Verjaardagscadeaus voor Giri

De HMC Calder Cup sluit af in stijl. Wanneer de partijen van de grootmeestertienkamp een half uur bezig zijn, beginnen in de grote zaal van sociaal-cultureel centrum De Biechten diverse schaakevenementen. Vanuit sportief oogpunt spreekt de rapidvierkamp met top-GM’s Giri, Kasimdzhanov, Fridman en Bok het meest tot de verbeelding. Maar ook de andere evenementen zijn stuk voor stuk ook interessant. Er komen vandaag dan ook heel wat schaakliefhebbers kijken.

3A5A8534 BWeb

De deelnemers aan de evenementen van de slotdag

De grootmeestertienkamp is al beslist. Konstantin Landa en Daniel Fridman, die hun onderlinge partij van de laatste ronde vooruit hebben gespeeld, hebben hun favorietenrol waargemaakt en zijn ongeslagen op 7,5 uit 9 uitgekomen. Aan het einde van de dag spelen zij een tiebreak die beslist wie de HMC Calder Cup mee naar huis mag nemen. Landa wint de snelschaakpartijen: 2-0.

3A5A8827 BWeb

Landa (r) sterkst in tiebreak tegen Fridman

Hij is zeer tevreden over het toernooi: “Dit is misschien wel m’n beste resultaat ooit.” Hij speelt niet zoveel toernooien – hij is ook als coach actief – en daarom beleeft hij er extra plezier aan. Daniel Fridman heeft niet helemaal zijn dag – in de rapidvierkamp eindigt hij derde – maar de zege in het gisteren gehouden schafeltennistoernooi maakt veel goed, zegt hij bij de prijsuitreiking.

IMG_7664 BWeb

De deelnemers aan het schafeltennistoernooi

De andere deelnemers van de grootmeestertienkamp hebben vandaag nog ambities. Zo wil Jeroen Bosch wel de stap naar de derde plaats zetten, die nu wordt bezet door Twan Burg. Ze spelen tegen elkaar, dus dat komt goed uit. Burg maakt echter op de derde zet duidelijk dat hij voor de verandering geen grote risico’s gaat nemen. Na 1.e4, c5 2.Pc3 d6 3.Pge2 speelt hij e5, zodat de scherpste varianten van het Siciliaans buiten beeld blijven. Bosch tast in het vervolg de mogelijkheden voor actief spel af, maar ziet onvoldoende perspectieven. De partij eindigt op de 16e zet in remise door zetherhaling. Burg is content met de derde plaats: “Ik had moeite om erin te komen. De zet Ta6 in de partij tegen Robin Swinkels bracht de ommekeer: ik stond wel minder, maar verdedigde volgens mij goed. Gisteren won ik een goede partij tegen Greenfeld.” Bosch is ook tevreden: “Ik speel weinig, mijn laatste toernooi was in 2012. Dit jaar ging het goed in de Bundesliga, maar slecht in de Meesterklasse. Het is fijn om de bevestiging te krijgen dat ik het gewoon nog kan. Ik had de laagste rating van de deelnemers, dus ik kan heel tevreden zijn.”

3A5A8509 BWeb

Burg (r): safety first in de slotpartij tegen Bosch

Niet ontevreden is Willy Hendriks. Hij sluit het toernooi af met winst op Geert van der Stricht. Via een wat ongebruikelijke zetvolgorde bereikt hij met wit een bekend stellingstype. Van der Stricht wordt verrast door 16.bxc5, waarmee Hendriks een zijn meerderheid op de damevleugel in beweging brengt

Hendriks- Van der Stricht

Hendriks forceert overwicht op de damevleugel

Van der Stricht vindt in de partij geen sluitende verdediging. In de analyse wordt gekeken naar een radicale oplossing: een stuk offeren voor de pionnen. Het is onduidelijk, maar helemaal overtuigen doet het niet. Toch kijkt Van der Stricht met een goed gevoel terug op het toernooi: “Ik zal meer aan m’n openingen moeten doen, maar ik heb weer zin om te spelen.” Zijn volgende toernooi wordt het Belgisch kampioenschap dat eind juli in Charleroi plaatsvindt. Ook Hendriks heeft wel zin in een volgend toernooi: “Ik heb best goed gespeeld, ook wel dingetjes laten liggen. Maar je krijgt in een toernooi wat je verdient.” De toernooiwinnaars waren een klasse apart, vindt hij: “Dat zijn doorgewinterde profs: ze spelen heel praktisch en zijn meedogenloos.”

3A5A8513 BWeb

Hendriks (l) sluit af met overwinning tegen Van der Stricht

Swinkels-Broekmeulen is ook interessant. Broekmeulen speelt voor de laatste IM-norm die hij nog nodig heeft. Het wordt een partij waarin beiden behoedzaam zoeken naar aanknopingspunten. De openingskeuze van Broekmeulen is weer een verrassing: na 1.d4 komt b6. “Ik wilde een stelling bereiken waarin ik kan spelen.” Aan de opening houdt hij het loperpaar over, wat op zich gunstig is. Later verdwijnt dat voordeel, doordat Swinkels ruil van de witveldige lopers afdwingt. In de partij en in de analyse is het loeren op de kans: de vraag is wie er een stap te ver zet. Een moment waarop dat had kunnen gebeuren:

Swinkels - Broekmeulen knipsel

Voorzichtig blijven

Wit kan hier 19. Txh3 spelen. Broekmeulen had daarop 19 … c5 gepland. Wit kan het dan fout doen met: 20.d5, waarop Lxc3 volgt. Na 21. Dxc3 heeft zwart dan een dubbele aanval met Dg4. Natuurlijk is 20.d5 niet geforceerd, maar het is karakteristiek beeld voor deze partij. Swinkels omzeilt de klip en kort daarna ontstaat een stelling waarin beide spelers vinden dat ze de zetherhaling maar beter niet kunnen ontwijken. Wie meer wil, komt slechter te staan. Broekmeulen maakt bepaald geen verslagen indruk: “Ik heb goede partijen gespeeld. Als ik vandaag meer risico neem, kom ik slechter te staan en kan ik de hele middag zitten keepen. Ik kom gewoon een halfje tekort.” Dat halfje had hij ergens anders vandaan moeten halen: “Als ik de partij tegen Bosch had afgemaakt …”

3A5A8515 BWeb

Broekmeulen (r) komt halfje tekort

Alon Greenfeld wil vandaag weer eens winnen. Zijn tegenstander is Sopiko Guramishvili, die vandaag de Prijs voor de Partij van de Dag ontvangt voor haar partij van gisteren tegen Swinkels. Greenfeld neemt de Maroczy-opstelling in tegen de Versnelde Draak. “Ze beging wat onnauwkeurigheden en ik won een pion. Ik kom compleet gewonnen te staan. Daarna doe ik het onnauwkeurig. Maar ik denk dat het zelfs bij de beste verdediging nog gewonnen is.”

3A5A8510 BWeb

Greenfeld (l) eindigt met overwinning op Guramishvili

Hij wint dus en komt op 50%. Wat vindt hij van dit toernooi? “Meestal is het zo: een toernooi waarin je goed speelt, vind je leuk.” Maar de HMC Calder Cup is hem toch goed bevallen: “Een vriendelijke sfeer, een soort familiegevoel. Maar evengoed er is hard gevochten.” Over zijn spel: “Ik heb interessante partijen gespeeld, maar was niet altijd even praktisch. Ik speel compromisloos, dan maak je ook eerder fouten. En soms verloor ik de objectiviteit uit het oog: zoals gisteren tegen Burg.” Over zijn carrière: “Coachen is werk, spelen doe ik voor mijn plezier.” Wie de internationale toernooiagenda volgt, kan Greenfeld nog vaak in actie zien.

3A5A8785 BWeb

Opperste concentratie

Dan naar de rapidvierkamp. Alle partijen staan op de site, zodat iedereen kan zien hoe sterk  topgrootmeesters zelfs met beperkte bedenktijd zijn. Anish Giri, die vandaag de leeftijd van 20 jaar bereikte, gaf zichzelf een mooi verjaardagscadeau en pakte de winst. Benjamin Bok werd knap tweede – hij was de enige die Giri een nederlaag toebracht – , gevolgd door Daniel Fridman en Rustam Kazimdzhanov.

De schaaktechnische aspecten van de rapidvierkamp en de tiebreak Landa-Fridman worden belicht door Dimiri Reinderman in zijn artikel op www.schaaksite.nl.

 

IMG_7731 BWeb

De rapidvierkamp werd aandachtig gevolgd.

 

3A5A8661 BWeb

Rustam Kasimdzhanov wordt vierde

3A5A8569 BWeb

Daniel Fridman: na twee eerste plaatsen (grootmeestertienkamp en schafeltennistoernooi) nu derde in rapidvierkamp.

3A5A8578 BWeb

Benjamin Bok knap naar tweede plaats

 

 

3A5A9046 BWeb

Giri heeft zojuist de fraaie HMC Calder Cup in ontvangst genomen

De overige evenementen eindigden als volgt:

  • Bianca Muhren en Jan_Willem de Jong (pas getrouwd) wonnen van het koppel Stefan Kuipers en Anne Haast;
  • het jeugdteam van HMC won met 20-12 van het jeugdteam van Nederlands kampioen De Toren;
  • Anna-Maja Kazarian won met met 4-3 van Maaike Keetman;
  • Lena de Kraker won met 4,5 – 3,5 van Dewi Vermeulen;
  • Siem van Dael won met 5-3 van Sjoerd van Roon;
  • het Regios-stedentoernooi werd gewonnen door HMC;
  • het schafeltennistoernooi werd gewonnen door Daniel Fridman voor Konstantin Landa

Tijdens de prijsuitreiking nam René Olthof op persoonlijke wijze afscheid van de deelnemers van de grootmeestertienkamp en bedankte hij de vele vrijwilligers die de 3e HMC Calder Cup mede mogelijk hebben gemaakt. Tot slot werd de jarige Anish Giri in het zonnetje gezet. Hij kreeg een Bossche bol aangeboden en ontving uit handen van Dirk Jan ten Geuzendam het eerste exemplaar van Giri’s boek over de eerste  periode van zijn schaakloopbaan. Het boek heet Anish Giri – My Junior Years in 20 Games en is uitgegeven door New in Chess.

Wij nemen hier afscheid met foto’s van een aantal hoofdrolspelers in de HMC Calder Cup.

3A5A8495 BWeb

FIDE Arbiter Ton van Roon – viel op het laatste man in – en Ad Bruijns, voorzitter NBSB, zorgde voor de digitale weergave van de partijen.

3A5A9066 BWeb

Geert van der Stricht: 10e plaats

3A5A9072 BWeb

Willy Hendriks en Robin Swinkels: gedeelde 8e/9e plaats

3A5A9075 BWeb

Sopiko Guramishvili en Jasper Broekmeulen delen de 6e en 7e plaats.

3A5A9085 BWeb

Alon Greenfeld en Jeroen Bosch delen de 4e/5e plaats.

 

3A5A9095 BWeb

Twan Burg: derde plaats en beste Nederlander.

3A5A9104 BWeb

Daniel Fridman: gedeeld eerste en beste HMC’er.

3A5A9121 BWeb

Toernooidirecteur René Olthof en Konstantin Landa: gedeeld eerste en winnaar van de HMC Calder Cup!

 

Later meer

Vijf keer het volle pond

Wanneer Bosch de prijs voor de Partij van de Dag heeft ontvangen (voor zijn winst op Greenfeld gisteren) en Ivo Olthof, oudere broer van toernooidirecteur René Olthof, de eerste zet heeft uitgevoerd op het bord van Swinkels en Guramishvili, brandt de strijd los. Een ronde waar toernooiorganisatoren en kiebitzers van dromen: de dood of de gladiolen, geen enkele remise.

3A5A7724 BWeb

Bosch ontvangt de prijs voor de Partij van de Dag

3A5A7752 BWeb

Twan Burg pakt tegen Greenfeld z’n tweede volle punt

Twan Burg tegen Alon Greenfeld is een interessante ontmoeting. Burg zal extra energie putten uit z’n eerste winst. Voor Greenfeld geldt het omgekeerde: hij moet zich zien te herpakken na de nederlaag van gisteren. Het begint als een positioneel gevecht, waarin Greenfeld met zwart goed uit de opening komt. Op de zestiende zet offert Burg een pion. Greenfeld, altijd op zoek naar actief spel, gooit er daarna een kwaliteit tegenaan, waar hij wel twee pionnen voor heeft. Het staat dan zo:

Burg - Greenfeld

Greenfeld heeft zojuist de kwaliteit geofferd

Wit dreigt op e5 een pion te nemen, omdat de d-pion gepend staat. Na afloop vinden de spelers dat zwart zich daar niets van moet aantrekken en 19… Lh4 moet spelen. De toren moet dan naar f1 en als zwart daarna 20….Da8 speelt, lijkt er weinig aan de hand te zijn. Greenfeld haalt echter de dame direct weg: 19…Da8. Na 21.Pb6 staat hij ineens minder plezierig. Hij speelt 21… Db7, waarop 22.Tb1 komt. Greenfeld speelt nu wel Lh4, wat een dameoffer inhoudt. Daar heeft Burg geen moeite mee: 23.Pd5 Lxf2+ 24. Kf1 Lxd5 25. Txb7, Lxb7 26. Dc7 en er hangt van alles.

Burg - Greenfeld II

 

Er volgde nog: 26 …La8 27.Txd6, Lh4 28. Dc4, 1-0

3A5A7758 BWeb

Landa – Bosch

Landa gaat er nog een keer voor zitten. Na de vooruitgespeelde partij tegen Fridman (remise) is de opdracht voor hem en de medekoploper duidelijk: geen halfje morsen, maar winnen. Hij komt met een prettig plusje uit de opening: loperpaar in open stelling. Bosch verdedigt zich goed, Landa neemt afscheid van het loperpaar en zo rond zet 25 staat het ongeveer gelijk. De overgang naar het dame-eindspel met ongelijke lopers is echter niet zo handig voor Bosch. Hij verliest zijn pion op h7 en dat is vervelend omdat Landa nu ineens een vrijpion op h6 heeft. Bosch meent na afloop dat dat wellicht te houden is, maar Landa ziet dat anders. Volgens hem heeft zwart twee problemen: de koning en de vrijpion. In de partij is het in ieder geval te veel. Landa verzekert zich van de eerste plaats.

Landa-Bosch knipsel

Vrijpion brengt Bosch in problemen

3A5A7732 BWeb

Ivo Olthof doet eerste zet bij Guramishvili-Swinkels

Het klapstuk van de middag is Sopiko Guramishvili tegen Robert Swinkels. Wanneer Swinkels zijn stelling probeert te bevrijden met 13…e5, offert Guramishvili een stuk.

Guramishvili - Swinkels

Stukoffer: Guramishvili speelt 14.cxd5

“Ongetwijfeld correct”, zegt Swinkels in de analyse. Beslissend is het echter nog niet.

 

Een paar zetten later staat het zo:

Guramihsvili - Swinkels knipsel II

Lastige loper wordt verwijderd: Txe7

Swinkels heeft g5 gespeeld omdat hij zijn toren van h8 via g8 in het spel wil brengen. Nu offert Guramishvili een kwaliteit, in totaal heeft ze dan een toren geïnvesteerd. “The black-squared bishop got on my nerves”, is haar commentaar. Swinkels meent dat dit natuurlijk nooit goed kan zijn. Guramishvili gelooft er uiteraard wel in: “It’s unclear, I have tricks”.

Dat het tricky is, blijkt uit het vervolg. Na de 24e zet van wit staat het zo:

Guramishvili - Swinkels knipsel III

Slotfase

3A5A7757 BWeb

Guramishvili: “I have tricks”

Swinkels speelt Dg4. In de analyse vinden ze dat 24…Tad8, 25.Dg3, Dd6 een stuk beter is.Nu volgt: 25.De7 h6? 26.De5+, f6 27.Dxf6+, 1-0. Een spectaculaire partij die Guramishvili op 50% en ratingwinst brengt. Voor de tweede keer in haar carrière zal ze de 2400-grens passeren.

 

3A5A7754 BWeb

Van der Stricht – Fridman

De tweede koploper, Fridman, heeft ondertussen niet stilgezeten. Hij zoekt Van der Stricht op in een variant die al eens was voorgekomen in een partij Van der Stricht – Dörenberg, Gent Open 2004. Er komt een ondoorgrondelijke stelling op het bord.

Van der Stricht - Fridman knipsel

Originele stelling

In die eerdere partij ging het paard ook naar h1, maar werd de zwarte pion niet naar h3 geschoven. Van der Stricht begrijpt na afloop niet wat er is gebeurd. “Ik had het centrum.” “Maar je hebt een paard op h1!”, werpt Fridman tegen. Van der Stricht speelt het zo actief mogelijk, maar Fridman weert alles koeltjes af en daarna geeft zijn stukkenactiviteit en de betere structuur de doorslag. Landa en Fridman zijn dus de winnaars van de HMC Calder Cup.

3A5A7743 BWeb

Broekmeulen gaat voor laatste kans

Jasper Broekmeulen en Willy Hendriks zijn daar helemaal niet mee bezig. Broekmeulen heeft nog een kans op de felbegeerde laatste IM-norm, maar dan moet hij vandaag én morgen winnen. Na de favoriete Pirc-verdediging van Hendriks wordt het een zwaarbloedige partij. Broekmeulen heeft in het middenspel steeds een licht overwicht. Hij wikkelt af naar een eindspel dat onplezierig staat voor zwart. Hij moet nog wel de zwarte stelling openbreken:

Broekmeulen - Hendriks knipsel

Op zoek naar de ingang

Dat lukt als volgt: 62.Kh2, Dc7 63.Td6, De7 64.Dc8, Tf7 65.Df5, Kg7. Nu staat het helemaal klaar:

Hendriks- Broekmeulen II knipsel

Klaar voor de afronding

 

66.Te6, Dd8 67.e5, fxe5 68.Dg6+,Kf8 69.Dh6+, Tg7 70. Tg6, opgegeven.

Een mooie dag voor HMC: Fridman wordt gedeeld toernooiwinnaar, Burg rukt op naar de derde plaats en is nu de beste Nederlander en Broekmeulen kan zijn IM-norm halen, als hij morgen weet te winnen van Swinkels. De slotdag wordt sowieso interessant! Iedere schaakliefhebber is vanaf 12.00 uur welkom in sociaal-cultureel centrum De Biechten. Er zijn veel speciale evenementen, met als topevent de rapidvierkamp met de cracks Giri, Kasimdzhanov, Fridman en Bok. Er worden zelfs tv-opnamen gemaakt. Komt dat zien!

Link

Tor! Цель! Goal!

Het beeld van winnende Nederlanders is in korte tijd erg vertrouwd geworden. Daar hebben onze jongens in Brazilië voor gezorgd. Bij de HMC Calder Cup in ’s-Hertogenbosch is het helaas een minder vertrouwd fenomeen. Tot en met de zesde ronde was Jeroen Bosch de enige die – één keer – het volle punt wist te pakken. Vandaag kwam daar verandering in. Al werd de score geopend door de buitenlanders …

Daniel Fridman was de eerste die een punt rijker werd. Om de voorbereiding van zijn tegenstanders te ontwijken, speelt Jasper Broekmeulen in dit toernooi steeds andere openingen. Dit keer bracht hij een Tsjigorin-verdediging op het bord. Na de 18e zet van wit stond hij niet prettig en ondernam hij een bevrijdingspoging.

Fridman - Broekmeulen knipsel

18…c6: bevrijdingspoging

18…c6. 19. dxc6, Dxd1+ 20.Txd1, Txd1+ 21.Kg2, bxc6. 22. Lxf7+ (was nog in Broekmeulens berekening meegenomen), Kf8. (Na Kxf7 volgt natuurlijk 23.Db3+ met torenwinst) 23.Lb3, Td4. Hier speelde Fridman 24.Dc5. Wint ook nog even de pion op e5. Een hopeloze stelling; zwart hield het voor gezien.

DSC01484 7e ronde HMC Calder Cup (Olthof)

Analyse Broekmeulen en Fridman: het zwarte openingsspel was voor verbetering vatbaar

Het tweede punt kwam van Konstantin Landa. Gisteren offerde hij pionnen, vandaag nam hij de pion die Geert van der Stricht (wit) hem aanbood. Dat werd een echt pionoffer na 10.e4 (10.Pe5 is gebruikelijk). Landa speelde Tb8, gevolgd door b5 en bleef zo in het bezit van de pluspion. Na 13 zetten staat het zo:

Van der Stricht - Landa knipsel

Diagram 1

 

Diagram 1: Aan het pionoffer heeft Van der Stricht weinig plezier beleefd. Hier wil hij met z’n dame uit de torenlijn gaan. 14.Dxg5 gaat niet wegens Pxd5, dus wordt het 14.De3. Daaraan kleven echter ook bezwaren: 14….Pg4 15.De2, Pb4 16.Tfi1, Pd3 17.Pe1, b4 18. Pa4 (18.Pb1, Tb6 19.Pxd3, cxd3 14.Dxd3, La6) en volgt: Ld7!.

Van der Stricht - Landa II knipsel

Diagram 2

Diagram 2: Het is helemaal mis: 19.Pxd3, cxd3 20. Txd3 Lxa4. 21.Dxg4, Lb5 wint de kwaliteit. Jammer voor Geert en de fans die speciaal voor hem vanuit België naar ’s-Hertogenbosch waren gekomen.

DSC01478 7e ronde HMC Calder Cup (Olthof)

Bosch: overtuigende winst met zwart

Dan nu de partij Alon Greenfeld – Jeroen Bosch. De Israëlische grootmeester bestrijdt het Slavisch met het systeem dat hij ook tegen Van der Stricht in ronde 1 toepaste. Bosch doet het anders dan zijn teamgenoot en speelt na 6.Ph4 de zet e6. Hij geeft het loperpaar op, maar heeft een erg stevige stelling. Wit blijft achter in ontwikkeling en zijn stelling oogt los. “Ik had het partijverloop tot met zet 20 het bord gehad in de voorbereiding.” Op de 21e zet wijkt Greenfeld van de theorie af. Op de 22e zet speelt hij Pe2, waarop Bosch Le5 antwoordt. Met zijn machtige loper staat hij fantastisch. Greenfeld  probeert nog wel wat, maar Bosch wint overtuigend.

Greenfeld - Bosch knipsel

Zwart staat overwegend na 22.Le5

3A5A7566 BWeb

Hendriks leek op weg naar een punt

Een tweede Nederlands punt leek in de maak bij Willy Hendriks – Sopiko Guramishvili. Een spannende middenspel mondde uit in een dubbel lopereindspel op het bord. “Het is verloren of zwart staat heel slecht”, becommentarieerde Giri. Dat wist Hendriks natuurlijk ook, maar in de afwikkeling doet hij het even onnauwkeurig.

Hendriks - Guramishvili. knipsel JPG

39. Ke3 laat afwikkeling toe

In de diagramstelling heeft Hendriks net 39. Ke3 (39.Lb6 was beter) gespeeld en dat geeft Guramishvili de kans om de lastige a-pion op te ruimen. 39 …Lc7 40.Lc3, d4+! 41. Lxd4, Lxf3 42.Kxf3, Lxa5. Remise.

3A5A7567 BWeb

Swinkels – Burg: hard gevecht

Tot slot Robin Swinkels – Twan Burg. Beide spelers op 2,5 punt: 1 keer verloren, vijf keer remise. Beiden gebrand op de overwinning. Vanuit de opening zet Swinkels Burg onder druk. Hij heeft kansen tegen de zwarte koning. Burg verdedigt zich taai en het komt tot de volgende stelling:

Swinkels - Burg knipsel

De ommekeer …

Hier speelt Swinkels 26.Tc6. Dat lijkt sterk: nemen op c6 is niet mogelijk, wegens bxc6 en mat. Burg antwoordt: 28. …Dd7. Ai, Swinkels realiseert zich nu dat het geplande 29.Txa6 niet mogelijk is wegens Lxh2+ 30. Kxh2, bxa6. Doordat de loper weg is, dekt de zwarte dame nu b7; einde aanval. Vervelend, want na de partijvoortzetting 27.g3 verliest Swinkels pion a5. Kort daarna verliest hij ook nog b5 en maakt Burg het af in een dame-eindspel met twee pionnen meer. Burg weer op 50%, dat geeft hoop op een mooie finish. Swinkels likt zijn wonden; alweer een prachtige stelling waarin het niet is gelukt.

Laat in de middag begonnen de Landa en Fridman, aan hun partij uit de 9e ronde. De partij werd vooruitgespeeld, omdat Fridman op de slotdag deelneemt aan de rapidvierkamp. De koplopers deden het kalm aan. Fridman-Landa: 1.d4, Pf6 2.c4 e6 3.g3, d5 4.Pf3,dxc4 5.Lg2, DSC01514 9e ronde HMC Calder Cup (Olthof)Lb4+ 6.Ld2, a5 7.0-0, 0-0 8.Lg5, b5 9.a4, bxa4 10.Pe5, Ta7 11.Txa4, Lb7 12.Lxb7, Txb7 13.Pc3, c5 14.dxc5, Dxd1 15.Pxd1, Tc8 16.Lxf6, gxf6 17.Pc4, Tc5 18.Pde3, f5 19.Tfa1, Pd7 20.Td1 remise.

 

DSC01512 9e ronde HMC Calder Cup (Olthof)

Koplopers doen elkaar geen pijn

 

 

3A5A7535 BWeb

Hier gaat het om: de HMC Calder Cup

Diverse spelers gingen zich vanavond voorbereiden … op het schafeltennistoernooi van morgen. In huize Broekmeulen werd ook Loek van Wely aan de tafeltennistafel verwacht. Morgenavond zijn toeschouwers om 19.00 uur welkom om het schafeltennisspektakel te volgen in het Regionaal Tafeltenniscentrum, Eerste Rompert 9, 5233 EA ‘s-Hertogenbosch (tel. 073-6423728). Toegang gratis.

Op de slotdag van de HMC Calder Cup is elke schaakliefhebber welkom in sociaal-cultureel centrum De Biechten. Ook hier: toegang gratis. Het wordt een bijzondere schaakdag, met veel speciale evenementen, met als klapstuk de rapidvierkamp met topgrootmeesters Giri, Kasimdzhanov, Fridman en Bok. Er worden zelfs tv-opnamen gemaakt!

Wilt u nog even nagenieten van al het moois van de afgelopen dagen? Op www.schaaksite.nl staat een artikel van Herman Grooten, waarin hij onder meer de partij Greenfeld – Landa onder de loep neemt. Aanbevolen!

Greenfeld zorgt voor spektakel

Om 12.00 uur zijn er aardig wat toeschouwers in sociaal-cultureel centrum De Biechten. Zij zijn in de speelzaal getuige van het begin van de zesde ronde. Ben Span, oud-voorzitter van HMC en oud-leider van de jeugdafdeling van HMC, verricht de openingszet voor Twan Burg, die het vandaag opneemt tegen Willy Hendriks. Daarna verplaatsen de toeschouwers zich van de speelzaal op de eerste verdieping naar de openbare ruimte op de begane grond om voor het beeldscherm de verrichtingen van de spelers te volgen.

3A5A7488 BWeb

Even in de speelzaal

3A5A7492 BWeb

Ben Span verricht de openingszet

Over de openingszet van Ben Span, 1.e4 is Twan Burg tevreden. Maar het vervolg dat hij er zelf aan geeft, bevalt hem minder. Zijn agressieve opstelling tegen de Pirc-verdediging van Willy Hendriks komt niet uit de verf; van aanvallen komt niets.

Burg-Hendriks JPG

Zwart heeft geen problemen

 

Hendriks houdt de stelling met 12….f6 gemakkelijk in evenwicht. Er volgt: 13. exf6, exf6 14. Lh4, Te8+ 15. Kf1, f5. Mogelijk heeft Twan de kracht van 12…f6 onderschat. Hendriks: “Ik heb er toevallig wel verstand van.” Inderdaad, de Pirc-verdediging staat sinds jaar en dag op zijn repertoire. De laatste zware stukken verdwijnen op de 24e zet van het bord verdwenen. Het eindspel met ongelijke lopers wordt nog even doorgespeeld, maar spelers en toeschouwers weten de uitslag al: remise.

3A5A7505 BWeb

Guramishvili – Fidman

Daniel Fridman is wel content over zijn openingsspel. Met zwart tegen Sopiko Guramishvili brengt hij een vrij nieuwe variant op het bord die hij aardig kent. Zijn echtgenote, IM Anna Zatonskih heeft de stelling na 10. … e5 al twee keer op het bord gehad, Fridman zelf een keer. Hij speelt een nieuwtje, 13 … Lg4, al is dat niet zo bijzonder. De zet is bekend, maar niemand had hem nog gespeeld, aldus Fridman na afloop. In het vervolg heeft wit niets, maar Anish Giri stelt in de analyse nog een actieve poging voor: 16.h3, Le6 17.Pxe4, Pxe4 18.Lxe4, Ld5 19. Lxh7+ Kh8. Wit wint een pion, maar de koningsvleugel ligt er niet lekker bij. Guramishvili speelt 16.Pd2 en staat na 16…Dxc6 voor de keuze: nemen op e4 of op c4?

Guramishvili - Fridman

Wit aan zet: nemen op e4 of c4?

 

Slaan op c4 zou een vrijwel gelijke stelling hebben opgeleverd. De keuze voor de e-pion is niet handig, want nu maakt Fridman een vrijpion op de c-lijn, die snel de doorslag geeft.

Bosch-Swinkels wordt remise na een wisselvallige partij. Beide spelers hebben reden om daarmee niet happy te zijn. Wat gebeurt er als zwart op de 12e zet op d4 slaat? Er lijkt niets beslissends in te zitten en dan is wit gewoon een pion kwijt. Swinkels laat het na en dan staat Bosch beter. Zijn voordeel verzandt echter. Remise, morgen weer een dag.

IMG_7146 BWeb

In de wandelgangen: v.l.n.r. Burg, Swinkels, Bosch en Van der Stricht

3A5A7544 BWeb

Broekmeulen heeft er al een halve werkdag op zitten

Jasper Broekmeulen en Geert van der Stricht beginnen wat later; Broekmeulen moet onverwachts ’s morgens werken in Heerlen. Broekmeulen pakt het met wit rustig aan; hij heeft geen zin om Van der Stricht op te zoeken in de Najdorf-variant. Het spel ontwikkelt zich rustig. Op de 16e zet wordt Van der Stricht verrast door 16.Lxa5. Na 16… Dxa5 17.Pxd5 belandt hij dan in een stelling waarin het witte paard sterker is dan de zwarte loper. Dus doet hij 16 … Pxe3, wat uitmondt in een dubbel toreneindspel met pluspion voor Broekmeulen. Dat maakt Van der Stricht probleemloos remise.

Broekmeulen - Van der Strciht knipsel

Wit aan zet, zwart maakt remise

3A5A7503 BWeb

Landa – Greenfeld

Konstantin Landa en Alon Greenfeld zijn dan nog even bezig. De opening is bijzonder. Greenfeld pakt het met zwart scherp aan en speelt 11…Lb4, volgens Greenfeld een nieuwtje. Hij verovert twee pionnen. Hoeveel compensatie witspeler Landa heeft, is onduidelijk. Goed, Greenfeld staat wat opgevouwen, zijn loper doet nog niet mee, maar er is niets beslissends te zien. Hangt er een verrassing in de lucht? Greenfeld geeft in het vervolg een pion terug en wikkelt af naar een eindspel dat compleet gewonnen moet zijn. Onder tijdsdruk vindt hij niet de optimale opstelling voor zijn stukken. Na 5 uur spelen redt Landa het halve punt. De spelers concentreren zich in de analyse op 17.Lc3 in plaats van Lb4; of dat tot definitieve conclusies heeft geleid, is niet bekend.

Landa - Greenfeld knipsel

Wit aan zet: Lb4 of Lc3?

Conclusie: Landa en Fridman maken uit wie de HMC Calder Cup gaat winnen. Greenfeld ligt 1,5 punt achter; met nog drie ronden te gaan is dat te veel.

Over hele en halve punten

Een schaakpartij  heeft drie mogelijke uitslagen. Elke schaker weet dat, maar wennen doet het nooit. Al heeft de een daar meer last van dan de ander.

3A5A7429 BWeb

Wachten op de tegenstanders

3A5A7448 BWeb

We komen eraan

3A5A7442 BWeb

Wij ook

Konstantin Landa heeft er in dit toernooi voorlopig het minste last van. Vandaag had hij zwart tegen Jasper Broekmeulen, die een pionoffer pleegde dat een spannende stelling opleverde. Wit wil met loper en dame dreigingen creëren tegen de zwarte koning.

Broekmeulen - Landa knipsel

Lastige keuze

Begrijpelijk dat Broekmeulen 15.Dg5 speelde. Maar Landa speelde 15…Dc6 en dat is een ijzersterke zet. De zet 16.Pd5 werkt dan bijvoorbeeld niet: 16….Tf7. 17 Kxg2, exd5. Zwart behoudt de pion en de witte aanval zet niet door. Het gespeelde 16.Pe4 leverde na Tf7 ook niets op. Landa weerde de dreigingen af en Broekmeulen moest zijn dame geven voor loper en toren. “I switched off and played with my hands.”, zei Landa. Broekmeulens verweer mocht niet meer baten: 0-1. Had het anders kunnen lopen? Ja, als wit in de diagramstelling 15.Dxg7+ speelt, wint hij de pion terug en staat hij zeker niet minder. Maar dat is een andere partij…

De andere koploper, Daniel Fridman, had wit tegen Twan Burg. Na de opening waarin Burg het ongebruikelijke 8… f6 speelde, kwam Fridman beter te staan. Fridman kon dus gaan toewerken naar de voor hem ideale uitslag. 14.Le3 was niet slecht, maar 14.a4 met de dreiging La3 kwam ook in aanmerking. Later liet Fridman zich 16.Pg5 ontglippen; na 16…h6 moest het paard weer terug. Daardoor ontstond een gat op g6 dat Fridman probeerde te benutten met 18.Dg6.

Fridman - Burg knipsel

Wit aan zet

Waarschijnlijk had hij ideeën met 19.Ld3, maar dat werkt niet: 19… Pxe3 20.Ld3, Pf5 21. cxd5, Tf6, waarna het paard van c6 terug kan naar d8. Na 19.fxe3 was Burg terug in de partij en bereikte de uitslag ½ – ½. Fridman was ontevreden over zijn spel, met name over 16.Pg5: “I blundered a move!”

3A5A7433 BWeb

Swinkels – Greenfeld

Ontevreden was ook Robin Swinkels. Vandaag had hij uitstekende kansen op het eerste volle punt in dit toernooi, maar het werd slechts remise. “Ik dacht dat het al gewonnen was en speelde te snel.” Alon Greenfeld bevestigde dat het halfje voor hem een prettige verrassing was. Maar hij zag er wel een vorm van rechtvaardigheid in. In het Bataviatoernooi 2013 had hij een zekere remise uit handen gegeven tegen Swinkels. Kijk en vergelijk …

“Verschrikkelijk”, was het commentaar van Geert van der Stricht op de uitslag in zijn partij tegen Sopiko Guramishvili. Hij was op weg naar 1-0 en het werd 0-1. In een variant van de Grünfeld week hij op de 13e zet af van de onlangs gespeelde partij Kramnik-Grischuk (0-1), Norway Chess 2014. Van der Stricht bouwde een kansrijke stelling op:

Van der Stricht - Guramishvili knipsel

Op weg naar 1-0?

De rechttoe-rechtaan aanpak is 22.Lxg7, Kxg7 22.exf7 Lxf7 23. Pg5. Maar Van der Stricht zag nog een andere weg:  22.d6. Daarop kwam: 22…Pxc4 23.Txc4, exd6. Hier ziet 24.Th4 er heel goed uit. Tegen het gespeelde 24.Dxd6 verdedigde Guramishvili zich accuraat: na 24… Tb6 25.De5, f6 is de witte aanval gestuit. Vervolgens ging het van kwaad tot erger met wit: hij kwam een pion achter in een moeilijk eindspel en verloor later nog een stuk.

3A5A7432 BWeb

Hendriks – Bosch : in evenwicht

Een evenwichtiger verloop had de partij van Willy Hendriks-Jeroen Bosch. Er bestaat geen prijs voor, maar in het klassement van de spelers die de meeste zetten doet, gaat Hendriks aan kop. Vandaag was hij weer betrokken bij de langste partij van de ronde. Bosch had in het eindspel een pion veroverd en probeerde dit voordeel te verzilveren. Hendriks wist dat te verhinderen.

Hendriks - BOsch knipsel

Remise

Met 64.Lb6, Le7 65.Lc5, Ld8 66.Lb6 Lxb6 67. Kxg5 stelde hij de remise veilig.

Landa deed vandaag goede zaken en staat weer alleen aan kop met 4,5 uit 5, Fridman volgt op een halfje. Nummer 3, Greenfeld, ligt daar al een punt achter.

IMG_7137 BWeb

René Olthof toont de HMC Calder Cup

 

Link

De belangstelling voor de HMC Calder Cup blijft toenemen. Vandaag bracht schaaksite.nl een artikel met analyses van Herman Grooten. In sociaal-cultureel centrum De Biechten dromden aardig wat bezoekers samen bij het grote beeldscherm. Onder hen de leden van de ouderenschaakvereniging. Zij stonden hun speelruimte tijdelijk afgestaan aan de cracks van de grootmeestertienkamp en kwamen kijken hoe hun ‘vervangers’ het deden. Bram van den Berg, toernooileider van het schafeltennistoernooi dat a.s. vrijdag wordt gehouden, kwam even poolshoogte nemen. Australische grootmeester Ian Rogers was op uitnodiging van toernooidirecteur René Olthof langsgekomen. Rogers nam in 1999 deel aan de grootmeestertienkamp van het Toernooi voor de Toekomst. Het was passend dat hij vandaag de Prijs van de Dag uitreikte aan Jeroen Bosch, die de prijs had verdiend voor zijn partij tegen Van der Stricht. Van het huidige tiental is Bosch de enige die destijds ook deelnam aan het hoofdevenement van Het Toernooi voor de Toekomst.

3A5A7345 BWeb

Rogers, Olthof en Bosch

 

3A5A7346 BWeb

Burg – Van der Stricht

Van de historie naar de actualiteit. Al na twee uur spelen was de eerste partij afgelopen. De Najdorf-variant die Geert van der Stricht op het bord bracht, had zoals gebruikelijk een tweesnijdende stelling opgeleverd. Twan Burg, zelf Najdorf-specialist, was niet tevreden over zijn 17e zet. In plaats van Dg2 had hij Pd5 moeten spelen, zo concludeerden de beide spelers in de analyse. De beoogde aanval van wit kwam niet van de grond: “Het gaat allemaal niet zo makkelijk als ik dacht”, vond Burg. Van der Stricht forceerde op de 21e zet remise met een stukoffer.

BUrg- Van der Stricht knipsel

Van der Stricht forceert remise

3A5A7358 BWeb

Bosch – Fridman

De volgende drie uitslagen kwamen in een tijdsbestek van een kwartier. Daniel Fridman won met zwart van Jeroen Bosch. Met 4…. b6, gevolgd door 5…. dxe4, profiteerde hij van het feit dat Bosch eerst g3 had gedaan in plaats van Pf3. De witveldige loper die naar g2 wilde, moest nu op de diagonaal f1-a6 blijven, waar hij uiteindelijk werd afgeruild voor een paard. De witte pion die op d3 kwam, was een zwakke broeder. Een mindere stelling verdedigen tegen een GM als Fridman is geen pretje. Bosch: “Zijn 18…a5 en 19…Tad8 waren heel sterk; ik kreeg geen kans meer.”

Bisch-Fridman knipsel

19… Tad8: Fridman rondt sterk af

 

De volgende uitslag viel bij Sopiko Guramishvili en Jasper Broekmeulen. Voor zijn vierde zet verbruikte Broekmeulen veel tijd. GM Rogers vroeg zich al af of er iets mis was met de digitale techniek, want op het beeldscherm was geen verandering te bespeuren. “No, Black is Jasper”, zei Giri. Jaspers 9e zet was niet goed; want daarna kan 10…e6 niet vanwege 11. 0-0-0 (dreigt mat op d7) Pe5 12. f4. Daarna nam Guramishvili de teugels in handen. Ze had veel goede mogelijkheden, vond niet steeds de beste en investeerde veel tijd. Door 20.b5 werd ze verrast; daarna vond Broekmeulen in tijdnood de nooduitgang: op de 26e zet kon hij met Dd4 voor de derde keer dezelfde stelling met dezelfde speler aan zet op het bord brengen. Het was geen kwestie van drie keer dezelfde zettenreeks, dus arbiter Ton van Roon checkte het aan de hand van de notatie van de spelers; hij wilde niet enkel afgaan op het digitale bord. Het klopte: remise.

Guramishvili-Broekmeulen knipsel

Remise via 23. Lf1, De4+ 24.Ld3 Dd4 25.Lf1 De4+ 26.Ld3 Dd4

“Today I played a decent game”, meldde Alon Greenfeld. Hij had de Koningsindiër van Willy Hendriks actief aangepakt . “Steeds als ik dacht: nou staat het wel gelijk, had hij weer iets.”

Greenfeld-Hendriks knipsel

Greenfeld speelt 20.Td6!

3A5A7353 BWeb

Greenfeld-Hendriks

In deze stelling heeft Greenfeld weer iets. 20.Td6! (dreigt Txf6). Hendriks antwoordt 20…e6. Daarop volgt 21.Txc6. Een tijdelijk kwaliteitsoffer. Na…. Pxc6 21.Lxc6 Tac8. 22. Txe8 Txe8 zou Greenfeld een prettige pion voor blijven. Ook na de partijvoortzetting 21…Ta7 was dat het geval en dat was genoeg voor de winst.

3A5A7363 BWeb

Landa komt later

Dan koploper Landa. Die kwam een goed kwartier te laat de speelzaal binnen, waar Robin Swinkels al zat te wachten. De tijdsachterstand zat Landa niet zichtbaar dwars. De stelling op zet 21 kwalificeerde de Rus als een 2 results position: winst voor hem of remise. Greenfeld die bij de analyse was, sprak van een 1,5 results-position: remise achtte hij veel waarschijnlijker dan winst voor wit. Swinkels had er zijn ideeën over: in de partij offerde hij dame tegen toren en loper, wat een onneembare stelling opleverde: remise.

Landa-Swinkels knipsel

Swinkels maakt remise met Dxa3

Hij had goed gespeeld, vond hij, maar wil onderhand wel graag het eerste volle punt scoren. Het halfje maakt de strijd om de eerste plaats spannender. Fridman is langszij gekomen: met 3,5 uit 4 delen Landa en hij nu de koppositie.

Landa verstevigt positie

De internationale belangstelling voor de 3e HMC Calder Cup groeit. De Russische schaaksite e3 e5 bericht er sinds gisteren over. En aangezien landgenoot Konstantin Landa het goed blijft doen, zal de belangstelling alleen maar toenemen.

3A5A7247 BWeb

Landa wint weer

Vandaag was de koploper als eerste klaar. Landa’s oordeel was heel beslist: de zet 6.Db3 die Sopiko Guramishvili (wit) in het Aangenomen Damegambiet speelde, brengt wit alleen narigheid.  Zonder compensatie een pion achter, dat wil je toch niet? Guramishvili zei dat ze zich haar voorbereiding niet meer kon herinneren. In de analyse werden nog verbeteringen van het witte spel gevonden, maar het bleef behelpen.

Knipsel Guramishvili - Landa

Wit verliest materiaal

 

In de partij was het na de 13e zet van wit helemaal mis. 13. … Td8 verliest materiaal. Weer winst met zwart voor Landa: hij ligt op schema.

3A5A7237 BWeb

Broekmeulen – Burg

Broekmeulen-Burg was een Bosch onderonsje. Een theekransje werd het niet: “We speelden allebei principieel op het centrum”, zei Burg. De witte aanpak zag er kansrijker uit, want na 12.dxc5 zag Burg zich genoodzaakt af te wikkelen naar een toreneindspel met een pion minder, maar met remisekansen.

Broekmeulen-Burg knipsel

Wit aan zet: remise?

Was het objectief remise? Ja, meenden ze in de analyse. In de partij kwam Broekmeulen zelfs nog een pion achter, maar remise werd het toch. “Misschien moet jij nog wat meer op de opening studeren en ik op het eindspel”, concludeerde Broekmeulen.

Daniel Fridman had gisteren een lekker dagje gehad na de korte remise met Robin Swinkels. “De Bosch Parade gezien en genoten van de zon.” Vandaag was het minder relaxed. “Ik speelde de opening als een idioot”, zei Fridman. 13.Pb3 was niet goed, want na Pe6 moest zijn loper van f4 terug. Alon Greenfeld, van een toernooi in Bulgarije direct doorgereisd naar ‘s-Hertogenbosch, rook zijn kans. Hij blies het centrum op en dat leidde tot een spannende stelling, waar de spelers nog lang naar keken.

Fridman - Greenfeld Knipsel

De kritieke stelling

Een van de vele mogelijkheden is 28 …Le6. Een vervolg kan zijn 29.Pxd5 Lxd5 30.exd5 Te3 met initiatief. Wat Greenfeld deed, pakte echter slecht uit. Na. 29. Dxd7, Tad8 30.Db5, Dxb5 31.Pc3 wist Fridman met secuur spel het punt te pakken.

3A5A7303 BWeb

Greenfeld (l) en Fridman (r) analyseerden nog lang

Van der Stricht-Bosch was ook een interessant schouwspel. Van der Stricht bestreed het Hollands met het Staunton-gambiet. “Ik wilde avontuurlijk spelen.” Bosch verwelkomde deze aanpak. Want Van der Stricht won de geofferde pion terug, maar moest er het loperpaar voor inleveren. De zwarte loper van Bosch was sterk, waardoor het voor hem allemaal wat makkelijker speelde. Met zijn 34e zet verspeelde Van der Stricht een kwaliteit, waarna Bosch de partij met vaste hand tot winst voerde. HMC’er Bosch is ongeslagen, heeft twee punten en is daarmee nu de best geklasseerde Nederlander.

3A5A7158 BWeb

Bosch: beste Nederlander

3A5A7234 BWeb

Hendriks- Swinkels

Het langst aan het bord bleven Willy Hendriks en Robin Swinkels. Hendriks kwam beter uit de opening. “Ik had geen plan”, aldus Swinkels. Toen de stelling gesloten raakte, moest Hendriks een bres zien te slaan in de zwarte stelling. Hij vond daar geen goede gelegenheid voor en vanaf de 45e zet werd geen stuk meer geslagen en geen pion meer verzet. Net voordat op grond van de 50-zettenregel remise opeisbaar zou worden, besloten de spelers tot de puntendeling. Ze zullen beiden niet helemaal tevreden zijn geweest …

Hendriks- Swinkels knipsel

Geen doorkomen aan: remise

Weer een spannende dag! Morgen hebben we een speciale gast. Blijf het volgen …

Landa neemt de leiding

Tweede ronde, iedereen geacclimatiseerd: tijd voor actie. Bij Robin Swinkels en Daniel Fridman komt het er helaas niet van. Na 15 zetten is het remise door zetherhaling. Swinkels: “Deze variant had ik niet bekeken. Op remise spelen is niet mijn stijl, maar om onvoorbereid vol op winst te spelen …” Morgen gaat het anders, verzekert hij.

DSC01082 - 2e ronde HMC Calder Cup 2014 (Olthof)

Analyse: Van der Stricht (l) en Greenfeld (r)

Alon Greenfeld verrast Geert van der Stricht met een variant in het Slavisch waarmee hij in 2009 in Groningen van Twan Burg won. “Je kunt niet alles voorbereiden”, verzuchtte Van der Stricht na afloop. “Rokade kwijt, torens niet in het spel, ik dacht: dat kan toch niets zijn voor wit? Ik heb jouw aanval compleet onderschat.” Op zet 15 had Van der Stricht tegenspel moeten zoeken, daarover zijn beide spelers het eens. Over het vervolg is Greenfeld minder zeker. Maar het blijft interessant en gecompliceerd en Van der Stricht kan onder tijdsdruk de problemen niet meer oplossen. Greenfeld wint de partij en de prijs voor de Partij van de Dag.

3A5A7162 BWeb

Burg-Guramishvili

Interessant en gecompliceerd: dat is ook Burg-Guramishvili. Deze twee spelers zoeken graag de verwikkelingen op. Siciliaans, Najdorf-variant: een stuk vuurwerk dat zomaar in je hand kan ontploffen. Zo staat het na wits 26e zet b4.

Knipsel

Stelling na de 26e zet van wit

“Scary”, zegt Sopiko. “That’s how I do it”, stelt Twan. Tien zetten later staat het zo.

Knipsel II

Eén zet wint …

Twan heeft de stelling op scherp gezet. Beide spelers hebben nog ongeveer vier minuten. Twan spendeert er twee. Iemand in de niet-spelerszone laat zijn engine meelopen en daardoor weten de kiebitzers, die de partijen op het beeldscherm van De Biechten volgen, dat er maar één zet is die wint. Twan speelt: 36. Da6. Daarop komt: 36… Dd4 37.c3 Pc4+ 38. Txc4 Dd2+ 39. Kb1 De1+ 40.Kb2 Dd2+ 41.Kb1 De1+ 42.Kb2 Dd2+: remise door zetherhaling. Even terug: 36.Tc8+! Txc8 37. Dxe5 (dreigt mat op g7 en de toren op c8 staat in) wint. Je kan het zomaar missen.

Bij Landa-Hendriks gaat het er rustiger aan toe. Hendriks treft het niet dat hij na Fridman gisteren nu  de tweede favoriet voor de eindzege treft, en wederom met zwart. Na de opening staat hij niet slecht. Maar in het middenspel raakt hij de controle kwijt: de opmars van een pion mondt uit in een onbedoeld pionoffer. Die pion ziet hij niet meer terug; Landa consolideert en wint. Landa meent dat Hendriks niet precies genoeg speelt. “Dat is niet mijn sterkste kant”, geeft Hendriks toe. “Maar ik moet er nog even over nadenken.”

3A5A7165 BWeb

Bosch – Broekmeulen

Tot slot het treffen van twee HMC’ers: Bosch met wit tegen Broekmeulen.

Bosch offert een pion en krijgt daar niet voldoende compensatie voor. “Iets te optimistisch”, vindt Bosch achteraf. Broekmeulen behoudt de pion en gaat in de aanval. Hij bereikt groot voordeel, verspeelt dat weer en dan staat het zo.

Knipsel III

Slotstelling Bosch-Broekmeulen

Broekmeulen biedt remise aan: zijn inschatting is dat na 42.Ke1, Tb2 43.Lc4, Pxc4 44.bxc4 er geen winst in zit. Bosch accepteert: remise na een wisselvallige partij vol strijd!

 

DSC01094 - 2e ronde HMC Calder Cup 2014 (Olthof)

Koploper Landa: 2 uit 2

Na deze inhoudsrijke ronde staat Landa met 100% aan kop. Fridman en Greenfeld volgen op een half punt. De laatste twee ontmoeten elkaar morgen, Fridman heeft wit. Landa speelt met zwart tegen Guramishvili. Dat belooft weer wat.

In de aanloop naar het toernooi hebben we gespeculeerd over meester- en grootmeesterresultaten die deelnemers kunnen behalen. Maar er is nog iemand die voor een resultaat gaat: FIDE Arbiter Ton van Roon. Om Internationaal Arbiter te worden, heeft hij vier resultaten (te behalen in FIDE-erkende toernooien) nodig. Onlangs behaalde hij In Maastricht zijn eerste resultaat; hier kan hij zijn tweede behalen. Tot nog toe zit dat er ruim in: er heeft zich nog geen probleem of incident voorgedaan. Willy Hendriks informeerde of een toernooi pas een geldig resultaat oplevert als er minstens één speler een protest heeft ingediend. Dat schijnt niet zo te zijn. Wat Ton van Roon betreft gaat het toernooi op deze wijze door.

Favorieten winnen

Dan ben je vanaf december 2013 bezig met de voorbereidingen. Dan houd je rekening met alle mogelijke scenario’s. En dan word je toch nog verrast. Toernooidirecteur René Olthof heeft zich al vele malen achter de oren gekrabd voordat hij gisteren, later dan gepland, aan zijn openingswoord kan beginnen. Eerst was er de onverwachte boodschap van afgelopen woensdag. Internationaal Arbiter Jos Pots mailt: een acute ontsteking in de knie maakt afreizen naar ’s-Hertogenbosch onmogelijk. De behandelend specialist heeft beweging ten strengste verboden. Gelukkig is FIDE Arbiter Ton van Roon bereid om in te springen. Jos Pots blijft als supervisor op afstand bij het toernooi betrokken.

Op de openingsdag gebeuren dingen waar een organisator geen invloed op heeft. Geert van der Stricht, direct na het werk in de auto gestapt, laat weten dat hij in een flinke file is beland. Geen idee hoe lang het gaat duren. Sopiko Guramishivili is hemelsbreed slechts enkele kilometers van de speelzaal verwijderd, maar heeft toch een probleem. Zij en Anish Giri hebben de bus genomen vanuit het stadscentrum, maar ze zijn niet uitgestapt bij De Biechten. De bus rijdt door … En dan Jasper Broekmeulen. Anders dan hij had gedacht, kan hij niet eerder weggaan van het werk. Uitgerekend vandaag moet zijn directe collega op cursus. Jasper is onderweg met het openbaar vervoer.

 

IMG_7101 BWeb

Zo rond kwart over zes spreekt René Olthof de deelnemers toch maar toe.
Henk Burg heet de deelnemers welkom namens schaakvereniging HMC. Dan snel opstellen voor de groepsfoto. Sopiko Guramishvili loopt net binnen, dus die komt er nog op. Van der Stricht haalt de groepsfoto niet, maar is wel op tijd voor de officiële start van de eerste ronde, die volgens planning om 19.00 uur begint. Jasper Broekmeulen komt uiteindelijk rond 19.15 uur binnen.

 

IMG_7112 BWeb

In zijn voorwoord heeft René Olthof de eerste ronde getypeerd: het wordt Nederland tegen de rest van de wereld. Aan elk van de vijf borden zit een Nederlandse deelnemer tegenover een buitenlandse opponent. Eens kijken hoe dat uitpakt.

Sopiko Guramishvili en Jeroen Bosch delen het punt. 3A5A5486 BWeb“I was never worried” zegt de witspeelster in de post mortem. “I was hopeful”, zegt de HMC’er. Bosch komt goed uit de opening (Hollands, Leningrader variant) maar het evenwicht is nergens verbroken. Daar kunnen beide spelers wel mee leven. Niks verpest, morgen nieuwe kansen.

 

Burg-Landa is een andere zaak. Twan belandt in de voorbereiding van de Rus. De stelling na 20 zetten is interessant. De witte structuur is beter, maar een duidelijk plan is niet voorhanden. Z3A5A5488 BWebwart lijkt meer opties te hebben. Volgens GM Anish Giri, die de partijen op het beeldscherm in De Biechten volgt, staat het wel gelijk. Gelijk, daar heeft de toernooifavoriet niets aan. Want Landa is hier met duidelijke bedoelingen: in ieder geval 7 uit 9 halen (dat is de score die hij volgens het ELO-ratingsysteem aan zijn stand verplicht is). “Mijn openingsrepertoire is er eigenlijk te solide voor, maar ik zal ook met zwart moeten winnen”, zegt hij. Twan denkt daar uiteraard anders over en geeft geen krimp. Vanaf de 26e zet raakt hij echter van het rechte pad; volgens Landa had 26.Te3 vervangen moeten worden door 26.b4. Daarna resulteert Landa’s actieve spel in een fraaie slotaanval. Hiervoor wordt hem de prijs voor de Partij van de Dag toegekend.

Geert van der Stricht verontschuldigt zich na afloop bij Robin Swinkels – komend seizoen zijn ze teamgenoten bij HMC – voor de bescheiden variant die hij met wit op het bord heeft gebracht. IMG_7119 BWebEerst gewerkt, daarna in de file gestaan: hij wilde het rustig aanpakken. Aan de zijlijn wordt aanvankelijk weinig aandacht aan de partij besteed. Zal wel remise worden. Robin denkt lang na over 13…. Le4. De gelijkmaker, aldus Van der Stricht. Met 18.Tc5 waagt Van der Stricht een gok, die slecht had kunnen uitpakken. De materiaalverhouding verandert drastisch: twee stukken voor een toren en twee pionnen. Op de 22e zet had Swinkels bijvoorbeeld b5 kunnen spelen. Robin slaat onderweg nog een remiseaanbod af. Ook later zijn er nog reddingsmogelijkheden, maar Swinkels heeft spoken gezien, zegt hij. Voor hem een koude start.

3A5A5480 BWeb

Wie geen spoken heeft gezien, is Daniel Fridman. Anish Giri volgt de partij Fridman-Hendriks met bijzondere belangstelling. Giri kent Fridman goed, want die is zijn trainer geweest. Commentaar na Fridmans 18e zet: “Objectief is er volgens mij niets aan de hand, maar Daniel zal toch vinden dat hij iets heeft.” De 18e zet van Hendriks lijkt echter minder goed. Giri voorspelt bij zet 20 het verdere verloop van de partij. “Fridman wint een pion en daarna het eindspel.” Dat komt uit, maar er is nog nauwkeurig rekenwerk voor nodig; 28.Tc8 moet je wel even gezien hebben.

Broekmeulen-Greenfeld komen als laatsten uit de speelzaal. Greenfeld heeft arbiter Van Roon voorgesteld om de klok pas te starten, zodra Broekmeulen er is. Een sympathieke geste, maar in een officieel FIDE-toernooi kan dat niet. 3A5A5496 BWebOndanks de tijdsachterstand komt Jasper relaxed binnen en opent. 1.d4. Dat doet ie nooit! “Ik wilde hem verrassen”. Maar Greenfeld verrast hem:  1…d5. “Hij speelt altijd 1…Pf6. Nou weet ik het niet meer!” De HMC-supporters vrezen dat dat laatste maar al te waar is. Jasper improviseert in een variant van het Damegambiet, waarin hij een tempo minder heeft. Geen problemen voor Greenfeld, die een pion voor actief spel offert. Door de pion terug te geven, weet Jasper de gevaren te neutraliseren: remise.

Nederland- Rest van de wereld: 1-4. Au!