Link

De belangstelling voor de HMC Calder Cup blijft toenemen. Vandaag bracht schaaksite.nl een artikel met analyses van Herman Grooten. In sociaal-cultureel centrum De Biechten dromden aardig wat bezoekers samen bij het grote beeldscherm. Onder hen de leden van de ouderenschaakvereniging. Zij stonden hun speelruimte tijdelijk afgestaan aan de cracks van de grootmeestertienkamp en kwamen kijken hoe hun ‘vervangers’ het deden. Bram van den Berg, toernooileider van het schafeltennistoernooi dat a.s. vrijdag wordt gehouden, kwam even poolshoogte nemen. Australische grootmeester Ian Rogers was op uitnodiging van toernooidirecteur René Olthof langsgekomen. Rogers nam in 1999 deel aan de grootmeestertienkamp van het Toernooi voor de Toekomst. Het was passend dat hij vandaag de Prijs van de Dag uitreikte aan Jeroen Bosch, die de prijs had verdiend voor zijn partij tegen Van der Stricht. Van het huidige tiental is Bosch de enige die destijds ook deelnam aan het hoofdevenement van Het Toernooi voor de Toekomst.

3A5A7345 BWeb

Rogers, Olthof en Bosch

 

3A5A7346 BWeb

Burg – Van der Stricht

Van de historie naar de actualiteit. Al na twee uur spelen was de eerste partij afgelopen. De Najdorf-variant die Geert van der Stricht op het bord bracht, had zoals gebruikelijk een tweesnijdende stelling opgeleverd. Twan Burg, zelf Najdorf-specialist, was niet tevreden over zijn 17e zet. In plaats van Dg2 had hij Pd5 moeten spelen, zo concludeerden de beide spelers in de analyse. De beoogde aanval van wit kwam niet van de grond: “Het gaat allemaal niet zo makkelijk als ik dacht”, vond Burg. Van der Stricht forceerde op de 21e zet remise met een stukoffer.

BUrg- Van der Stricht knipsel

Van der Stricht forceert remise

3A5A7358 BWeb

Bosch – Fridman

De volgende drie uitslagen kwamen in een tijdsbestek van een kwartier. Daniel Fridman won met zwart van Jeroen Bosch. Met 4…. b6, gevolgd door 5…. dxe4, profiteerde hij van het feit dat Bosch eerst g3 had gedaan in plaats van Pf3. De witveldige loper die naar g2 wilde, moest nu op de diagonaal f1-a6 blijven, waar hij uiteindelijk werd afgeruild voor een paard. De witte pion die op d3 kwam, was een zwakke broeder. Een mindere stelling verdedigen tegen een GM als Fridman is geen pretje. Bosch: “Zijn 18…a5 en 19…Tad8 waren heel sterk; ik kreeg geen kans meer.”

Bisch-Fridman knipsel

19… Tad8: Fridman rondt sterk af

 

De volgende uitslag viel bij Sopiko Guramishvili en Jasper Broekmeulen. Voor zijn vierde zet verbruikte Broekmeulen veel tijd. GM Rogers vroeg zich al af of er iets mis was met de digitale techniek, want op het beeldscherm was geen verandering te bespeuren. “No, Black is Jasper”, zei Giri. Jaspers 9e zet was niet goed; want daarna kan 10…e6 niet vanwege 11. 0-0-0 (dreigt mat op d7) Pe5 12. f4. Daarna nam Guramishvili de teugels in handen. Ze had veel goede mogelijkheden, vond niet steeds de beste en investeerde veel tijd. Door 20.b5 werd ze verrast; daarna vond Broekmeulen in tijdnood de nooduitgang: op de 26e zet kon hij met Dd4 voor de derde keer dezelfde stelling met dezelfde speler aan zet op het bord brengen. Het was geen kwestie van drie keer dezelfde zettenreeks, dus arbiter Ton van Roon checkte het aan de hand van de notatie van de spelers; hij wilde niet enkel afgaan op het digitale bord. Het klopte: remise.

Guramishvili-Broekmeulen knipsel

Remise via 23. Lf1, De4+ 24.Ld3 Dd4 25.Lf1 De4+ 26.Ld3 Dd4

“Today I played a decent game”, meldde Alon Greenfeld. Hij had de Koningsindiër van Willy Hendriks actief aangepakt . “Steeds als ik dacht: nou staat het wel gelijk, had hij weer iets.”

Greenfeld-Hendriks knipsel

Greenfeld speelt 20.Td6!

3A5A7353 BWeb

Greenfeld-Hendriks

In deze stelling heeft Greenfeld weer iets. 20.Td6! (dreigt Txf6). Hendriks antwoordt 20…e6. Daarop volgt 21.Txc6. Een tijdelijk kwaliteitsoffer. Na…. Pxc6 21.Lxc6 Tac8. 22. Txe8 Txe8 zou Greenfeld een prettige pion voor blijven. Ook na de partijvoortzetting 21…Ta7 was dat het geval en dat was genoeg voor de winst.

3A5A7363 BWeb

Landa komt later

Dan koploper Landa. Die kwam een goed kwartier te laat de speelzaal binnen, waar Robin Swinkels al zat te wachten. De tijdsachterstand zat Landa niet zichtbaar dwars. De stelling op zet 21 kwalificeerde de Rus als een 2 results position: winst voor hem of remise. Greenfeld die bij de analyse was, sprak van een 1,5 results-position: remise achtte hij veel waarschijnlijker dan winst voor wit. Swinkels had er zijn ideeën over: in de partij offerde hij dame tegen toren en loper, wat een onneembare stelling opleverde: remise.

Landa-Swinkels knipsel

Swinkels maakt remise met Dxa3

Hij had goed gespeeld, vond hij, maar wil onderhand wel graag het eerste volle punt scoren. Het halfje maakt de strijd om de eerste plaats spannender. Fridman is langszij gekomen: met 3,5 uit 4 delen Landa en hij nu de koppositie.