Landa neemt de leiding

Tweede ronde, iedereen geacclimatiseerd: tijd voor actie. Bij Robin Swinkels en Daniel Fridman komt het er helaas niet van. Na 15 zetten is het remise door zetherhaling. Swinkels: “Deze variant had ik niet bekeken. Op remise spelen is niet mijn stijl, maar om onvoorbereid vol op winst te spelen …” Morgen gaat het anders, verzekert hij.

DSC01082 - 2e ronde HMC Calder Cup 2014 (Olthof)

Analyse: Van der Stricht (l) en Greenfeld (r)

Alon Greenfeld verrast Geert van der Stricht met een variant in het Slavisch waarmee hij in 2009 in Groningen van Twan Burg won. “Je kunt niet alles voorbereiden”, verzuchtte Van der Stricht na afloop. “Rokade kwijt, torens niet in het spel, ik dacht: dat kan toch niets zijn voor wit? Ik heb jouw aanval compleet onderschat.” Op zet 15 had Van der Stricht tegenspel moeten zoeken, daarover zijn beide spelers het eens. Over het vervolg is Greenfeld minder zeker. Maar het blijft interessant en gecompliceerd en Van der Stricht kan onder tijdsdruk de problemen niet meer oplossen. Greenfeld wint de partij en de prijs voor de Partij van de Dag.

3A5A7162 BWeb

Burg-Guramishvili

Interessant en gecompliceerd: dat is ook Burg-Guramishvili. Deze twee spelers zoeken graag de verwikkelingen op. Siciliaans, Najdorf-variant: een stuk vuurwerk dat zomaar in je hand kan ontploffen. Zo staat het na wits 26e zet b4.

Knipsel

Stelling na de 26e zet van wit

“Scary”, zegt Sopiko. “That’s how I do it”, stelt Twan. Tien zetten later staat het zo.

Knipsel II

Eén zet wint …

Twan heeft de stelling op scherp gezet. Beide spelers hebben nog ongeveer vier minuten. Twan spendeert er twee. Iemand in de niet-spelerszone laat zijn engine meelopen en daardoor weten de kiebitzers, die de partijen op het beeldscherm van De Biechten volgen, dat er maar één zet is die wint. Twan speelt: 36. Da6. Daarop komt: 36… Dd4 37.c3 Pc4+ 38. Txc4 Dd2+ 39. Kb1 De1+ 40.Kb2 Dd2+ 41.Kb1 De1+ 42.Kb2 Dd2+: remise door zetherhaling. Even terug: 36.Tc8+! Txc8 37. Dxe5 (dreigt mat op g7 en de toren op c8 staat in) wint. Je kan het zomaar missen.

Bij Landa-Hendriks gaat het er rustiger aan toe. Hendriks treft het niet dat hij na Fridman gisteren nu  de tweede favoriet voor de eindzege treft, en wederom met zwart. Na de opening staat hij niet slecht. Maar in het middenspel raakt hij de controle kwijt: de opmars van een pion mondt uit in een onbedoeld pionoffer. Die pion ziet hij niet meer terug; Landa consolideert en wint. Landa meent dat Hendriks niet precies genoeg speelt. “Dat is niet mijn sterkste kant”, geeft Hendriks toe. “Maar ik moet er nog even over nadenken.”

3A5A7165 BWeb

Bosch – Broekmeulen

Tot slot het treffen van twee HMC’ers: Bosch met wit tegen Broekmeulen.

Bosch offert een pion en krijgt daar niet voldoende compensatie voor. “Iets te optimistisch”, vindt Bosch achteraf. Broekmeulen behoudt de pion en gaat in de aanval. Hij bereikt groot voordeel, verspeelt dat weer en dan staat het zo.

Knipsel III

Slotstelling Bosch-Broekmeulen

Broekmeulen biedt remise aan: zijn inschatting is dat na 42.Ke1, Tb2 43.Lc4, Pxc4 44.bxc4 er geen winst in zit. Bosch accepteert: remise na een wisselvallige partij vol strijd!

 

DSC01094 - 2e ronde HMC Calder Cup 2014 (Olthof)

Koploper Landa: 2 uit 2

Na deze inhoudsrijke ronde staat Landa met 100% aan kop. Fridman en Greenfeld volgen op een half punt. De laatste twee ontmoeten elkaar morgen, Fridman heeft wit. Landa speelt met zwart tegen Guramishvili. Dat belooft weer wat.

In de aanloop naar het toernooi hebben we gespeculeerd over meester- en grootmeesterresultaten die deelnemers kunnen behalen. Maar er is nog iemand die voor een resultaat gaat: FIDE Arbiter Ton van Roon. Om Internationaal Arbiter te worden, heeft hij vier resultaten (te behalen in FIDE-erkende toernooien) nodig. Onlangs behaalde hij In Maastricht zijn eerste resultaat; hier kan hij zijn tweede behalen. Tot nog toe zit dat er ruim in: er heeft zich nog geen probleem of incident voorgedaan. Willy Hendriks informeerde of een toernooi pas een geldig resultaat oplevert als er minstens één speler een protest heeft ingediend. Dat schijnt niet zo te zijn. Wat Ton van Roon betreft gaat het toernooi op deze wijze door.