Interne competitie

De jeugdleden worden op sterkte verdeeld over opklimmende groepen:

1. Pionnengroep
2. Paardengroep
3. Lopergroep
4. Torengroep
5. Damegroep
6. Koningsgroep
7. Kroongroep

Nieuwe (beginnende) jeugdleden worden, zeker als ze nog jong zijn, ingedeeld in de pionnengroep.

Het schaakjaar is verdeeld in diverse perioden. Binnen iedere groep worden onderling wedstrijden gespeeld en op grond van het aantal behaalde punten kan men aan het einde van een periode promoveren naar een hogere groep, degraderen naar een lagere groep, of blijft men in dezelfde groep.

Een wedstrijd duurt 15 min per persoon per partij, of te wel maximaal 30 minuten.

Soms is er nog tijd over voor een tweede partij, de revanchepartij. Voor de revanchecompetitie wordt, behalve in de koningsgroep, een aparte stand bijgehouden.

Aan het eind van elke periode vindt een prijsuitreiking plaats, de eerste drie spelers van elke groep ontvangen een medaille, evenals de nummers één van de revanchecompetitie.

De puntentelling voor de jeugdcompetitie is als volgt:

Winst: 5 punten
Vrij/ afwezig t.b.v. Club 4 punten
Remise 3 punten
Afwezig 2 punten
Verlies 1 punt

Club Kampioenschappen, medailles en bekers

Aan het eind van iedere periode ontvangen de eerste 3 spelers van iedere groep een medaille, deze wordt de week erop officieel overhandigd aan de winnaars. Totaal zijn er 3 periodes het gehele schaakjaar.

Aan het eind van iedere periode wordt de stand opgemaakt en krijgt iedereen een puntenaantal toegewezen die overeenstemt met zijn/haar stand in de groep. De nummer 1 in de Koningsgroep krijgt 80 punten, de daaropvolgende aflopend naar beneden enzovoort totdat iedereen een puntenaantal heeft toegewezen. Degene die na de 3 periodes de meeste punten heeft is de clubkampioen. De eerste 3 ontvangen aan het eind van het seizoen een beker. (De nummer 1 in de Torengroep 60 etc etc)

Speciaal voor de meisjes wordt het zelfde gedaan, met andere woorden , de beste 3 schaaksters ontvangen ook een beker, maar het beste meisje mag zich een heel jaar lang meisjes clubkampioen van HMC noemen. Mocht een meisje in de prijzen zijn gevallen van het clubkampioenschap, dan vervalt de gewonnen meisjesbeker en gaat deze naar het volgende meisje. Je kunt maar 1 beker winnen.