HMC A kansloos onderuit tegen Stukkenjagers B 1-3

Door Eric Merx 13 mei 2022 :

Helaas kon ons team dat in de sterkste opstelling aantrad tegen Stukkenjagers B uit Tilburg het niet bolwerken. We werden redelijk kansloos weggespeeld. Onze felicitaties gaan uit naar het team van stukkenjagers C uit Tilburg die in de laatste wedstrijd tegen het Paardje uit Made met 2,5 – 1,5 won.

En daarmee de uiteindelijk kampioen werd.

De competitie was tot aan de laatste ronde uiterst spannend. En kon nog alle kanten uit. We hadden nog een theoretische kans om  het kampioenschap binnen te halen. We moesten dan wel met minimaal 3-1 winnen van de Stukkenjagers B. Helaas staken ze daar een stokje voor. Maar niet te min was het een  mooi seizoen voor HMC A. Schrale troost dat wij het enige team waren dat van  de kampioen wist te winnen!

Derk-Jan – Erik Dignum bord 2 en Caspar – Nick Bijlsma aan bord 1. foto Eric Merx

Eindstand na 7 gespeelde ronden

Bord 1    Nick Bijlsma – Caspar Hermeling  1-0

Caspar moest het aan bord 1 opnemen tegen hun sterke kopman Nick Bijlsma met een indrukwekkende rating van 2284. Caspar verloor een pion en probeerde de stelling zo scherp mogelijk te houden door niet passief te spelen. Maar de ver opgerukte vrije f-pion op de 6e rij en de mat dreigingen werden hem fataal waardoor hij moest opgeven. Caspar haalde een score van 4 uit 7.

Hij heeft als enige alle wedstrijden mee kunnen spelen!

                       

                            Bord 2    Derk-Jan Morelis – Erik Dignum   0-1

Derk-Jan wilde op zijn verzoek graag met de witte stukken spelen aan bord 2 waardoor Piet met zwart zou spelen aan 3. Piet had geen bezwaar. Helaas was Derk Jan als eerste klaar en verloor hij van Erik Dignum. Erik vertelde mij dat hij de vorige ontmoeting met Derk Jan ook een Caro Kahn op het bord kreeg. Hij koos nu bewust voor een andere variant waar hij eigenlijk nog niet vaak mee uitgekomen was maar wel bekeken had. Dit pakte goed uit voor hem. Het werd een hele scherpe strijd op elkaars tegengestelde rochade, waar Erik aan het langste eind trok. Derk-Jan haalde een score van  3,5 uit 5.

                                      Bord 3     Joost op t Hoog – Piet van Eijndhoven  0-1

 Piet was als laatste klaar. Hij won in de opening zomaar een pion. Zijn tegenstander maakte een blunder. Dit was een cadeautje dat Piet dankbaar aannam. Maar het was nog niet gemakkelijk geworden voor hem. Het werd een bitter tijdnood gevecht waar Piet nog erg hard aan moest trekken. Piet had beduidend minder tijd op de klok en het leek erop of hij als eerste door de vlag zou gaan. Maar Piet bleef met zijn pionnen meerderheid op de koningsvleugel oprukken en hield met zijn sterke paard continu dreigingen. Uiteindelijk stond Piet in tijd voor en bereikte een gewonnen stelling waarna zijn tegenstander opgaf. Hij redde hiermee als enige overwinning de eer van ons team. Piet haalde een indrukwekkende score van 4,5 uit 6. Hij werd hiermee onze topscorer, waarvoor hulde!

 

Cees Nuijten – Jan Otten bord 4 en Piet van Eijndhoven – Joost op t Hoog bord 3. foto Eric Merx

Bord 4   Cees Nuijten – Jan Otten  0-1

Bij Cees zag ik toen ik kwam kijken, dat hij een pion achter stond in het middenspel. Maar alle stukken en bijna alle pionnen stonden er nog op. Ik had nog enige hoop voor hem dat het hem zou lukken om nog voor complicaties te kunnen zorgen en wellicht een nederlaag te kunnen ontlopen.

Complicaties die kwamen er in de vorm van hevige tijdnood. Een euvel waar Cees regelmatig mee kampt. Zijn tegenstander had niet in de gaten dat Cees al twee minuten door zijn vlag was gegaan en had dus al winst kunnen claimen. Plotseling zag hij dat wel en claimde dat Cees pas 39 zetten gedaan zou hebben en dat zijn vlag was gevallen. Cees dacht dat hij al wel 40 zetten had gedaan. Ik stelde hierop voor om samen de partij te gaan reconstrueren om te bepalen of de claim terecht was.

Op dat moment hoorde Cees dat aan bord 1 onze kopman Caspar zijn partij had verloren, waardoor ons kampioenschap definitief voorbij was. Cees gaf het daarna op en zag af van een reconstructie,  omdat hij ook verloren stond. Cees scoorde 2 uit 5.

Ikzelf speelde niet mee deze avond, ik stond reserve. Ik haalde een score van 3 uit 4. En dank aan onze onze enige invaller Joep Smetsers, hij haalde 0 uit 1.                                                                                  

Heren teamgenoten het was me een waar genoegen om jullie teamleider te mogen zijn, bedankt allemaal voor jullie bijdrage! Ik hoop dat jullie volgend seizoen weer zij aan zij willen meestrijden om het kampioenschap in deze klasse!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>