Het 3e sluit het seizoen prima af met een ruime uitzege in Eindhoven

We reisden voor de laatste competitieronde af naar Eindhoven 4. Alhoewel we ons al veilig hadden gespeeld gingen we er toch nog eens goed voor zitten.

Ekko en Nel, respectievelijk aan bord 6 en 8, gingen hard onderuit en speelden beiden een kansloze partij. Cees Nuijten aan bord 4 speelde een prima plusremise.

De andere partijen gingen allen gewonnen. Onze nestor aan bord 1 Loek was dit seizoen de enige van ons die alle 7 rondes heeft gespeeld en zag zijn tegenstander een fout maken: “In de Aljechin-verdediging koos Albert Coenen na 1. e4 Pf6 2. e5 Pd5  3. d4 d6 4. c4 Pb6 5. f4 dxe5 6. fxe5 Pc6  7. Le3 Lf5 8. Pc3 e6 9. Pf3 voor de Ostrava-variant 9. … Lb4. In plaats van te kiezen tussen 10. Ld3 en 10. Le2 deed ik 10. Tc1, mij bekend uit Klaassen-Slikboer, Oosterhout 2006. Het bleek een gouden greep, want na 10. … 0-0 11. a3 Lxc3 12. Txc3 kreeg ik vrijwel gratis een sterk loperspaar. Na een foutje op zet 19 verloor Albert de kwaliteit én zijn zelfvertrouwen. 0p zet 26 gaf hij zich gewonnen.”

Eric won aan bord 5: “Ik speelde met wit 1. d4 hopende op een London system maar mijn tegenstander wilde me in een Konings-Indische stelling lokken, maar ik gaf dan toch liever de voorkeur om er een Pirc van te maken. Ik speelde zo agressief mogelijk door al op zet 5  met mijn h-pion op te rukken. Blijkbaar durfde hij hierdoor niet te rokeren aan de koningszijde. Hij bleef dus in het midden staan met zijn koning. Hij speelde de opening niet slecht en dacht dit word weer een lange zit. Hij speelde  erg snel en ik dacht dan ook dat hij op zeer bekend terrein zat. Maar na een zet a tempo, kon ik de dames met schaak ruilen en zijn rochade verhinderen. Er ontstond eigenlijk een redelijk evenwicht. Het leek of ik er niet echt veel voordeel  uit kon slepen. Maar na nog een te snelle zet kon ik mijn tegenstander met een dubbelpion op zadelen.  Deze pion kon ik al snel binnenhalen. Even later kwam daar nog een kwaliteit bij. Mijn ontwikkeling was duidelijk sneller gegaan dan bij mijn tegenstander die nog steeds worstelde met het vinden van goede plaatsen om zijn stukken neer te zetten. Nadat ik met een paard op d5 binnenkwam en dreigde een stuk te winnen hield hij het voor gezien.”

Zelf kwam ik aan bord 2 met de zwarte stukken niet goed uit de opening. Mijn jonge tegenstandster speelde het Open Spaans en liet mij tijdens de analyse achteraf zien dat ik het niet optimaal aanpakte waardoor zij de overhand kreeg. Echter tijdens het middenspel overzag zij een wending met dreiging van ‘mat achter de paaltjes’ hetgeen mij een kwal opleverde. Hierdoor kon ik afwikkelen naar een gewonnen eindspel van toren tegen paard.

Henry aan bord 7 wist een toreneindspel, waarin de remisemarge toch vaak erg ruim ligt, met een pion meer winnend af te sluiten.

Traditiegetrouw was Wim het laatste klaar. Wederom wist hij, ditmaal aan bord 3, uit een schijnbare gelijke en wellicht mindere uitgangspositie toch nog in het laatste uur af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Het lijkt er sterk op dat zijn tegenstanders ofwel in slaap worden gesust door zijn kalme rustige partijopzet ofwel mentaal uitgeput raken door zijn taaie stugge spel.

Uiteindelijk hebben we met 7 uit 7 een 50 % score behaald. Opmerkelijk was dat ons slechtste resultaat, een 2 – 6 nederlaag, werd gehaald tegen de nummer laatst en degradant Steensel. Des te opmerkelijker is dat dit de enige overwinning voor hun was met voor de rest louter ruime nederlagen.

Na afloop hebben we samen met een aantal spelers van het 4e het seizoen afgesloten met een geslaagde barbecue waarbij Loek nog een mooi nostalgisch lied ten gehore heeft gegeven hetgeen ons allen verraste en Nel ontroerde. Helaas werd in de loop van de avond bekend dat het 1e tegen een nederlaag was aangelopen en dientengevolge was gedegradeerd….

Koos Hendriks.

1 comment to Het 3e sluit het seizoen prima af met een ruime uitzege in Eindhoven

  • Mari

    Mooi verslag! Niet het venijn maar het plezier zat dit keer in de staart. Een soepele overwinning afgesloten met een gezellige barbecue. Als fervent fan van Corrie Konings zal Loek beslist “Mooi was die tijd” hebben gezongen. Koos, dank voor de prettige wijze, waarop je ons derde team hebt geleid. Hé, waar ligt mijn Frans hoedje nou? Oh, hier heb ik het al: CHAPEAU!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>