Stukkenjagers C – HMC A 1.5-2.5

Door Eric Merx:

Het eerste avondteam van HMC heeft afgelopen woensdag goede zaken gedaan door de koploper met minimale cijfers te verslaan. We staan nu met drie teams bovenaan met 7 matchpunten. Maar Stukkenjagers C blijft op de eerste plaats staan doordat ze 1,5 bordpunt meer hebben dan HMC A en Stukkenjagers B. We werden die avond uiterst vriendelijk ontvangen door de wedstrijdleider Cesar Becx. Niet wetende dat hij die avond voor HMC een cruciale rol zou spelen bij het behalen van onze overwinning. Hij speelde zelf bij de Stukkenjagers B mee die avond.

We hebben allemaal nog twee wedstrijden te gaan. Maar Stukkenjagers C heeft het hierbij het lichtste programma, zei moeten nog tegen de onderste twee tegenstanders. HMC moet nog tegen de Stukkenjagers B en de onderste kandidaat. Stukkenjagers B krijgen nog een sterke middenmoter. Dus het kan nog een hele spannende eindstrijd worden. Als Stukkenjagers C geen punten meer morst zijn zei de kampioen.

                                                Tussenstand na 5 gespeelde ronden

 

                                    Bord 1     Caspar Hermeling -Rudolf Kat                            1-0

Caspar was die avond als eerste klaar. Hij kreeg een hele scherpe Franse stelling op het bord waarin

de dames snel van het bord afgingen. Maar de overgebleven stukken van Caspar domineerde het bord. Zwart moest lijdzaam toekijken hoe de witte pionnen op de koningsvleugel oprukten en een matnet dreigden te vlechten. De zwarte tegenaanval op de tegenover gestelde rochade stelling kwam niet van de grond. Wit won nog een pion en liet de overwinning niet meer ontglippen. Een schitterende partij. Ik was die avond meegegaan als non playing captain en als chauffeur voor ons team. En heb alle partijen kunnen bekijken.

De Stukkenjagers spelen al een hele tijd in een bijzaal van het gezellige Cinnecitta. Dit is een bioscoop en je kunt er ook wat eten en drinken. De opkomst van de interne die avond was gigantisch. Ik schatte dat er zeker 90 mensen aanwezig waren. Er speelde overigens wel drie avondteams. Maar van een dergelijke opkomst kan HMC voorlopig alleen nog maar dromen.

Enkele oud HMC-ers spelen daar ook, o.a. Sjoerd van Roon en Bob Jansen. Bob was aanwezig die avond. Hij was niet veel veranderd ondanks dat hij al behoorlijk lang weg is bij HMC.

 

Caspar Hermeling en Rudolf Kat tijdens hun analyse na de wedstrijd.

                                       Bord 4    Ruud Feelders – Cees Nuijten   1-0

Cees  moest het aan bord 4 tegen hun tweede sterkste speler opnemen. Het ratingverschil was maar liefst 280 punten, in het nadeel van Cees.  Maar toch verdedigde Cees zich behoorlijk goed. Hij vond zelf dat hij niet goed uit de opening kwam. Er kwam een pirc op het bord waarin Cees met zwart speelde. Wit trok ten aanval met een snelle opmars van zijn h-pion. Cees blokeerde deze met zijn h-pion. Meestal volgt er dan snel een opstoot met de witte g-pion zoals in de partij ook geschiedde. De verdediging leek te houden maar door hevige tijdnood blunderde Cees ineens een paard weg en gaf zijn partij meteen op.

Cees en zijn tegenstander Ruud Feelders.  Op de achtergrond Derk-Jan en Piet.       foto Eric Merx            

                 Bord 3    Derk-Jan Morelis – Arjen van Amerongen         1-0

Derk-jan moest het aan bord drie opnemen tegen hun teamleider en sterkste speler. Arjen van Amerongen heeft 200 rating punten meer dan Derk-Jan. Maar daar bleef Derk-Jan heel rustig onder.

Het werd een hele scherpe stelling waarin Derk-Jan een aanval krijgt op de f-pion van zijn tegenstander. Ook hier werd tegengesteld gerocheerd. Hij won die pion en wikkelde snel af naar een eindspel waarin hij nog een tweede pion extra voorkwam. Dit liet Derk-Jan niet meer los en haalde een belangrijk winstpunt binnen. De partij is bijgevoegd en de moeite van het naspelen waard.

Stelling na 25. Txf7!

Partij:

                        Bord 2    Peggy van Amerongen – Piet van Eijndhoven    0,5-0,5

De tussenstand was nu 2-1 in ons voordeel en Piet moest hoe dan ook minstens remise zien te maken om de teamoverwinning binnen te halen. Maar dit was nog niet zo eenvoudig. Peggy had haar partij zeer degelijk opgezet en hield Piet goed onder druk. Met als gevolg dat Piet in hevige tijdnood terecht kwam. Na het behalen van de eerste tijdcontrole bleek Piet een aantal zetten niet meer genoteerd te hebben en vroeg aan zijn tegenstandster of hij die van haar mocht overnemen.

Na een korte pauze moesten de twee kemphanen de partij vervolgen. Piet met nog maar een kwartier en zijn tegenstandster zat behoorlijk ruimer in haar tijd. Kortom wederom een taaie klus voor Piet. De strijd ging lange tijd gelijk op met evenveel materiaal op het bord. Het lukte Piet om uiteindelijk een toreneindspel op het bord te krijgen met ieder een pion. Beiden  stonden op het punt van promoveren. En Piet had nog 10 seconden over op de klok en Peggy iets meer.

In het heetst van de strijd sloeg het noodlot toe en Peggy gooide per ongeluk de koning van Piet om en zette hem op de verkeerde plaats terug op het bord. De teamleider van Stukkenjagers zat zelf in een andere zaal te analyseren en kon dus niet ingrijpen. Maar toevallig stond algemeen wedstrijdleider Cesar Becks ook bij de partij te kijken en greep uiterst correct in en bestrafte Peggy met 2 minuten tijdvermindering. Deze werd opgeteld bij de 10 seconden die Piet nog overhad.

Dit kwam Piet buitengewoon goed uit.  Ik denk dat Peggy door deze situatie zo beduusd was dat ze zonder verder spelen remise aanbood. Piet accepteerde uiteraard haar voorstel en de overwinning was hiermee een feit. Ik vrees dat als Cesar niet aanwezig was geweest op dat moment, dan denk ik dat de kans erg groot was dat Piet verloren zou hebben door tijdsoverschrijding. Ikzelf stond er ook bij te kijken maar was niet op de hoogte van deze (tijd)strafmaatregel. Weer wat geleerd!

 

Piet moest na de tijdcontrole zijn notatie bijwerken. Peggy van Amerongen overhandigde deze.

 Ik hoop dat dit voorval niet gaat leiden tot onvrede tussen de stukkenjagers C en B. De laatste ronde moeten we tegen dat team spelen waarin Cesar Becx zelf mee zou kunnen spelen. Ik verwacht dat  ze in volle oorlogssterkte zullen aan treden om hun sportieve plicht te doen.En aldus hun team C aan het kampioenschap te helpen. Of zijn eigen team.

Onze volgende wedstrijd zal gehouden worden op vrijdagavond 22 april. We spelen dan een thuiswedstrijd tegen Het Paardje uit Made.

De inhaalronde (ronde 4) vanwege het stilvallen van de competitie door corona staat gepland voor:
vrijdagavond  13 mei    HMC A – Stukkenjagers B

2 comments to Stukkenjagers C – HMC A 1.5-2.5

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>