HMC A – Baronie A 3,5-0,5 18 maart 2022

Door Eric Merx:
Eindelijk weer eens een degelijke overwinning voor het eerste avondteam. Er werd vanavond op geen enkel bord verloren. Drie fraaie overwinningen en een remise. Tegen een team uit Breda met gelijkwaardige rating aan ons team. We schuiven hierdoor op naar de tweede plaats. Maar de eerlijkheid gebied om te zeggen dat we nog twee sterke teams voor de boeg hebben, te weten de stukkenjagers B en C. Waarin opvalt dat het C team van de stukkenjagers het de hele competitie beter doet dan het B team, dat op papier een hogere rating heeft. Het C team wist zelfs van hun B team te winnen in een onderlinge duel. We krijgen ook nog het Paardje uit Made op bezoek, die onderaan staan.

 

                        Bord 1      Willem van der Linden –  Caspar Hermeling    0-1

Door Caspar:
1.c4 e6 2. g3 Pf6 3. Lg2 d5 4. cxd5 exd5 5. Pf3 Le7 6. d4 0-0 7. 0-0 Pe4 8, Pc3 Pc6 9. Db3 Pa5 10. Dd1 Pxc3 11. bxc3 Pc4 12. Pd2 Pxd2 13. Lxd2 c6 14. e4 dxe4 15. Lxe4 Lf6 16. Te1 Le6 17. Dc2 g6 18. Tab1 Dd7 19. Le3 Tfe8 20. Tbd1 Lc4 21. Ld3 Ld5 22. c4 Le6 23. Le2 a6 24. Lf3 Tad8 25. Da4 Lg4 26. Lxg4 Dxg4 27. Db3 b5 28. cxb5  axb5 29. Dc2 Df3 30. Dc1 Ta8 31. Dc2 Ta4 32. Lh6 Tea8 33. Db2 Dh5 34. Le3 Txa2 35. Dc3 Df3 36. Tc1 T8a3 37. Dxc6 Txe3 38. Dc8+ Kg7 en opgegeven door de tegenstander.

(red: in onderstaande stelling staat de toren op a8 eigenlijk op a2!)  

stelling na 37. Dxc6?   Txe3!                     

                                    Bord 2           Piet van Eijndhoven – Kees Ooms     1-0

 

Over mijn partij: Beide spelers stelden zich rustig en afwachtend op met een dubbel fianchetto. Mijn tegenstander (met zwart) speelde op een gegeven moment f5. Ik nam op f5 met mijn e-pion en hij sloeg terug met zijn toren. Na gxf5 zou hij minstens gelijk spel hebben gehad, maar nu kreeg ik veld e4 voor mijn paard en kon ik de stelling controleren. Even later won ik een kwaliteit en dat was genoeg voor de winst.             

                           Bord 3  Jasper Willeboordse – Derk-Jan Morelis             0-1

Door Derk-Jan:

Vooraf vertelde Cees mij dat de Baronie met een sterke delegatie was op komen dagen. Gemiddeld wel 100 ratingpunten meer. In de praktijk bleek dit wel mee te vallen. Achteraf zag ik dat wij gemiddeld 47 ratingpunten meer hadden. Had Cees de tegenstanders overschat, of onze eigen kwaliteiten onderschat?

Zelf speelde ik met zwart tegen Jasper Willeboordse. Een tegenstander met ongeveer een gelijke rating. Het werd een boeiende partij. Jasper begon al snel zijn koningspionnen naar voren te schuiven. Ik ondernam daarom wat tegenactie op de damevleugel. Na 15 zetten had Jasper al zijn pionnen al 1 of meerdere posities verschoven. Zelf speelde ik een degelijke partij en wist de druk op zijn pionnen steeds iets verder op te voeren. Pas op de 29e zet, toen het gevaar op de koningsvleugel was geweken, rokeerde ik. Daarna kon ik het mijzelf permitteren om een kwaliteit te laten slaan. Hierdoor kreeg ik een vrije pion op de h-lijn, op de vierde rij. Nadat het belangrijke paard in de verdediging van mijn tegenstander was verdwenen, kon ik profiteren van zijn ongunstige pionnenstructuur. Achter elkaar won ik vier pionnen en mijn tegenstander gaf op.                              

                                      Bord 4     Cees Nuyten – Joost Rutten                     0,5-0,5

Door Cees:

“Na enige jaren van nauwelijks schaken eindelijk weer een partij. Zo zag ik dat maar het viel niet mee. Mijn tegenstander Joost Rutten trakteerde mij op een Nimzo-Indische verdediging en dat vind ik nooit prettig. Een lastige opening om met wit te bestrijden. Tegen mijn 4.e3 koos hij een opstelling met b6 en Lb7 en dan kom je al snel in  een soort Dame-indisch terecht. Weliswaar kreeg ik geleidelijk positioneel de wat betere stelling maar dat kostte mij veel tijd terwijl intussen de verkoudheid mij steeds meer in zijn of haar greep kreeg. Op zet 19 vond ik het genoeg en bood ik remise aan, dat werd aangenomen. Als mijn geachte opponent geweten had, hoe beroerd ik mij op dat moment voelde, zou hij waarschijnlijk een andere keuze hebben gemaakt en zou de partij wellicht minder goed zijn afgesloten. Nu kon ik snel naar huis. Beetje asociaal want de anderen waren nog bezig, maar mijn gesteldheid liet weinig anders toe. Mijn teamgenoten bleken uitermate betrouwbaar en grepen op de overige borden alles wat maar te grijpen viel. Zulke maatjes moet je hebben. Hulde!”

 

                                               Tussenstand na 4 gespeelde ronden       

Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op woensdagavond 6 april. We spelen dan een uitwedstrijd tegen Stukkenjagers C uit Tilburg.

De inhaalrondes vanwege het stilvallen van de competitie door corona staan gepland voor:

– ronde 3:   18 tot en met 22 april (week 16)
– ronde 4:   9 tot en met 13 mei     (week 19)

 

2 comments to HMC A – Baronie A 3,5-0,5 18 maart 2022

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>