Greenfeld zorgt voor spektakel

Om 12.00 uur zijn er aardig wat toeschouwers in sociaal-cultureel centrum De Biechten. Zij zijn in de speelzaal getuige van het begin van de zesde ronde. Ben Span, oud-voorzitter van HMC en oud-leider van de jeugdafdeling van HMC, verricht de openingszet voor Twan Burg, die het vandaag opneemt tegen Willy Hendriks. Daarna verplaatsen de toeschouwers zich van de speelzaal op de eerste verdieping naar de openbare ruimte op de begane grond om voor het beeldscherm de verrichtingen van de spelers te volgen.

3A5A7488 BWeb

Even in de speelzaal

3A5A7492 BWeb

Ben Span verricht de openingszet

Over de openingszet van Ben Span, 1.e4 is Twan Burg tevreden. Maar het vervolg dat hij er zelf aan geeft, bevalt hem minder. Zijn agressieve opstelling tegen de Pirc-verdediging van Willy Hendriks komt niet uit de verf; van aanvallen komt niets.

Burg-Hendriks JPG

Zwart heeft geen problemen

 

Hendriks houdt de stelling met 12….f6 gemakkelijk in evenwicht. Er volgt: 13. exf6, exf6 14. Lh4, Te8+ 15. Kf1, f5. Mogelijk heeft Twan de kracht van 12…f6 onderschat. Hendriks: “Ik heb er toevallig wel verstand van.” Inderdaad, de Pirc-verdediging staat sinds jaar en dag op zijn repertoire. De laatste zware stukken verdwijnen op de 24e zet van het bord verdwenen. Het eindspel met ongelijke lopers wordt nog even doorgespeeld, maar spelers en toeschouwers weten de uitslag al: remise.

3A5A7505 BWeb

Guramishvili – Fidman

Daniel Fridman is wel content over zijn openingsspel. Met zwart tegen Sopiko Guramishvili brengt hij een vrij nieuwe variant op het bord die hij aardig kent. Zijn echtgenote, IM Anna Zatonskih heeft de stelling na 10. … e5 al twee keer op het bord gehad, Fridman zelf een keer. Hij speelt een nieuwtje, 13 … Lg4, al is dat niet zo bijzonder. De zet is bekend, maar niemand had hem nog gespeeld, aldus Fridman na afloop. In het vervolg heeft wit niets, maar Anish Giri stelt in de analyse nog een actieve poging voor: 16.h3, Le6 17.Pxe4, Pxe4 18.Lxe4, Ld5 19. Lxh7+ Kh8. Wit wint een pion, maar de koningsvleugel ligt er niet lekker bij. Guramishvili speelt 16.Pd2 en staat na 16…Dxc6 voor de keuze: nemen op e4 of op c4?

Guramishvili - Fridman

Wit aan zet: nemen op e4 of c4?

 

Slaan op c4 zou een vrijwel gelijke stelling hebben opgeleverd. De keuze voor de e-pion is niet handig, want nu maakt Fridman een vrijpion op de c-lijn, die snel de doorslag geeft.

Bosch-Swinkels wordt remise na een wisselvallige partij. Beide spelers hebben reden om daarmee niet happy te zijn. Wat gebeurt er als zwart op de 12e zet op d4 slaat? Er lijkt niets beslissends in te zitten en dan is wit gewoon een pion kwijt. Swinkels laat het na en dan staat Bosch beter. Zijn voordeel verzandt echter. Remise, morgen weer een dag.

IMG_7146 BWeb

In de wandelgangen: v.l.n.r. Burg, Swinkels, Bosch en Van der Stricht

3A5A7544 BWeb

Broekmeulen heeft er al een halve werkdag op zitten

Jasper Broekmeulen en Geert van der Stricht beginnen wat later; Broekmeulen moet onverwachts ’s morgens werken in Heerlen. Broekmeulen pakt het met wit rustig aan; hij heeft geen zin om Van der Stricht op te zoeken in de Najdorf-variant. Het spel ontwikkelt zich rustig. Op de 16e zet wordt Van der Stricht verrast door 16.Lxa5. Na 16… Dxa5 17.Pxd5 belandt hij dan in een stelling waarin het witte paard sterker is dan de zwarte loper. Dus doet hij 16 … Pxe3, wat uitmondt in een dubbel toreneindspel met pluspion voor Broekmeulen. Dat maakt Van der Stricht probleemloos remise.

Broekmeulen - Van der Strciht knipsel

Wit aan zet, zwart maakt remise

3A5A7503 BWeb

Landa – Greenfeld

Konstantin Landa en Alon Greenfeld zijn dan nog even bezig. De opening is bijzonder. Greenfeld pakt het met zwart scherp aan en speelt 11…Lb4, volgens Greenfeld een nieuwtje. Hij verovert twee pionnen. Hoeveel compensatie witspeler Landa heeft, is onduidelijk. Goed, Greenfeld staat wat opgevouwen, zijn loper doet nog niet mee, maar er is niets beslissends te zien. Hangt er een verrassing in de lucht? Greenfeld geeft in het vervolg een pion terug en wikkelt af naar een eindspel dat compleet gewonnen moet zijn. Onder tijdsdruk vindt hij niet de optimale opstelling voor zijn stukken. Na 5 uur spelen redt Landa het halve punt. De spelers concentreren zich in de analyse op 17.Lc3 in plaats van Lb4; of dat tot definitieve conclusies heeft geleid, is niet bekend.

Landa - Greenfeld knipsel

Wit aan zet: Lb4 of Lc3?

Conclusie: Landa en Fridman maken uit wie de HMC Calder Cup gaat winnen. Greenfeld ligt 1,5 punt achter; met nog drie ronden te gaan is dat te veel.