Geen verrassingen in achtste finales HMC Online Top 16

In de eerste ronde hebben alle favorieten gewonnen. In veel matches bleek er toch een behoorlijk niveauverschil. Joris deed het nog het beste met een knappe 2.5-3.5 tegen Anna. Van elke match geef ik een kort verslag en 1 fragment. Oplossingen staan onderaan, evenals een pgn-bestand met alle partijen.

Jeroen-Wilbert: 3.5-0.5
Jeroen dacht elk lang na in elke partij. Wilbert kreeg kansen, maar Jeroen was in tijdnood erg handig.

Wilbert had hier met zwart een stuk geofferd en heeft een veelbelovende stelling. De kibitzers dachten hier aan 30..f6, maar na 31.Bc4 Rxe5 32.Qxe5! fxe5 33.Bxd5 Kh8 34.Rf8# zou zwart mat staan. Hoe kan zwart het wel afmaken?

Twan-Siem: 4-0
Ik ging zeer voortvarend van start met een snelle zwartoverwinning. De Burn-variant in het Frans haal ik eens in de paar jaar van stal, in de interne competitie heb ik er ook al eens van Thomas en Nargiz mee gewonnen.

Siem had Nf3-e5 verkeerd getimed, waardoor ik het initiatief gelijk kon overnemen. Hoe kan ik hier snel toeslaan met zwart?

Daniel-Michiel: 4-0
Daniel speelde erg sterk en liet Michiel zonder kans. In een Caro-Kann met 3.f3 liet Michiel de witte f-pion mobiel worden. Hoe zorgde Daniel voor een snelle 1-0 voorsprong met wit?

Anna-Joris: 3.5-2.5
Veruit de spannendste match. Anna gebruikte erg veel tijd, en dan kon er in tijdnood vanalles gebeuren. In de eerste partij blunderde ze een toren, en in de vierde partij een dame. Ze stuurde steeds meer aan op eindspelen en overzichtelijke stellingen, wat goed werkte.

In de vijfde partij ging Anna in op de Geeuw van de Leeuw. Joris hield lang goed staan en toonde dat de dubbelpion op e6 prima is. Uiteindelijk kwam Anna toch binnen over de zevende rij. Hoe maakte ze het hier snel af met wit?

Martijn-Thomas: 3.5-0.5
Van Thomas verwacht je misschien een stunt, maar Martijn speelde sterk, vooral in het Siciliaans.

In bovenstaande stelling heeft hij de d-lijn al stevig onder controle. Hoe zette hij dit om in beslissend voordeel?

Jasper-Matthijs: 4-0
Jasper was duidelijk een maatje te groot voor Matthijs. Met wit profiteerde hij tweemaal van een verzwakte koningsstelling in het Hollands.

Met zwart speelde Jasper 2 keer 1.c4 b6. In bovenstaande stelling leek het de toeschouwers een sluw idee voor Matthijs om 29.Bb2 te spelen. Wat gebeurt er als Jasper erin trapt en materiaal denkt te winnen met 29..Rxd3?

Martin-Pierre: 4-1
Pierre kwam op voorsprong toen Martin zich vergaloppeerde in een koningsaanval. In de partij die volgde was er een bijzonder moment. Hoe had Martin het hier met zwart sneller af kunnen maken met zwart?

Geert-Daan: 4-1
Geert tegen Daan leverde leuke partijen op, want Daan kiest nooit voor simplificaties en gaat altijd vol voor de winst. Het leverde hem dit keer 2 halfjes op. De match wellicht anders kunnen lopen als Daan wel de eerste ronde had toegeslagen. Hoe had hij dat kunnen doen met wit?

Oplossingen:
Jeroen-Wilbert: Winnend voordeel geeft 30..Ne3! Na bijvoorbeeld 31.Bf4 volgt dan 31..Nxg2+ met damewinst.
Siem-Twan: 17..Qb5! wint verrassend genoeg een stuk. Het is een dubbele aanval, en na 18.Qxb5 axb5 gaat het witte paard verloren.
Daniel-Michiel: 22.Qxd6! en na 22..Rxd6 23.e5 wint de vork een stuk.
Anna-Joris: 41.c5+! is mat in 3. Na 41..Kxc5 42.Nd3+ Kd6 43.Rd7# stond zwart mat.
Thomas-Martijn: 21..Rxe4! wint een pion, de toren kan niet geslagen worden vanwege 22.Qxe4 Qxe4 23.Rxe4 Rd1+ met mat achter de paaltjes.
Matthijs-Jasper: 29.Bb2!? Rxd3? 30.Qxd3 Bxb2 31.Qd7! en wit wint per saldo een kwaliteit.
Pierre-Martin: 32..0-0-0+!!
Daan-Geert: 20.hxg4! fxg4 21.Bxe4! wint een stuk voor wit vanwege de penning.

3 comments to Geen verrassingen in achtste finales HMC Online Top 16

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>