11-11-1972: Een dag in Brunssum

In Ecce XXXVI praat René ons bij over Ruud Nobbe, qua schaakstijl een van de meest curieuze clubgenoten die ik bij HMC ooit meemaakte. Ik heb me vaak afgevraagd hoe het met hem gegaan zou zijn,nadat hij ergens in de jaren zeventig onze club verliet. We weten nu dat hij niet meer schaakt en dat hij in Den Haag woont.

Het artikel van René roept,  zoals bijna alle stukjes van hem,  veel herinneringen bij me op.  Bijna alle figurerende personen heb ik goed gekend en tegen de meesten speelde ik ooit.

Bij het lezen van de naam Nobbe denk ik allereerst aan de vader van Ruud, Harry. Begin jaren zeventig, ik was net getrouwd, kwam net uit militaire dienst , had geen baan en dus geen geld. Dat laatste viel af te lezen aan de kwaliteit van ons meubilair. Harry kwam bij ons op bezoek, ging zitten en zakte prompt door  een van onze nieuwe stoelen. Ik schaam me er nu nog voor. Maar dit terzijde. Over naar Ruud.

René behandelt de partij Riksen-Nobbe. In zijn commentaar verwijst hij naar Meddeler-Nobbe,  uit de match Brunssum-HMC-1. Meddeler, veelvoudig kampioen van Limburg, maar tegen Ruud kwam hij er niet aan te pas. We schrijven 1972. Voor wie het niet weet, het niet  meemaakte of nog niet geboren was: HMC-1 had net een promotiewedstrijd tegen Venlo ( met o.a.  een ongeveer 14-jarige Paul van der Sterren aan bord 1) gewonnen en mocht het voor het eerst op KNSB-niveau proberen, om precies te zijn in de afdeling 2D. ( Er bestond toen geen derde klasse.) Grappig te zien hoe ons eerste er in die tijd uitzag en wie onze tegenstanders waren. De opstelling tegen het eerder genoemde Brunssum zag er zo uit:

  1. H.Meddeler- Ruud Nobbe ( 0-1)
  2. J.Goddery-W.van Berkel (0-1)
  3. H.Temmink- H. v. Oostrum (1-0)
  4. A.Notten- C.v.Zelst (1/2-1/2)
  5. G.Huyzers-J.Cox (0-1)
  6. G.Schaffhausen- R.Feytens (1-0)
  7. H.Hagedoorn-F.v.Vugt (1/2-1/2)
  8. G.Dreier- P.Baudoin afgebroken (!)
  9. S.Smeets-K.v.Oirschot (0-1)
  10. W.Kortis-M.v.Ooyen (0-1)

Schokkend: van dit Bossche tiental zijn er inmiddels 3 overleden , betrekkelijk jong zelfs. Frappant ook Cees van Zelst aan bord vier. Daar had ik geen idee van.

In mijn herinneringen associeerde ik deze wedstrijd altijd met hoempa-hoempa muziek op de achtergrond. Blijkt te kloppen. We speelden op de elfde van de elfde in Limburg. Dat verklaart veel.

Aan Pierre vroeg ik of hij die Smeets, mijn tegenstander van die middag, kende: blijkt zijn broer te zijn. Wat me tegen Pierre nooit lukt, lukte tegen zijn broer wel. Je vindt de partij hieronder.  Het moge duidelijk zijn dat het tweede klasse niveau anno 2021 aanzienlijk hoger is.

Kees van Oirschot

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>