Clubavond 21-01

Vanavond zal er voor de senioren weer een fysieke clubavond in De Biechten zijn.
De jeugd heeft een online clubavond.

Ecce Homo Ludens LIII: Loet Versfeld (1931-2021)


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Drie dagen voor zijn 90e verjaardag is op 13 december 2021 Loet Versfeld overleden. Er zullen niet veel HMC-leden zijn die zijn naam kennen, maar hij was het oudste nog levende lid dat ik ken van het roemruchte HSV, tot de jaren ’70 de meest prominente schaakclub van Den Bosch. Meteen na de oorlog lid geworden en een jaar later op 3 november 1946 al gedebuteerd in Groep D van de Hoofdklasse van de landelijke competitie met een verdienstelijke remise aan het 10e bord tegen J.Slijpen uit Maastricht.

In het clubblad van maart 1989 schreef Peter Boll een portret van Loet Versfeld gebaseerd op materiaal van Bosschenaar Napoleon Rijckaert dat “over” bleef bij de productie van de drie publicaties ter gelegenheid van het gouden jubileum van HMC in 1987. Lees verder

Nieuwe online competitie

De nieuwe online competitie op Lichess is hier te vinden: https://lichess.org/swiss/HbvIo17B.

De oude competitie is vorige week afgelopen omdat er niet genoeg spelers wilden spelen op oudjaarsdag.
Loek Mostertman en ik zijn samen gedeeld eerste geworden met 3 winstpartijen en 1 ronde afwezigheid.

Informatie online competitie

De partijen worden gespeeld met een speeltempo van 30 minuten per partij en iedere zet krijg je 10 seconden erbij. De rondes beginnen om 20:05 en worden automatisch ingedeeld door Lichess. Je hoeft je niet iedere vrijdag bij mij aan te melden.

Om mee te spelen moet je:
– Een account hebben of aanmaken op www.Lichess.org.
– Lid zijn of lid worden van HMC op Lichess via https://lichess.org/team/hmc-den-bosch. Vermeld wat je echte naam is.
– Aanmelden bij de competitie https://lichess.org/swiss/HbvIo17B.

Meld je voor vrijdag 18:00 aan bij team HMC op Lichess als je mee wil spelen.

Online competitie

De afgelopen weken zijn de eerste drie rondes van de online competitie gespeeld. Wat opvalt is dat er veel spelers niet komen opdagen zonder zich af te melden op Lichess. Graag afmelden zodat iedereen een tegenstander heeft (zie uitleg onderaan dit artikel hoe je moet afmelden). Iedere week is het mogelijk om mee te doen, ook op kerstavond en oudjaarsdag kan er geschaakt worden. We gaan door tot we weer fysiek kunnen schaken of Lichess geen indeling meer weet te maken. Op het moment dat Lichess geen indeling meer weet te maken, wordt het toernooi automatisch gestopt. Ik zal dan weer een nieuw toernooi maken.

Na drie rondes staat Richard (Ridchess) bovenaan met 2 uit 2. Richard kreeg in ronde 1 een half punt voor het niet spelen van Lichess en staat daarom op 2,5 uit 3. Loek Mostertman (loekmost), Lars (larson2), Twan (JohanDerksen, Thomas (Voorzitter-HMC), Amir (Not_Amir_84) en Tim (Timthole25) staan met 2 punten vlak achter Richard: Lees verder

7e BoschRos toernooi 8 januari 2022 afgelast

De 7e editie van het BoschRos toernooi wordt vanwege de coronamaatregelen gecanceld en we proberen in mei 2022 een nieuwe datum proberen te prikken.

Bart van der Krogt bedankt voor al je partijen voor HMC

Door Eric Merx en Henk Mollema

Donderdagavond 16 december 2021 zijn Henk Mollema en ik op visite geweest bij Bart van der Krogt die inmiddels de respectabele leeftijd heeft bereikt van 86 jaar. Bart ontving ons in zijn flat op de 13e verdieping met een fenomenaal uitzicht over het Bossche Broek, waar hij al jaren woont.

We hebben hem een prachtig fotoalbum uitgereikt, waarin hij de centrale ster was. Tevens hadden we hem een kerstkaart gegeven met daarop alle namen van de deelnemers die geld doneerde voor het fotoalbum, dat Henk Mollema samen met  zijn vrouw in elkaar had gezet. Er waren zelfs HMC-ers buiten ons team die spontaan mee wilde doen, toen ze van dit initiatief hoorde, en ook geld hebben gedoneerd. Mede dankzij de bijdrage van foto’s uit het fotoarchief van René Olthof is het een heel mooi album geworden. Bart was er erg gelukkig mee en ontroerd. Ook had Bart voor ons nog een geschenk in petto. Hij doneerde HMC 3 schaakboeken uit zijn eigen collectie. We zullen er voor zorgen dat dit op een goede plek terecht komt.

Even ter verduidelijking voor degene die niet bij de ALV waren. Bart heeft helaas te kennen gegeven dat hij niet meer in staat is om nog langer te kunnen blijven schaken voor HMC, vanwege zijn gezondheid. Hij werd de laatste jaren regelmatig geplaagd door diverse herseninfarcten. Hierdoor raakte hij de controle over zijn spraak kwijt, bovendien putte deze aanslag op zijn gezondheid hem behoorlijk uit.

Bart

Soms leek hij hier goed van te herstellen en kwam zijn spraak weer terug, zodat hij toch weer achter het schaakbord kroop en zelfs aan de externe competitie voor HMC bleef meedoen. En uiteraard kwam hij als hij maar enigszins puf had ook regelmatig op de interne competitie. In 2018 zaten Henk en ik nog samen met hem in HMC 4 dat kampioen werd. Bart genoot hier van en was geweldig trots. Lees verder

Online Competitie HMC

Tot zondag 19 december kunnen er geen fysieke clubavonden van HMC plaatsvinden. Als alternatief hebben we afgelopen vrijdag op de clubavond bedacht om iedere vrijdag toch online partijen plaats te laten vinden. De partijen worden gespeeld met een speeltempo van 30 minuten per partij en iedere zet krijg je 10 seconden erbij. De rondes beginnen om 20:05 en worden automatisch ingedeeld door Lichess. Je hoeft je niet iedere vrijdag bij mij aan te melden.

Om mee te spelen moet je:
– Een account hebben of aanmaken op www.Lichess.org.
– Lid zijn of lid worden van HMC op Lichess via https://lichess.org/team/hmc-den-bosch. Vermeld wat je echte naam is.
– Aanmelden bij de competitie https://lichess.org/swiss/rjWlXhIk.

Meld je voor vrijdag 18:00 aan bij team HMC op Lichess als je vrijdag mee wil spelen. Als je je na die tijd nog aanmeldt dan kan het zijn dat je niet meer op tijd geaccepteerd wordt.
Ik heb nog niet eerder een toernooi via Lichess georganiseerd, maar ik denk dat alles nu klaar staat om vrijdag een partij te spelen.

De partij telt niet mee voor de Lichessrating, ik zal de uitslagen en standen wel op de website (www.hmcdenbosch.nl) publiceren. Het gebruik van een schaakcomputer/engine is natuurlijk verboden.

Tot vrijdag!

Het 3e verliest ook zijn tweede thuiswedstrijd

Ondanks dat we tegen Zuid Limburg 5 konden starten met een reglementaire 1 – 0 voorsprong, ze konden maar 7 man op de been brengen, gingen we kansloos ten onder. Zelf heb ik maar weinig mee gekregen van het wedstrijdverloop. Druk bezig zijnde met de corona-checks bij de ingang van de grote speelzaal kreeg ik 10 minuten voor aanvang te horen dat ik ‘mocht’ invallen aan het 1e bord van het 2e.

Loek, Mari, Ekko en Henry werden allen op een nederlaag getrakteerd.

Cees Nuijten behaalde een remise aan bord 4 evenals Eric aan bord 6: “Ik werd al vroeg in de partij geconfronteerd met een  loper ruil. De theorie geeft aan dat dit een klein nadeeltje is voor zwart omdat wit de open h lijn krijgt. Kort rokeren wordt dus gevaarlijk voor zwart. Ik probeerde dan ook om via de open h lijn druk op te bouwen maar zwart bleef lang met zijn koning in het midden staan omdat hij die dreiging ook wel zag. Tegelijkertijd probeerde ik de lange rokade voor zwart ook onaantrekkelijk te maken door met de a pion op te rukken. Ik kreeg wat ruimte voordeel maar had nog wel een dubbelpion. Zwart verdedigde goed en ik kwam niet echt veel verder. Mijn tegenstander probeerde in het centrum druk op te bouwen omdat ook mijn koning daar stond. Ik moest uiteindelijk mijn aanvalsplannen laten schieten en bracht mijn koning toch maar via de korte rokade in veiligheid. Mijn aanvalskansen waren daardoor in kracht geslonken en er volgde een behoorlijke stukkenruil. Uiteindelijk bleek zwart er met een sterk paard uit te komen en dacht ik een sterke loper in handen te hebben. Maar dat bleek een illusie. Toen ik dit in de gaten kreeg bood ik remise aan. Ik was behoorlijk verbaasd dat hij dit aannam. Uit de analyse bleek de  loper niet opgewassen tegen het zwarte paard en dat ik goed weg was gekomen met remise. Daar was ik zeer tevreden mee toen ik na de partij zijn rating had opgezocht.” Lees verder

Vermaledijd HMC slaat weer toe

Het was HWP Sas van Gent al eens opgevallen: ze zijn een tegenstander die ons goed ligt. Vlak voor de eerste corona-onderbreking wonnen we nipt in Zeeland, nu werd het een comfortabele 6.5-3.5. Hopen dat dit keer het vermaledijde coronavirus de competitie niet direct de nek omdraait en we het gewoon uit kunnen spelen.

Dat het 2 voor 12 is, is wel gebleken uit het feit dat het lang onduidelijk was of deze ronde überhaupt door zou gaan en een aantal wedstrijden uit voorzorg geannuleerd werden. Hoe en of we ronde 5 gaan spelen, moet de KNSB nog even opzoeken.
2 voor 12 was het ook toen wedstrijdleider Ton van Roon de opstellingen voorlas. Kopmannen Slava en Fridman waren er niet bij, we hadden een ratingoverwicht van gemiddeld 70 punten per bord.

Het aanvangstijdstip van 12:00 dus, als enige club in de Meesterklasse. Er wordt weleens over het vroege tijdstip geklaagd, maar een snelle search in de competitiegids leert dat zo’n 13% van de teams in de KNSB-competitie om twaalf uur starten. Bij zaalhuur ben je ook afhankelijk van de uitbater en blijkbaar biedt iets vroeger beginnen toch wel een uitkomst. Bijkomend voordeel gisteren was dat we nog net genoeg tijd hadden om onze overwinning te vieren bij de Chinees! Vandaag wordt de sluitingstijd van de horeca en amateursport vervroegd naar 17:00. Dat wordt een praktische puzzel indien de uitwedstrijd tegen Groningen over 3 weken doorgaat! Lees verder

Uitslagen en stand interne competitie 19-11 (r10)

Uitslagen ronde 10:
Thomas Mollema – Bert Kramer 1-0
Joep Smetsers – Loek Mostertman 0-1
Pieter Roos – Pierre Smeets 0-1
Caspar Hermeling – Bob Minke 1-0
Derk-Jan Morelis – Cees van Zelst 1-0
Eric Merx – Rick Smit ½-½
Lars Nobbe – Koos Hendriks 1-0
Jos Peters – Tim Thole 0-1
Tommy van Doorn – Henk Mollema 0-1
Henry Heesbeen – Richard Jongeneel 0-1
Amir Asa – Sam van Gemert 1-0
Ekko bye
Ekko – Hertog Max 1-0 (vriendschappelijk)

Stand na ronde 10:

Van links naar rechts:
Ranking, naam, punten, aantal partijen, aantal winst/remise/verlies, tpr, rating, startrating en kleursaldo.