lastig is, had ik zelf ook al ondervonden in de Belgische competitie. Martin kwam er gisteren ook niet echt aan te pas.

Leenhouts-Martens na Lb4

Martin had hier e5-e4! gevolgd door De7 kunnen doen, dan staat het gelijk volgens de engine. De stuctuur na c6-c5 was geen fijne! 2-2

Totnogtoe ging het gelijk op, en overal stonden we wel prima. Al was het erg spannend op het laatste bord..

Abeln-Groffen na Pc6-b4

In het afruilslavisch heeft Michiel op b7 een pion buitgemaakt. Nu dreigt zwart met Tc8-c7 de witte dame in te sluiten. Pe1! is in deze stelling een elegante oplossing. Na Tc7 kan dan Pe4! Txc1 Pxd6 Txa1 Dxb4. In de diagramstelling is a2-a3 ook een sterke zet die groot voordeel oplevert. Michiel’s Pc3-a4 was niet echt handig en had tot gelijkspel geleid na Pb4-c2. Het eindspel waarin beide heren een vol stuk weggaven was minder gecompliceerd en bedekken we met de mantel der liefde. 3-2

Rob had weer een heel lekker potje. Met wit rustig de partij opbouwen, en vervolgens de stukken richting de vijandelijke koning. Uit paniek wikkelde zijn tegenstander, op lichess ook bekend onder de naam “DaniellaQueen” af naar een verloren eindspel. 4-2

Maenhout-Mollema, zwart aan zet wint!

Kopman aan het eerste bord was deze wedstrijd voorzitter Thomas Mollema. In het Russisch kwam hij door gebrek aan theoriekennis iets minder te staan, maar hij verdedigde taai. In het eindspel speelde Maenhout op winst en kreeg Thomas een winstkans.

Tb3-b4 was hier winnend, met het idee e6-e5 en een penning over de 4de rij. Thomas vond een andere manier voor tegenspel tegen de vrije g-pion, die in remise eindigde. 4.5-2.5

Glen-Martijn, f2-f3 was niet zo handig

Martijn had een puike overwinning met zwart tegen Glen, tevens welbekend uit de teambattles op lichess.

Na f2-f3? brak Martijn de stelling open met c6-c5!, en de rest speelde vanzelf. 5.5-2.5

Cardon-Bosch, zwart aan zet wint materiaal

Jeroen stond steeds iets minder, maar kreeg wel een kans om een kwaliteit te winnen.

Hoe kan Jeroen met zwart materiaal winnen? Jeroen miste het en even later werd er toch maar remise besloten. 6-3

Als laatste bezig was Geert. Hij had uit de opening positioneel voordeel tegen Simon Provoost. Eigenlijk deed Geert alles goed, maar het voordeeltje was mager.

Provoost-Van der Stricht: plusje in het eindspel

Zijn beste kans was misschien om in het eindspel Kd6 te spelen, met een poging tot binnendringen op de damevleugel. Hij deed iets anders en Simon verdedigde correct 6.5-3.5.

Een prima overwinning, waarmee we onszelf een heel eind richting handhaving spelen. Hopelijk tot over 3 weken!
Met dank aan René Olthof voor de partijen! U kunt alle partijen al naspelen:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>