HMC Jeugdtalent Pim Jilesen grijpt net naast de prijzen op PK Brabant

Op 2 en 3 januari werd in Soerendonk het PK Brabant voor de jeugdcategorie E (geboren in of na geboren in of na 2009) gespeeld. Vanuit HMC deed Pim Jilesen mee.

 

 

 

 

 

Lees verder

Tuin der Listen LXXVII: Tovenaar Thomas

Hoestend en proestend wilde ik niet achter het bord gaan zitten, dus bleef ik vrijdag thuis .Van Jeroen-hij maakte gehakt van Leons Elshadsysteem- en Thomas ontving ik een dag later hun partij en ik vernam dat ook de duels tussen Jos en Pieter en Eric en Joep onderhoudend waren. Een partij die zeker ieders aandacht verdient is die van Daan Geerke en Thomas Mollema. Het is de eerste van twee bekerpartijen, gespeeld met een bedenktijd van 55 minuten p.p.p.p. Deze afkorting typend denk ik aan ons nieuwe lid Max Kaliberov, afkomstig uit de Oekraïne. Wat moet hij niet denken van het Nederlands als hij vier dezelfde medeklinkers achter elkaar ziet? Welkom bij HMC, Max. Even terug naar Daan en Thomas. Van dit tweetal kun je creatieve ideeën, ingewikkelde varianten en onverschrokken aanvalsspel verwachten. En inderdaad zien we deze elementen volop terug in de hierna volgende partij. Dat ze dit in zo weinig tijd voor elkaar krijgen. Het commentaar is van tovenaar Thomas .
Lees verder

Tuin der Listen LXXVI: Jos als gulle kerstman

Deze week  vragen we je aandacht voor een partij uit Groep 4 van de Groepencompetitie, de partij Jos Peters-Joep Smetsers. Jos zet zijn partij goed op, weet Joeps koningsvleugel te verzwakken, maar ziet dan iets over het hoofd. Op zijn beurt doet Joep dat ook. In het vervolg bepaalt Jos de gang van zaken, tot er plotseling…nou, kijk zelf maar.

Lees verder

Gerard over het Elshad-systeem

(e-mail van Gerard Welling aan Kees van Oirschot, onze tuinman)

Hoi Kees

Heel toevallig keek ik vanmorgen weer eens op de site van HMC en zag daar
een wilde partij staan, die na veel avonturen werd gewonnen door de
witspeler. Jij hebt ook bijgedragen aan de aantekeningen.

Het betreft :
Tuin der Listen LXXV: Een wel heel moderne verdediging
de partij is T.Mollema-L.ter Beek en de openingszetten 1.d4 c6 2.c4 d6
3.Pc3 Pd7 4.g3 h6 5.Lg2 g5.

Kenners weten dat het hier gaat om het zogenaamde “Elshad-systeem”.
Elshad Ramazan (tegenwoordig Elshad Mamedov) is een Iraans schaker die al
tientallen jaren in Moskou woont. Daar heeft hij zich een naam gemaakt als
een soort “cult-held”. Vooral in het spelen met versneld tempo is hij
heel bedreven en heeft menig (groot)meester in het zand doen bijten. In
het klassieke schaak heeft hij ooit een rating bereikt van ruim 2300, wat
hij nu als 60-jarige niet meer kan handhaven. Tevens is hij gewaardeerd
(jeugd)trainer. Lees verder

Geen clubavond 28 December

Komende vrijdag (28-12) is er geen clubavond. De tweede rapidavond zal op een andere avond gepland worden.
Fijne jaarwisseling!

Tuin der Listen LXXV: Een wel heel moderne verdediging

Met deze titel probeer ik de opening van de hiernavolgende partij te typeren. Kijk naar de stelling na zwarts vijfde zet en je begrijpt wat ik bedoel. Kan tegenwoordig alles? Je zou zeggen van wel. Waarom bestuderen wij openingen? Waarom kopen wij boeken? Waarom schaffen we DVD’s aan? Vanaf heden hoeft dat niet meer. Speel g5, ook als je niet Bosboom heet, en leef nog lang en gelukkig. Deze introductie slaat op de felle strijd tussen Thomas Mollema en Leon ter Beek, waarvan je hierna kunt genieten. Echt, deze partij mag je niet missen , een partij “qui vaut le détour”. (Frankrijkgangers weten wat ik bedoel). Het eigenzinnige en desondanks verhelderende commentaar is van Mollemaestro himself, op twee opmerkingen van KvO na.

Lees verder

Een middag om snel te vergeten voor het 3e in Leiden!

Uit tegen Philidor 3. Toen we arriveerden in het denksportcentrum liepen de klokken al 15 minuten, we hadden vastgestaan in het verkeer van de binnenstad. Dit bleek niet het enige dat tegenzat deze zaterdagmiddag. De wedstrijd ging onverdiend verloren met 3½ – 4½ waarbij slechts twee van ons, Bert aan bord 5 en Dewi aan bord 8, na afloop tevreden konden zijn met hun prestaties. De overige zes dropen af met gevoelens van schaamte, schuld, teleurstelling of ongeloof over het verloop van hun partijen.

Zelf liet ik mij met de zwarte stukken aan bord 4 kinderlijk eenvoudig wegdrukken in een Schotse partij. Tegen beter weten in wikkelde ik af naar een middenspel waarbij ik een toren plus pion had tegen het loperpaar voor mijn tegenstander. Zoals Cees na afloop zei is dit altijd ‘dodelijk’. Mijn jeugdige opponent wikkelde het goed af en maakte met zijn lopers ‘gehakt’ van mijn kansloze toren. Lees verder

PSV/DoDO – HMC 2

Door Pierre Smeets

Na een autorit van ruim een uur arriveren wij in Putten. In een oude gymnastiekzaal die omgebouwd is tot schaakzaal en kerkruimte voor de Rafael kerk staan de borden al klaar.

Bij binnenkomst zijn er diverse bordjes die ons blij welkom heten voor de Samenkomst.

Binnen is het net als buiten koud. Alleen de schaakruimte is verwarmd. Rond  één uur begint de wedstrijd. Lees verder

Strijdplan door het toilet gespoeld

Door Thomas Mollema

Er stond weer eens een uitwedstrijd tegen Sas van Gent op de planning. Ik ben daar inmiddels al heel wat keren geweest zodat ik in de auto bij Twan wist te vertellen dat we een tijdje stil zouden moeten staan bij de openstaande brug over het kanaal. We kwamen inderdaad een tijdje stil te staan bij de brug. Gelukkig waren we ruim op tijd vertrokken zodat we zelfs met dit oponthoud genoeg tijd hadden om oliebollen, koffie en andere versnaperingen in te slaan schuintegenover de speelzaal. Ongeveer een half uur vantevoren misten we alleen nog Geert, terwijl het voor hem praktisch een thuiswedstrijd is.
Lees verder

Tuin der Listen LXXIV: Twans zilveren jubileum

Een harde werker, die Twan: speelt op vrijdag op de club een partij in de Groepencompetitie, stuurt om 22u.40 al een mailtje naar mij met partij en analyses en moet zaterdag vroeg op om voor de externe af te reizen naar Sas van Gent. In zijn mailtje wijst hij erop dat hij door zijn overwinning op Wilbert 25 partijen met normale bedenktijd (dus partijen voor de beker niet meegerekend) achtereen won. 25! Twan kennend zal hij alles in het werk stellen om dit aantal te verdubbelen. Wat moeten wij, schakers met een beperking, daartegen doen? Wij van de afdeling “Wanhoop nooit” kunnen moed putten uit de wetenschap dat er in de serie van 25 partijen zaten waarin Loek, ondergetekende en zeker Bart kansen kregen. Vakkundig om zeep geholpen uiteraard.
Het naspelen van Twans zilveren partij kan ik jullie aanbevelen. Met sterk strategisch spel schept hij zwaktes in de zwarte pionnenstructuur, wat niet wegneemt dat zijn tegenstander, Wilbert, tegenkansen krijgt. Let ook op het gevecht tussen het paardenduo en het loperpaar. De analyses van Twan heb ik uitgebreid, wat te zien is aan mijn initialen, KvO.

Lees verder