Ecce Homo Ludens XI: Oneindige bron


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.


Eerst de oplossing van de groepsfoto uit de rubriek van vorige week. Aan tafel zien we Eugène van Diepen (z) vluggeren tegen Geertjan ten Hacken (w). Daarachter twee onherkenbare spelers. De 14 toeschouwers rond de tafel zijn van links naar rechts: Harrie Nobbe, Tom Draisma, Pieter Goossens, Piet Baudoin, Frans van Vugt, Piet van Berge (op podium), Mari van Ooijen, Ernest de Vroome, Nico van der Ven (40+ jaar lid HSV), Bernard van de Akker uit Vlijmen, Tom Verhoeven, Harold van der Heijden, Marcel van Raaij en nog een haarlok van een onbekende bierflesjeshouder. Zelf kon ik één naam niet ophoesten. En U?

À propos, laten we het eens hebben over mijn generatiegenoot Marcel van Raaij. Zoon van Theo van Raaij (oud-lid HSV), een broer van Peter van Raaij.

Ouderlijk huis in Rosmalen

Jeugdlid bij De Kentering. Verloor op 1 december 1975 in het districtsteamjeugdkampioenschap aan bord 1 tegen ‘onze’ Frits op ten Berg en plaatste zich na een 0,5-1,5 zege op Frie van Belle (Waalwijk) voor het U16 jeugdkampioenschap van de NBSB in februari 1976. Voor de zomer van 1976 bij HMC gekomen, waar hij op 2 juli als binnenkomertje de B-finale van het snelschaken bereikte. Hierin eindigde hij puntloos achter Tom Verhoeven (2,5), Pieter Goossens (2) en Pierre van Hiele (1,5). Het seizoen erop 1,5 uit 4 in de 4e klasse C van de NBSB in HMC VI en een invalbeurt in het derde, maar in de interne wordt hij negende in de laddereindstand, tussen Jan Voormans, Henk van Oostrum en Loek Mostertman. Zijn debuut in de KNSB-competitie tegen DTU (Dom Tuindorp Utrecht) als invaller voor Frans van Vugt (gezinsuitbreiding!) op 8 oktober 1977 bleef niet onopgemerkt.

In hetzelfde seizoen won Marcel een prachtige partij tegen Cees Nuijten, die hem de 4e HMC Schoonheidsprijs opleverde. De typische total chess stijl van Marcel zie je hier in optima forma in beeld. De analyses zijn van Marcels eigen hand. Later heeft hij die eigenzinnige openingsvariant in zijn favoriete Hollandse opening nog enkele malen toegepast, zij het met minder goed resultaat. Ook hier weer Marcels commentaar, overgenomen uit ons clubblad.

In zijn laatste externe seizoen 1979/80 (Marcel deed toen al niet meer mee intern) 4,5 uit 6 als stamspeler van ons vlaggenschip. HMC werd 2e achter LSG.
Op de middelbare school zat hij met Ben(nie) Schmits, Willem (destijds Willy) Blankert en Harold van der Heijden in mijn schoolschaakteam van het Jeroen-Boschcollege. In het examenjaar 1978 pakten wij zilver op het ISSO-toernooi in Venray. Marcel (en Harold!) 3 uit 3. Zie krantenknipsel.

Nadien maakte Marcel een wereldreis. Ik ken een mooi verhaal over een snelschaakmatch in Ecuador met een willekeurige speler op straat. Bleek grootmeester Carlos Matamoros te zijn. Marcel had geen idee wie dat was. Eind 1993 volgde er nog een kortstondige comeback van twee jaar in HMC 2. Toen was hij secretaris van de ondernemingsraad van de PNEM.
Ik heb op school en op de club eindeloos geanalyseerd met hem. Een oneindige bron van creatieve ideeën, vooral in de opening. De volgende partij is daar een treffend voorbeeld van.

Hans Groffen – toernooidirecteur Vlissingen 2014

2 comments to Ecce Homo Ludens XI: Oneindige bron

 • René Olthof

  Mocht iemand nog het jeugdlid herkennen dat achter/naast Geertjan ten Hacken zit te snelschaken dan houd ik mij van harte aanbevolen voor zijn naam.

 • Gerard Welling

  Leuk verhaal over Marcel van Raay die ik me natuurlijk ook nog wel herinner.
  Voor het eerst naar aanleiding van de beroemde partij van Raay-Olthof , een Draak vol offers en tactiek die in de ingezonden partijen rubriek van Schakend Nederland werd gepubliceerd.
  Een een aantal vragen van dezelfde twee heren , als ik me goed herinner ook in de Draak, bij de vragenrubriek van Kick Langeweg in “Schaakbulletin” wat Langeweg deed verzuchten dat de rubriek nou ook weer niet zo goed betaald werd dat hij dergelijke complexe vragen kon uitzoeken.

  Marcel had ook een eigen idee tegen het in de contreien van Veghel nogal populaire 1.e4 g6 2.d4 Lg7 3.Pc3 c6, iets met a4.. waarvan ik nog steeds geen idee heb wat wit’s idee nu eigenlijk was maar waar René als ik me goed herinner ooit wel eens iets over geschreven heeft.
  En … hij was de eerste die ooit wat op papier heeft gezet over 1.e4 g5. Dat heb ik in de jaren 70 wel eens in vluggertjes gespeeld bij WLC maar zonder enige voorkennis, om na 1.e4 g5 2.d4 Lg7 3.Lxg5 c5 de pion terug te winnen, net als bij 1.g4 d5 2.Lg2. Ik vermoedde natuurlijk wel dat het niet zo goed zou zijn. Maar Marcel liet me bij René thuis een keer een blaadje papier zien met de volgende varianten :
  1.e4 g5 2.d4 Lg7 3.Lxg5
  [3.c3 d5 4.exd5 Dxd5 5.Le2 g4 6.Lxg4 Dxg2 7.Lf3 Dg6]
  3…c5 4.c3 cxd4 5.cxd4 Db6 6.Pf3 Pc6 7.Le3 Dxb2 8.Pbd2 Pb4
  Achteraf varianten waar je nu in de computer-tijd weinig mee kunt, maar wel creatief gevonden en het startpunt van verder onderzoek voor Maurits Wind en ondergetekende betreffende 1.e4 g5, met de variant 3.c3 d5 won ik die zomer een aardige partij van Henk van Evert.

  Ook herinner ik me een partij met 1.g4 die hij speelde bij HMC en waarvan hij René en mij nadien vertelde waar hij over had nagedacht.
  1.g4 c6 2.c4 d5
  En dat had hij natuurlijk niet geanalyseerd dus toen sloeg zijn fantasie op hol met het variantje
  3.Da4 Lxg4 4.cxd5 Dxd5 5.Dxg4 Dxh1 6.Dc8#
  Grappig, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet en na een heleboel tijd te hebben verbrand besloot hij toch maar tot 3.e3.. om beide pionnen te dekken 🙂
  Een eigenzinnig schaker!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>