RSG A – HMC A 2 – 2

Door Eric Merx

Op 7 maart stond er eindelijk weer eens een avondcompetitie op het programma, na een veel te lange gedwongen corona stop. We moesten aantreden tegen het Roosendaalse schaakgenootschap.

Een rit van ongeveer 1 uur heen en 1 uur terug. Tja je moet wat overhebben voor je hobby. Gelukkig deze keer geen hinderlijke files die roet in het eten gooide.

We kwamen keurig een kwartier voor tijd aan op onze bestemming. In feite waren we zelfs eerder dan de uitbater van het Café met als naam (De veestallen). Roosendaal kent nog een bekende club namelijk de Pion. Maar van de teamleider hoorde ik al dat ook die club te lijden had onder ledenverlies. Hij vertelde dat het Roosendaalse Schaakgenootschap meer een (vrienden)club was voor de gezelligheid en dat er niet fanatiek met het mes op tafel werd gespeeld. Hun motto luid serieus en gezellig. Het was een gastvrije ontvangst waarin de schaal met bitterballen twee maal onder het spelen langskwam. Super!

Ik had van tevoren al gezien, aan de ratings van onze tegenstanders, dat we een serieuze kandidaat zouden treffen. Ik zag dat ze ook in dit team nog de beschikking hadden over een speler met een rating van 1932!, maar tot mijn grote opluchting hadden ze die niet opgesteld. Ik had ook al door, dat ik die avond veruit de zwakste schakel zou zijn en misschien een cruciale rol zou moeten gaan spelen tegen wil en dank…..                    

            

Ik had met Caspar afgesproken dat ik hem om 18.00 uur af zou halen op het station te Rosmalen. Caspar komt vanuit Wijchen bij HMC spelen, zowel intern, extern, avondteam en de beker! Hij heeft ook al diverse malen voor HMC aan het BoschRos toernooi meegedaan. Normaal komt hij op vrijdagavond helemaal op de fiets!!! Ik vond dat voor de externe competitie niet zo’n goed idee. Hij zal maar eens een lekke band krijgen en niet op tijd mee kunnen doen, dan dupeer je het hele team. Wel had ik begrepen dat hij altijd gewapend is met een regenpak en een ANWB fiets reparatie abonnement voor het geval dat hij lek zou rijden. Ik meende dat hij vertelde dat hij hier eens beroep op moest doen.

Ik hoorde ook nog van Caspar dat hij vrijdagavond voorafgaand aan onze avondcompetitie, aan de bekercompetitie deelnam voor HMC en op zaterdag met de trein richting Duitsland ging vanwege de Bundesliga competitie op zondagmiddag bij zijn club Bremen. En ook op maandagavond nog voor het HMC avondteam moest uitkomen in Roosendaal. Hij vond dit zelf ook wel een beetje teveel van het goede…… ik dacht meteen bezorgd, als dit maar geen nadelig effect heeft op zijn schaakkwaliteiten aan het eerste bord waar ik hem plaatste. Maar niets was minder waar,  Caspar was als eerste klaar en won in 28 zetten. Hij trof Jan Schuurmans met een respectabele rating van 2059. Onderaan ziet u zijn partij.

 

 

Caspar Hermeling (foto van René Olthof)                   

                               Bord 2 Marc Naalden (1860) –  Piet van Eindhoven (1984)     1-0

Piet was als tweede klaar, hij moest tegen  hun teamleider  spelen, maar ik heb helaas niets van zijn partij gezien. Wel hoorde ik hem zeggen op de terugweg in de auto, dat het hem niet lukte om grip op de stelling te krijgen en dat zijn tegenstander een verdiende overwinning had behaald.

             Bord 3  Derk-Jan Morelis 1809 –  Erik van Elven  1792           0,5-0,5

Door Derk-Jan:

Tegen Erik van Elven speelde ik een spannende partij. Na een degelijke opening kwam er in het middenspel kansen over en weer. Op de 23e zet sloeg ik met mijn loper in op h7. Helaas zag ik de winnende voortzetting over het hoofd. Ik heb lang zitten dubben over twee andere varianten en uiteindelijk de minst gunstige gekozen. Hierdoor bleef het materiaal in evenwicht en wist ik mijn betere stelling niet uit te bouwen. De stukken werden geruild en de pionnen gingen lopen. Zodoende kwamen we in een volkomen gelijkwaardig eindspel met beiden twee dames en vier pionnen. Wat overigens niet wil zeggen dat dat de rest van de partij ook zo was. In het uitvluggeren miste ik nog een grote kans om een dame te winnen. En daarna kwam ik zelfs verloren te staan. Gelukkig zag mijn tegenstander het ook niet en ging akkoord met remise. Een schrale troost. Het was niet zo eenvoudig te zien met nog enkele minuten op de klok. Ook de meekijkende spelers van de hogere borden heb ik er niet over gehoord. Ook zij dachten dat de stelling in evenwicht was.                           

                             Bord 4  Arco Schumacher  1730 –  Eric Merx  1604                    0,5-0,5

Ik was als laatste bezig en daar baalde ik behoorlijk van want de tussenstand was 1,5-1,5. Ik moest een slechtere stelling minimaal remise zien te houden om niet met een nederlaag naar huis te gaan. Over winst hoefde ik me niet veel illusies te maken. Ik maakte een slechte keus in het middenspel waardoor ik mezelf opzadelde met een geïsoleerde d-pion. Die ondanks alles 4x gedekt stond. Maar het mijn tegenstander, om hem na een uitgebreide serie zetten van hergroepering, 4x aan te vallen, en mede  door 1 van de verdedigers uit te schakelen, verloor ik de uiterst belangrijke d-pion. Mijn stelling werd vanaf dat moment onhoudbaar en technisch verloren. Maar er waren slechts 2 lichte stukken geruild. Alle overige stukken en 15 pionnen stonden nog op het bord. Mijn tegenstander en ik kwamen in een wederzijdse tijdnoodfase terecht maar we hadden al ver over de 40 zetten gedaan. En we dachten allebei dat we onze extra 15 minuten al hadden verbruikt. Met nog 8 seconden op de klok bij mijn tegenstander en 1,5 minuut op de mijne, dacht ik het is nu of nooit, ik bied remise aan. Mijn tegenstander vroeg aan mij hoeveel tijd heb ik eigenlijk nog? Ik antwoordde u heeft nog 8 seconden op uw klok staan. Waarop mijn tegenstander zei: dan lijkt het me verstandig om je remise aanbod te accepteren. Aldus geschiedde. Zijn teamleider merkte terecht op waarom speel je niet gewoon door? Je hebt nog 15 minuten tegoed …….oeps. Geen opzet mijnerzijds maar wel bijzonder pijnlijk.

 

            Tussenstand na 3 gespeelde ronden

Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op vrijdagavond 18 maart. We spelen dan een thuiswedstrijd tegen de Baronie uit Breda.

De inhaalrondes vanwege het stilvallen van de competitie door corona staan gepland voor:
– ronde 3:   18 tot en met 22 april (week 16)
– ronde 4:   9 tot en met 13 mei     (week 19)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>