Bart van der Krogt bedankt voor al je partijen voor HMC

Door Eric Merx en Henk Mollema

Donderdagavond 16 december 2021 zijn Henk Mollema en ik op visite geweest bij Bart van der Krogt die inmiddels de respectabele leeftijd heeft bereikt van 86 jaar. Bart ontving ons in zijn flat op de 13e verdieping met een fenomenaal uitzicht over het Bossche Broek, waar hij al jaren woont.

We hebben hem een prachtig fotoalbum uitgereikt, waarin hij de centrale ster was. Tevens hadden we hem een kerstkaart gegeven met daarop alle namen van de deelnemers die geld doneerde voor het fotoalbum, dat Henk Mollema samen met  zijn vrouw in elkaar had gezet. Er waren zelfs HMC-ers buiten ons team die spontaan mee wilde doen, toen ze van dit initiatief hoorde, en ook geld hebben gedoneerd. Mede dankzij de bijdrage van foto’s uit het fotoarchief van René Olthof is het een heel mooi album geworden. Bart was er erg gelukkig mee en ontroerd. Ook had Bart voor ons nog een geschenk in petto. Hij doneerde HMC 3 schaakboeken uit zijn eigen collectie. We zullen er voor zorgen dat dit op een goede plek terecht komt.

Even ter verduidelijking voor degene die niet bij de ALV waren. Bart heeft helaas te kennen gegeven dat hij niet meer in staat is om nog langer te kunnen blijven schaken voor HMC, vanwege zijn gezondheid. Hij werd de laatste jaren regelmatig geplaagd door diverse herseninfarcten. Hierdoor raakte hij de controle over zijn spraak kwijt, bovendien putte deze aanslag op zijn gezondheid hem behoorlijk uit.

Bart

Soms leek hij hier goed van te herstellen en kwam zijn spraak weer terug, zodat hij toch weer achter het schaakbord kroop en zelfs aan de externe competitie voor HMC bleef meedoen. En uiteraard kwam hij als hij maar enigszins puf had ook regelmatig op de interne competitie. In 2018 zaten Henk en ik nog samen met hem in HMC 4 dat kampioen werd. Bart genoot hier van en was geweldig trots.

Het balletje is eigenlijk gaan rollen op de laatste Algemene Ledenvergadering waarop onze voorzitter Thomas Mollema dit nieuws bekent maakte, wat ons erg verdrietig stemde.

Loek Mostertman opperde toen of het bestuur misschien een presentje kon regelen voor Bart voor zijn trouwe dienstjaren die hij bij HMC had vervuld. Het bestuur zou dit in overweging nemen.

Ook Henk Mollema sloot zich die avond direct aan bij het voorstel van Loek.

Enige maanden later sprak ik Henk over dit idee aan, op een vrijdagavond na de interne competitie. Ik zei tegen Henk, als we nou eens met ons team dat met Bart kampioen werd, wat geld uitleggen om een presentje te geven aan Bart. Henk zat meteen op één lijn met mij om dit idee samen uit te voeren.

Nadat Henk telefonisch contact opnam met Bart of het uitkwam dat we binnenkort een bezoek bij hem mochten afleggen, antwoordde hij in eerste instantie, dat hij na en half uur uitgeput zou zijn en dat het beter was om er vanaf te zien. Nadat Henk daarna voorstelde om het bezoek niet langer te laten duren dan 10 minuten en alleen om iets af te geven, stemde hij hier alsnog gelukkig in. Toch waren we enigszins geschrokken bij binnenkomst in zijn flat. Bart kon zichzelf alleen moeizaam verplaatsen met een rollator en zijn spraak was duidelijk aangeslagen door het infarct. Wel oogde hij bijzonder vrolijk en helder van geest. Tijdens zijn eerste telefonisch contact met Bart had Henk zijn moeizame spraak ook al opgemerkt.

Het kampioensteam uit 2018

 

Bart vertelde ons dat hij als 14 jarig jochie lid werd van de Bossche schaakvereniging HSV. Hij wist het zelfs te brengen tot de tweede klasse KNSB. Hij bekleedde het tweede bord achter de heer Schimmel die steevast aan bord 1 zat. Ook zat in dat team Loet Versfeld wist hij nog. Volgens mij speelt die nog steeds bij Eindhoven. De oudere schakers onder ons kennen deze namen vast en zeker nog wel.

Bart heeft ook jarenlang in Parijs gewoond waar hij lesgaf op school. Nadat hij uit Frankrijk terugkwam werd hij meteen lid van HMC dat toen nog in de Wederkomstkerk speelde. Ikzelf (Eric Merx) ben daar 38 jaar geleden als nieuw lid binnengekomen. En ken Bart dan ook al zo lang.

Hij zei dat hij 1x per week hulp kreeg bij zijn huishouding en 1x per week met hulp gedoucht wordt. Zijn boodschappen worden aan huis geleverd door Albert Hein tot op zijn keukentafel. Zijn twee zoons wonen gelukkig in Den Bosch en komen regelmatig bij hem langs.

Helaas heeft hij zijn twee kleinzoons de laatste tijd vanwege een mogelijke corona besmetting niet vaak kunnen zien.

Wat ik ook altijd heel bijzonder aan Bart heb gevonden, is dat als hij een externe uitwedstrijd moest spelen,  hij het liefst met zijn eigen auto daar naartoe reed. Dit had een reden, hij wilde namelijk na de partij, die hem altijd veel inspanning kostte, meteen naar huis kunnen rijden omdat hij zichzelf meerdere malen per dag moest spuiten met insuline omdat hij ook nog diabetisch patiënt is. Bart had dan ook altijd dezelfde tactiek: heel snel spelen en hopen dat de tegenstander in zijn tempo meeging.  Want Bart kon binnen slechts enkele seconden al een goede zet doen. En zijn meeste tegenstanders niet. Dit leverde hem veel winstpunten op voor HMC.

Bart speelde ook regelmatig mee bij het BoschRos toernooi. En op één van onze ontmoetingen met de Kentering uit Rosmalen hadden we een probleem. We zaten met een ongelijk aantal deelnemers en ik dacht als organisator meteen aan de snelschaak kwaliteiten van Bart. En vroeg hem of hij bereid was om het als simultaangever op te nemen tegen twee tegenstanders. Bart antwoordde meteen dat dit geen probleem was. Er bleek die middag zelfs nog een derde speler, die  te laat arriveerde, voor de Kentering aan te schuiven tegen Bart. Dus hij zat ineens tegenover drie spelers van de Kentering onze eer te verdedigen.

Bart slijt zijn dagen nu vooral met tv kijken, bridgen op de computer en op zijn tijd een lekkere sigaar en een Frans wijntje. Aan schaken komt hij helaas niet meer toe, te inspannend zei hij.

Proost Bart het ga je goed!

Na een kwartiertje zijn Henk en ik opgestapt en wenste hem fijne feestdagen en hopelijk in goede gezondheid. In ieder geval gingen Henk en ik met een goed gevoel naar huis.

p.s. Met een kleine knipoog aan René Olthof: Hopelijk komt Bart nog eens aan de beurt, zodra je de draad weer oppakt bij jouw rubriek: ECCE HOMO LUDENS.

7 comments to Bart van der Krogt bedankt voor al je partijen voor HMC

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>