Memphis Koster scoort vanuit alle hoeken en standen

Afgelopen zaterdag heeft HMC 2 de eerste twee online wedstrijden gewonnen in de online schaakcompetitie. Ik zal hier in verschillende delen verslag van doen. In dit verslag komen de bovenste twee borden aan bod: Chiel Koster en Thomas Mollema. De overwinningen gebeurden onder aanvoering van topschutter Memphis Koster, vier keer wist hij raak te prikken. De leeuw op zijn rug brengt hij tegenwoordig niet meer op het bord met zwart. Hij pakt het tegenwoordig agressiever aan met de Chelyabinsk/Sveshnikov-variant van het Siciliaans.

Chiel Depay offerde in zijn eerste partij tegen Peter Reedijk (2013 knsb-rating) van Amersfoort 1 een pion op d6, vervolgens ging het echter hard! Met een panna rekende hij zijn tegenstander van g2 in, op het verkeerde been gezet door een schijnbeweging ging ook de pion van d5 het doosje in. Door het verkeerd instappen van de f-pion hadden de zwarte krachten opeens een overtalsituatie van 2 man. Deze overtalsituatie werd koelbloedig afgerond door Chiel. 1/1 voor Chiel.

De tweede partij was een draak van een wedstrijd. Heel wat rode kaarten en stukken die daardoor het veld af werden gestuurd aan beide kanten. Chiel kreeg op zet 24/25/26 kansen om een pion op d6 te winnen met Lxd6. Drie keer pakte hij de kans niet. Chiel bleef echter alert en toen de kans zich opnieuw voordeed versierde hij een penalty. Om dat om te zetten in een doelpunt moest hij wel even scherp zijn, maar dat kun je wel aan Chiel overlaten. Ziet u ook hoe Chiel dit buitenkansje kan benutten?

Chiel speelde uiteraard Te4-f4, nadat de dame van zwart na Dg5, h4, Dh6 dan toch de verdediging van de loper moest loslaten kon Chiel gebruikmaken van de penning over de e-lijn met Txf6. 2/2 voor Chiel.

In de wedstrijd tegen Zuid-Limburg mocht Depay het vanwege zijn goede prestaties in de eerste ronde laten zien op bord 1. Chiel mocht het hier opnemen tegen Sander Bachaus (1970 knsb-rating). Sander gooide zijn stelling teveel open met 23…g7-g5. Uiteindelijk brak dit hem op en Chiel profiteerde hier op zet 36 van met 36.Pxg5 en winst! 3/3 voor Chiel. Hattrick!

In de vierde partij kreeg Chiel snel de pion van d4 in zijn schoot geworpen en op zet 17 kon Chiel zijn vierde punt al bijschrijven na het winnen van de witte loper.

Chiel sloeg toe met Pc6-b4. 4/4 voor Chiel!

Frank Mollema is dit seizoen de teamleider van HMC 2. Thomas de Boer wordt weleens verweten dat hij zijn spelers te veel ‘tikkie breed’ laat spelen met openingen als Russisch/afruilvariant van het Frans/Schots vierpaardenspel, maar af en toe laat hij zien toch echt wel te zijn opgegroeid met de Cruijff-school. Dan komen er flitsende combinaties op het bord waarmee de tegenstander wordt zoek gespeeld.

Zo’n flitsende combinatie kwam in de eerste partij tegen Tim Grutter (2246 knsb-rating) ook op het bord. Helaas voor Frank kwam deze combinatie van de tegenstander af.

De combinatie begint met 17…Pxc4. Wit kan niet met de dame terugslaan omdat dan het paard van e4 verloren gaat. Na 18.bxc4 speelt zwart echter zeer sterk 18…Pxc2 en kan wit opgeven omdat er na 19.Txc2 een dubbele aanval met 19…d3 volgt. 0/1 voor De Boer.

In de terugwedstrijd stelde Thomas echter orde op zaken door te winnen met het Russisch. Dit was een spannende partij met redelijk wat fouten over en weer. Tim offerde een kwaliteit voor een pion. Een aanval kwam niet echt van de grond, maar het loperpaar gaf veel compensatie voor Tim. Met zwart kwam ik niet echt onder de druk uit en uiteindelijk maakte Tim in tijdnood de beslissende fout. 1/2 voor Mollema.

Tegen Zuid-Limburg had ik het een stuk zwaarder in het Russisch met zwart. Ik nam het op tegen Marcel Winkels (1994 knsb-rating). Zie analyse hieronder.

1,5/3 voor Frank.

In de tweede partij gaf ik mijn tegenstander een kans om toe te slaan in de volgende stelling:

Hier is Pxa4 heel sterk voor zwart. Na Pxa4 Lxa1 Dxa1 staan de witte stukken slecht en zwart profiteert met b5. Gelukkig speelde Marcel dit niet. Ik won nog ergens een tweede pion en toen ging ik maar op de koning af:
Wit brengt zo met Pg5 een ander stuk bij de aanval en de enige mogelijke verdediger, het paard van h5 dat naar f6 gaat, wordt er later afgeslagen met Te1-f1-xf6.

Geen topscore, ook geen dramatische score. 2,5/4 voor Thomas.

Morgen worden in het verslag de partijen van Frenkie de Rooij en Ekko Wijnaldum onder de loep genomen.

2 comments to Memphis Koster scoort vanuit alle hoeken en standen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>