Favorieten winnen

Dan ben je vanaf december 2013 bezig met de voorbereidingen. Dan houd je rekening met alle mogelijke scenario’s. En dan word je toch nog verrast. Toernooidirecteur René Olthof heeft zich al vele malen achter de oren gekrabd voordat hij gisteren, later dan gepland, aan zijn openingswoord kan beginnen. Eerst was er de onverwachte boodschap van afgelopen woensdag. Internationaal Arbiter Jos Pots mailt: een acute ontsteking in de knie maakt afreizen naar ’s-Hertogenbosch onmogelijk. De behandelend specialist heeft beweging ten strengste verboden. Gelukkig is FIDE Arbiter Ton van Roon bereid om in te springen. Jos Pots blijft als supervisor op afstand bij het toernooi betrokken.

Op de openingsdag gebeuren dingen waar een organisator geen invloed op heeft. Geert van der Stricht, direct na het werk in de auto gestapt, laat weten dat hij in een flinke file is beland. Geen idee hoe lang het gaat duren. Sopiko Guramishivili is hemelsbreed slechts enkele kilometers van de speelzaal verwijderd, maar heeft toch een probleem. Zij en Anish Giri hebben de bus genomen vanuit het stadscentrum, maar ze zijn niet uitgestapt bij De Biechten. De bus rijdt door … En dan Jasper Broekmeulen. Anders dan hij had gedacht, kan hij niet eerder weggaan van het werk. Uitgerekend vandaag moet zijn directe collega op cursus. Jasper is onderweg met het openbaar vervoer.

 

IMG_7101 BWeb

Zo rond kwart over zes spreekt René Olthof de deelnemers toch maar toe.
Henk Burg heet de deelnemers welkom namens schaakvereniging HMC. Dan snel opstellen voor de groepsfoto. Sopiko Guramishvili loopt net binnen, dus die komt er nog op. Van der Stricht haalt de groepsfoto niet, maar is wel op tijd voor de officiële start van de eerste ronde, die volgens planning om 19.00 uur begint. Jasper Broekmeulen komt uiteindelijk rond 19.15 uur binnen.

 

IMG_7112 BWeb

In zijn voorwoord heeft René Olthof de eerste ronde getypeerd: het wordt Nederland tegen de rest van de wereld. Aan elk van de vijf borden zit een Nederlandse deelnemer tegenover een buitenlandse opponent. Eens kijken hoe dat uitpakt.

Sopiko Guramishvili en Jeroen Bosch delen het punt. 3A5A5486 BWeb“I was never worried” zegt de witspeelster in de post mortem. “I was hopeful”, zegt de HMC’er. Bosch komt goed uit de opening (Hollands, Leningrader variant) maar het evenwicht is nergens verbroken. Daar kunnen beide spelers wel mee leven. Niks verpest, morgen nieuwe kansen.

 

Burg-Landa is een andere zaak. Twan belandt in de voorbereiding van de Rus. De stelling na 20 zetten is interessant. De witte structuur is beter, maar een duidelijk plan is niet voorhanden. Z3A5A5488 BWebwart lijkt meer opties te hebben. Volgens GM Anish Giri, die de partijen op het beeldscherm in De Biechten volgt, staat het wel gelijk. Gelijk, daar heeft de toernooifavoriet niets aan. Want Landa is hier met duidelijke bedoelingen: in ieder geval 7 uit 9 halen (dat is de score die hij volgens het ELO-ratingsysteem aan zijn stand verplicht is). “Mijn openingsrepertoire is er eigenlijk te solide voor, maar ik zal ook met zwart moeten winnen”, zegt hij. Twan denkt daar uiteraard anders over en geeft geen krimp. Vanaf de 26e zet raakt hij echter van het rechte pad; volgens Landa had 26.Te3 vervangen moeten worden door 26.b4. Daarna resulteert Landa’s actieve spel in een fraaie slotaanval. Hiervoor wordt hem de prijs voor de Partij van de Dag toegekend.

Geert van der Stricht verontschuldigt zich na afloop bij Robin Swinkels – komend seizoen zijn ze teamgenoten bij HMC – voor de bescheiden variant die hij met wit op het bord heeft gebracht. IMG_7119 BWebEerst gewerkt, daarna in de file gestaan: hij wilde het rustig aanpakken. Aan de zijlijn wordt aanvankelijk weinig aandacht aan de partij besteed. Zal wel remise worden. Robin denkt lang na over 13…. Le4. De gelijkmaker, aldus Van der Stricht. Met 18.Tc5 waagt Van der Stricht een gok, die slecht had kunnen uitpakken. De materiaalverhouding verandert drastisch: twee stukken voor een toren en twee pionnen. Op de 22e zet had Swinkels bijvoorbeeld b5 kunnen spelen. Robin slaat onderweg nog een remiseaanbod af. Ook later zijn er nog reddingsmogelijkheden, maar Swinkels heeft spoken gezien, zegt hij. Voor hem een koude start.

3A5A5480 BWeb

Wie geen spoken heeft gezien, is Daniel Fridman. Anish Giri volgt de partij Fridman-Hendriks met bijzondere belangstelling. Giri kent Fridman goed, want die is zijn trainer geweest. Commentaar na Fridmans 18e zet: “Objectief is er volgens mij niets aan de hand, maar Daniel zal toch vinden dat hij iets heeft.” De 18e zet van Hendriks lijkt echter minder goed. Giri voorspelt bij zet 20 het verdere verloop van de partij. “Fridman wint een pion en daarna het eindspel.” Dat komt uit, maar er is nog nauwkeurig rekenwerk voor nodig; 28.Tc8 moet je wel even gezien hebben.

Broekmeulen-Greenfeld komen als laatsten uit de speelzaal. Greenfeld heeft arbiter Van Roon voorgesteld om de klok pas te starten, zodra Broekmeulen er is. Een sympathieke geste, maar in een officieel FIDE-toernooi kan dat niet. 3A5A5496 BWebOndanks de tijdsachterstand komt Jasper relaxed binnen en opent. 1.d4. Dat doet ie nooit! “Ik wilde hem verrassen”. Maar Greenfeld verrast hem:  1…d5. “Hij speelt altijd 1…Pf6. Nou weet ik het niet meer!” De HMC-supporters vrezen dat dat laatste maar al te waar is. Jasper improviseert in een variant van het Damegambiet, waarin hij een tempo minder heeft. Geen problemen voor Greenfeld, die een pion voor actief spel offert. Door de pion terug te geven, weet Jasper de gevaren te neutraliseren: remise.

Nederland- Rest van de wereld: 1-4. Au!