Tuin der Listen XLVIII: Schliemann oder Jaenisch

Vrijdag 16 maart, een dag voor de Groepencompetitie met op het programma veelbelovende confrontaties als Piet van Eijndhoven-Tom Verhoeven, Pierre Smeets-Dewi Vermeulen, Derk-Jan Morelis-Loek Mostertman,  Willem Blankert-Leon ter Beek en Jos Peters tegen de schrik van Groep 3, Luigi De Mas, die al zijn partijen won.

De grootste spanningen zag ik op het bord van Derk-Jan en Loek. Geen wonder, want beiden houden van tactische complicaties. Loek, met zwart, koos voor zijn gebruikelijke verdediging, aanval zo je wil, de Schliemann variant van het Spaans, ook wel Jaenisch genoemd. Blijkbaar had Derk-Jan er thuis even naar gekeken.

Lees verder

HMC Calder 3 faalt schromelijk tegen De Vughtse Toren: 1 – 7

Door Loek Mostertman

Gezegd moet en mag worden dat de uitslag zeer geflatteerd is voor Vught. Met een beetje geluk was het resultaat andersom geweest en dan was ondergetekende de enige geweest die verloren had…

Alle zeven anderen kunnen zich als morele winnaars beschouwen!

Ik beschrijf de dramatische partijen zo goed mogelijk in volgorde van de bordnummers.

Aan bord 1 zou je verwachten dat Piet met zijn geliefde kleur (zwart) wel zou winnen, maar er ging weer iets mis. Lees verder

Tuin der Listen XLVII: Geniaal, maar met te korte beentjes

Wat ons opviel vrijdag:

-Veel clubgenoten sloegen de clubavond over om een half etmaal later uitgerust aan hun externe partij  te kunnen  beginnen.

– We mochten een nieuwe clubgenoot begroeten, afkomstig uit Syrië. Hij heeft zich wel aan Thomas, Henk en mij voorgesteld, wat niet betekent dat ik hier zijn naam kan reproduceren. Dit foutje hoop ik volgende week te herstellen.  De man, in het begin van de partij nog vergezeld door vrouwlief en zoon, versloeg in een vriendschappelijk potje Michiel van Heumen.

-De enigszins van fysiek ongemak herstelde Bart van der Krogt slaagde er opnieuw in het Tom Verhoeven lang moeilijk te maken.

-Een door Leon prachtig opgezette Siciliaan , ontsiert door een slordig einde. Geniaal, maar met te korte beentjes, om met Louis Paul Boon te spreken. ( Ook hier brengt Google uikomst, jongelui.) Deze partij , met ondeskundig commentaar van mij – van het Siciliaans weet ik evenveel als van de snaartheorie-zie je hieronder. Lees verder

Alle ballen hoog voor de pot

Door Pierre Smeets

De zevende ronde moesten we dan toch wat punten pakken. Anders zouden we misschien wel stijf onderaan staan. Tegen Stukkenjagers 2 zou het niet makkelijk zijn maar zeker niet onmogelijk om matchpunten te pakken.

Lees verder

HMC Calder wint van Groningen

Door met 6-4 te winnen van Groningen heeft HMC Calder goede zaken gedaan. Degradatie lijkt definitief afgewend, en een plek bij de top 3 hebben we nog volledig in eigen hand. De komende wedstrijd tegen En Passant wordt cruciaal voor een ticket naar de Europacup op Kreta.

Snelle voorsprong (0-0 -> 3-0)
Zoals wel vaker was ik als eerste klaar. Dit keer geen snelle remise, maar een punt. In het Konings-Indisch tegen Eelke de Boer kon ik een koningsaanval op touwen zetten. Tegenspel kwam er niet, dus ging zwart mat.
Daniel Fridman won ook snel. Tegenstander Jasper Geurink zag zich genoodzaakt in de opening een toren offeren. Echt gevaarlijke compensatie kwam er niet, dus de rest kon je wel aan Daniel overlaten.

Schaakmat

Lees verder

HMC CALDER 4 KAMPIOEN!!!

Foto gemaakt door René Olthof

Een ronde voor het einde is HMC Calder 4 kampioen! Door het rechtstreekse duel met Deurne 1 te winnen, met 4,5-3,5, mag Garde 3 tijdens de laatste ronde een erehaag vormen voor ons.

Alle druk rustte op de schouders van Cees! Met zwart tegen een speler met 250 ratingpunten meer…

Lees verder

Alle uitslagen externe competitie 10-03

Uitslagen:
HMC Calder 1 – Groninger Combinatie 1: 6-4
HMC Calder 2 – De Stukkenjagers 2: 3,5-4,5
HMC Calder 3 – De Vughtse Toren 1: 1-7
HMC Calder 4 – Deurne 1: 4,5-3,5
HMC Calder 5 – RDS 1: 1,5-6,5

Lees verder voor de persoonlijke uitslagen. Lees verder

Hoe verging het kampioenskandidaat HMC Calder B?

Afgelopen vrijdagavond speelde HMC B thuis tegen HSC A. Piet van Eijndhoven verving Cees Nuijten om medische redenen.

We keken reeds enige tijd uit naar deze wedstrijd. Bij winst kon een kampioenschap ons bijna niet meer ontgaan. Maar HSC A is, met een gemiddelde rating van 1967, een niet te onderschatten tegenstander…

Lees verder

Tuin der Listen XLVI: Kan het nog gekker?

Als je een paar jaar geleden op de clubavond rondliep, zag je op de borden bekende stellingen uit het Spaans, het Siciliaans, het Slavisch of het Konings-Indisch. Of van dat kl….Hollands natuurlijk. Maar we leven in andere tijden en we zien clubgenoten zich uitleven in 1.b3, 1.d3 en het London-systeem. Afgelopen week was het de beurt aan Leon om eens een zijpaadje in te slaan. Tegen Henk Mollema koos hij voor het Koningsgambiet, dat garant staat voor verfrissend schaakplezier.

Maar het kan nog gekker: onlangs zag ik partijen met 1.a3 en 1. h3. De naam van de witspeler? Je weet wel: die jongen uit Noorwegen, met een rating van ruim boven de 2800. En hij won… Ja, daarna kijk je van het Koningsgambiet niet meer op. Maar om met de weerman te spreken:  het levert wel mooie plaatjes op. Hiervan getuigt de partij hieronder, door Leon van commentaar voorzien.

Lees verder

HMC Calder A kampioen in de avondcompetitie

HMC Calder A heeft het kampioenschap in de hoofdklasse van de avondcompetitie een ronde voor het einde binnengehaald door de hekkensluiter Stukkenjagers B met 3,5-0,5 te verslaan.

Verslag door Guido Jansen:

Twee jaar geleden bedachten Twan en Thomas dat het leuk zou zijn als HMC eens de avondcompetitie zou winnen. Tot dusver was deze competitie namens HMC vooral gevuld door gezelligheidsschakers vanaf team 3 en lager. Waarom is er eigenlijk geen team met de sterkste schakers? Natuurlijk zou het schaaktechnisch niet echt een uitdaging voor dit team zijn, maar qua gezelligheid voor hen toch ook wel weer eens wat nieuws. Hoe vaak wordt tijdens topwedstrijden de klok stil gezet voor het halen van een drankje? Hoe vaak wordt door de tegenstander de verkeerde klok ingedrukt en dan het gezellig kletsen vooraf en de ontspannen sfeer? Lees verder