Het 3e boekt een nipte thuisoverwinning tegen Blerick 3

Aangezien onze tegenstanders slechts 7 man op de been konden brengen startten we met een reglementaire 1 – 0 voorsprong. Achteraf bleek dit net genoeg voor de overwinning. 

Mari, Cees van Zelst en Loek boekten allen een remise. Loek: “In mijn partij met zwart tegen Maarten Toll miste ik na 1.d4 Pf6 2.Lg5 Pe4 3.Lf4 d5 4.e3 Lf5 5.Pd2 e6 6. Pgf3? g5 7.Le5 f6 8.Lg3 de sterke voortzetting 8… h5! doordat ik á tempo Pxg3 speelde. Het loperspaar bleek hier echter niet genoeg om te winnen: remise na 40 zetten”. 

Cees Nuijten en ondergetekende liepen tegen een nederlaag aan. Cees gaf na afloop aan dat zijn tegenstander domweg beter had geschaakt hetgeen ikzelf ook kon zeggen. Na een te passieve opzet in de opening werd ik steeds verder ingesnoerd waarna een paard op D6 als een ware octopus mij uiteindelijk fataal werd. Met nog 2 partijen te gaan keken we tegen een 2,5-3,5 achterstand aan. Op dat moment kwam Bert, die een gelijke stelling had aan bord 5, vragen hoe de zaken ervoor stonden waarop mijn antwoord was dat hij moest winnen omdat we achter stonden. Mede gezien het feit dat Wim op dat moment ook min of meer een gelijke stelling had aan het 2e bord. 

Wim wist, schijnbaar vanuit het niets, een dame-eindspel te bereiken met een gevaarlijke vrijpion die uiteindelijk genoeg bleek voor de winst.  

Bert was op dat moment verzonken in diep gepeins in een poging zijn partij om te zetten in winst. Hij ging bewust remise uit de weg door complicaties te scheppen middels een afwikkeling naar een eindspel met 2 torens versus 1 dame voor zijn tegenstander. Uiteindelijk bezweek zijn tegenstander onder de druk en beging een onnauwkeurigheid hetgeen leidde tot pionverlies en een kwetsbare positie van zijn koning. Vrijwel meteen gaf hij onthutst de partij op in een stand waarin de winst op het oog nog niet zo makkelijk zou zijn geweest voor Bert. 

Eindstand: 4½ – 3½. Al met al een welkome overwinning na onze zeperd de vorige keer. 

Koos Hendriks. 

1 comment to Het 3e boekt een nipte thuisoverwinning tegen Blerick 3

  • Mari

    Boeiend verslag van onze teamleider, waardoor ik onze geflatteerde overwinning op prettige wijze kon herbeleven. Complimenten voor de prijzenswaardige vechtlust die vooral Wim en Bert aan de dag legden.
    Het was een lust voor het schaakoog hoe zij de winst binnen harkten. Jongens, ik ben trots op jullie!
    Vriendelijke groeten,
    Mari

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>