Grootmeesters naar halve finale

Ook in de kwartfinales hebben de ratingfavorieten gewonnen. Alleen bij Martin tegen Anna werd het spannend, toen Anna plots een kwaliteit weggaf en Martin op voorsprong kwam.

Daniel – Jeroen 3.5-0.5
Met zwart koos Jeroen de Tarrasch variant, waar Daniel goed raad mee wist. De eerste partij won Daniel snel de pion op b7, de tweede partij ging de geïsoleerde pion op d5 er zelf af. De witpartijen van Jeroen waren een heel verhaal. Beide keren onstond er een heel interessant theoretisch duel, waarin Jeroen met groot voordeel uit kwam. Hij kwam heel ver, maar deelde niet de beslissende klap uit. In een van de partijen volgden ze lang Gurevich – Van der Sterren, die besproken wordt in Paul’s boek “Zwart op Wit“.
René Olthof heeft deze partijen uitgebreid geanalyseerd, zie helemaal onderaan in de pgn-file!

Anna – Martin 3.5-1.5
Anna kwam dus achter, maar won daarna 3 partijen! In de halve finale speelt ze tegen haar man!

Twan – Geert 3.5-0.5
René heeft ook mijn zwartpartijen tegen Geert genalyseerd, zie de variant 7.Qc2 in de Damegambiet-partij van Bosch-Fridman. De eerste keer speelde ik zowel de opening als het eindspel onnauwkeurig, maar Geert greep zijn kans om op voorsprong te komen niet. De tweede zwartpartij benutte ik mijn zwartveldige loper wel optimaal. In mijn eerste witpartij speelde ik zoals Negi aanbeveelt tegen De Verbeterde List. Het was een erg scherpe partij, waarin wit het initiatief had, en dat uiteindelijk kon verzilveren.

Martijn – Jasper 4-1
Martijn had verrassend weinig moeite met Jasper. Martijn maakte geen fouten en boekte een soepele 4-1 overwinning.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>