HMC – Het Paardje 4-0

22 april. Door Eric Merx

Het eerste avondteam van HMC heeft afgelopen vrijdag de maximale overwinning behaald tegen hekkensluiter het Paardje uit Made. Het moet wel gezegd worden dat de overwinning duidelijk geflatteerd was.

Ik hoorde al van hun teamleider tijdens het regelen van de match, dat hij zelf verhindert was en nog twee van hun sterkste spelers moest missen voor deze wedstrijd. Dus moesten er maar liefst drie invallers opgetrommeld worden. En dat valt voor een kleine vereniging niet altijd mee. Op de eerste twee borden hadden we daardoor een ratingoverwicht van 400 elo punten.

Geen zware beproeving voor onze twee eerste bordspelers dus. Maar ja daar konden wij ook niets aan doen.

Bord 1     René  Gosens – Caspar Hermeling                      0-1

Plaatsvervangend teamleider René Gosens moest het met 400 elo punten minder opnemen tegen Caspar Hermeling aan bord 1. Dat dit een zware taak is lijkt me duidelijk. Maar het lukte hem toch om het middenspel te overleven tegen Caspar en in een eindspel terecht te komen met maar één pion minder. Dat is op zich een goede prestatie van René. Ik heb zelf tegen Caspar in onze onderlinge wedstrijden in het middenspel de vlag reeds moeten strijken. Caspars tegenstander verkeerde in tijdnood en zocht zijn toevlucht in het voortdurend schaakjes geven met zijn toren. Het was nog even een technische klus voor Caspar om het eindspel te winnen, maar Caspar liet zijn tegenstander niet meer ontsnappen en haalde het overwinningspunt binnen.

Bord 2     Piet van Eijndhoven – Klaus Pfaffenhöfer           1-0

Door Piet:

 Ik speelde met wit tegen Klaus Pfaffenhöfer. De opening was rustig: Grünfeld-Indisch, fianchetto variant (g3, Lg2). Mijn tegenstander sloot zich een beetje op en daardoor kreeg ik ruimtevoordeel. De vraag was: kan zwart loskomen? Dat lukte niet: mijn tegenstander verblunderde in tijdnood een pion en ging kort daarna door de vlag.

Klaus Pfaffenhöfer tegen Piet van Eijndhoven aan bord 2 en René Gosens tegen Caspar Hermeling aan bord 1 (foto Eric Merx)

Bord 3    Johan Lips – Cees Nuijten   0-1

Door Cees:

Aan bord 3 mocht ik met zwart  spelen tegen Johan Lips, een invaller, en als je ook weet dat het Paardje op een degradatieplaats staat, zit het er dik in dat de avond niet moeilijk zal worden. Dat was ook het geval en dat was ook nodig want omdat ik die middag met stevige tegenwind een fietstocht langs de Linge had gemaakt, was ik niet meer helemaal fit.

Wij opende met 1. f4 en als het geen externe wedstrijd was geweest, zou ik zeker overgeschakeld zijn op het From’s gambiet, door verder te gaan met 1. .. e5, gevolgd door 2….d6 en zwart krijgt snel een mooie aanval. Maar in een externe wedstrijd gaat het toch om het teambelang en koos ik voor een veilige opstelling.

Al op zet 8 kon ik het centrum openen;  achteraf gezien wat te vroeg, want mijn koning stond nog steeds redelijk onbeschermd in het midden.

Gelukkig hielp mijn tegenstander een handje door vrijwillig zijn  koningsstelling te verzwakken en daarna was het snel gebeurd. Wit verloor een kwaliteit en een pion en een paar zetten later konden de stukken de doos in. 0-1

                               Bord 4    Eric Merx –  Daan Pals       1-0

Door Eric:

Ik speelde met wit het London systeem tegen Daan Pals. Hij reageerde met 2. Lf5 en het werd daardoor geen echt London systeem meer. Volgens de theorie is dan de scherpste aanpak om snel c4 en Db3 te spelen om op b7 te gaan drukken, omdat daar de  loper ontbreekt. Mijn tegenstander speelde b6 om zijn pion te redden.

Meteen daarna ook nog eens a6 om de witte loper van b5 weg te houden. Hij verzuimde om zijn andere loper in het spel te brengen waarna hij kort zou kunnen rocheren, hierdoor bleef de koning te lang in het centrum staan en kwam onder vuur te liggen.

Ook speelde hij drie zetten achter elkaar met het zelfde paard. Ik kreeg hierdoor een snelle ontwikkelingsvoorsprong. Dit kon zijn stelling uiteindelijk niet verdragen en op zet 13 blunderde hij een volle toren weg, waarna hij meteen opgaf.

Tussenstand na 6 gespeelde ronden

We hadden stiekem gehoopt dat onze mede koploper wat punten zou morsen tegen BSV A maar helaas heeft Stukkenjagers C toch met ruime cijfers gewonnen en hebben ze de koppositie weer overgenomen. We staan met gelijke matchpunten samen bovenaan en hebben slechts een half bordpuntje minder. Maar ze krijgen in de laatste ronde het Paardje als tegenstander en wij moeten tegen hun sterke  Stukkenjagers B team. Er moet een klein wonder geschieden willen we hier het kampioenschap kunnen wegkapen. We moeten met grotere cijfers winnen. Bij een gelijke stand op matchpunten en bordpunten zou onze onderlinge winst op hun gunstig uit kunnen pakken.

We zijn in ieder geval wel het enige team dat Stukkenjagers C heeft weten te verslaan in deze competitie.
We hebben het eigenlijk in onze allereerste wedstrijd tegen BSV A laten liggen door met 2,5 – 1,5 te verliezen.
We kwamen door fileleed anderhalf uur te laat aan in Bergen op Zoom.
Kortom we zullen hoe dan ook hard aan de bak moeten om Stukkenjagers B te verslaan.
We moeten hopen op het beste en rekening houden met het ergste.

Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op vrijdagavond 13 mei we spelen dan weer thuis.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>