Ecce Homo Ludens V: Simultaan


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Het zal weinigen bekend zijn, maar deze week is het exact 100 jaar geleden dat de toenmalige wereldkampioen José Raul Capablanca een simultaan gaf in Den Bosch. Meer precies op zaterdag 23 oktober 1920 in de achterzaal van Café Central aan de Markt.

Op de markt in Den Bosch!

In het Toernooiboek voor de Toekomst schreef ik op bladzijde 165-170 hier uitgebreid over onder de noemer ‘Hoogtepunten uit de Bossche schaakhistorie’.

Startpunt was het verslag in De Provinciale Noordbrabantsche en ‘s-Hertogenbossche Courant van 25 oktober 1920. Dat zag er zo uit:

Coenraad Hendrik Piccardt (9.2.1900-9.12.1988) was een Bosschenaar die online terug te vinden is in allerlei evenementen vanaf 1920. Winnaar met 8,5 uit 9 van het Wintertoernooi 1920/21 (Utrecht) en in een vierkamp in Bussum begin 1921 met Schelfhout, Weenink en Oskam (allen 1,5 uit 3). Tweede in de B-groep van het 5e Nederlands Kampioenschap te Nijmegen met 3,5 uit 6. Hij was als regerend clubkampioen ook uitgenodigd voor de 35-jarige jubileumvierkamp van SC Utrecht, maar was daar hekkensluiter. Vanaf seizoen 1920/21 kwam hij in de bondscompetitie eerst uit voor SC Utrecht (tussentijds één jaar voor NRSV uit Rotterdam) en later tot ver in de jaren ‘50 voor VAS Amsterdam. Hij speelde daar ook twee keer in een Wintertoernooi, beide keren met Euwe als glorieus winnaar.
Zie eveneens: https://leiden.courant.nu/issue/LC/1929-01-09/edition/0/page/2

Piccardt wordt in het Tijdschrift consequent opgevoerd met zijn Mr-titel.
De vraag waar ik tot nog toe geen antwoord op gevonden heb luidt: is hij in zijn Bossche periode ooit lid geweest van HSV?

2 comments to Ecce Homo Ludens V: Simultaan

  • Kees van Oirschot

    Ha, HSV. Ooit was ik daar ook lid van, omstreeks 1965 en ook toen schaakten wij in hotel Central, op een bovenverdieping, waar de houten vloeren kraakten, waar straatgeluiden ongehinderd naar binnen drongen, waar dokter Schimmel neuriede en met zijn vingers trommelde wanneer hij slechter stond, waar de ober bestellingen opnam met de wekelijks terugkerende woorden “Meneer Euwe, wat wilt u drinken?”

  • Mari

    Mooie nostalgische herinneringen, wie is daar nou niet verzot op! Bij Rene ben je hiervoor aan het goede adres. Heel goed dat die overwinning van Bosschenaar Piccardt op de legendarische Capablanca aan de vergetelheid wordt onttrokken. Sterk gespeeld overigens van die gozer.
    De reactie van Kees past uitstekend bij de sfeer van het artikel
    Meneer Olthof, wat voor lekkers zet u volgende keer op tafel?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>