Ecce Homo Ludens XXXI: Vandaag jarig!


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Welke HMC’er heeft in sport uitgeblonken naast het schaakbord of er zelfs zijn beroep van gemaakt? Een simpele vraag, maar niet eenvoudig te beantwoorden.

Bij de meer fysieke sporten was de eerste en enige naam die mij te binnen schoot Lody Brom. Lid geworden van HMC in mei 1990. In 1992 zelfs invaller in ons eerste team waar hij wijlen Johan Hut (HSG) versloeg.

In 1995 had hij een KNSB-rating van 1848 en in de tweede periode intern werd hij met 35 punten 14e, vlak achter Tom Verhoeven. Daarna was hij lid-af. Hij heeft mij verhalen verteld dat hij achter 24-voudig nationaal kampioen Klaas Lok aanliep in het veldlopen, maar ik kon niet achterhalen hoe goed hij echt was. In ieder geval niet zo goed als mijn LSK-teamgenoot Paul Gevers, die ooit tweede was geworden in het Belgisch kampioenschap veldlopen.

Dan andere denksporten. Grootmeester Twan Burg heeft inmiddels flinke successen geboekt in shogi (Japans schaak). Een andere topper: Jan Voormans. Nog steeds de enige die in de hoogste klasse schaakte (en zelfs landskampioen werd!) met ESV Eindhoven in seizoen 1983/84 en tien jaar eerder namens de Bossche damvereniging Excelsior in de eredivisie remise maakte tegen cracks als Drost, Goudt en oud-wereldkampioen Piet Roozenburg. Alleen tegen zijn grote voorbeeld en leermeester Ton Sijbrands legde hij het gevoeglijk af.

Analyse Ton Sijbrands en Andreas Kuyken voor NRC Handelsblad van 19 oktober 1974

Waarmee Voormans (alweer 10 jaar geleden overleden) zich echter onsterfelijk heeft gemaakt in de damwereld is met zijn zgn. Canalejas-probleem waarin met de laatste zet 35×2 drie dammen worden geslagen. Gepubliceerd op 26 februari 1983 in de damrubriek van Piet Lauwen in het Brabants Dagblad en opgenomen in ‘Ten Best Draughts’ Problems of All Times’. Wereldwijd!

Problemen Jan Voormans.
Enig damprobleem van J. Voormans (ericsdamsite.com)

Maar er zijn nog meer denksporten. En dan kom ik uit op de naam Luigi Knoppers.

Luigi Knoppers – vandaag jarig

Geboren in 1988 en pas lid geworden in september 2002. In de derde periode van dat seizoen won hij de torengroep bij de jeugd voor Luuk Bekkers, Manon Slikboer (beiden 1993) en lager op de ranglijst Lisa Schut (1994). Ter vergelijking: de damegroep werd gewonnen door Judith van Kerkhof (1989) voor Victor Roos (1991) en lager Donna Schut en de overleden Sterre Oosterhuis (beiden 1992).

VRAAG: Wie won de koningsgroep en werd ook overall jeugdclubkampioen? Zijn naam viel al eerder in deze aflevering.

Mijn enige interne partij tegen Luigi vond plaats in de laatste ronde van het seizoen 2007/08. Wat me daar overkwam…

Na 10 jaar interne verliet Luigi onze club en vestigde zich op Malta als professioneel pokerspeler. Typ zijn naam in op Google en U krijgt 247.000 resultaten.

Luigi Knoppers twintigste in PokerStars Players Championship voor $175.000, Baumstein chipleader | PokerNews

World Series of Poker 2017

Luigi Knoppers dook op in De Biechten op 26 april 2013

Met die opening in mijn partij tegen Luigi heeft ook onze voorzitter een pijnlijke ervaring opgedaan, in Bloemendaal tijdens de slotronde van het Meesterklasseseizoen 2017/18.

Thomas Mollema denkt na over zijn 18e zet

Loek Mostertman onthulde dat de volgende partij uit het Hoogoventoernooi 1963 hem inspireerde bij zijn nieuwtje 10.h4 ­- Ecce XV. Zie wat er gebeuren kan als wit in de Versnelde Draak met 5.Nc3 de zet Bc4 achterwege laat.

Een pijnlijke nederlaag voor Vasja Pirc

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>