Landa verstevigt positie

De internationale belangstelling voor de 3e HMC Calder Cup groeit. De Russische schaaksite e3 e5 bericht er sinds gisteren over. En aangezien landgenoot Konstantin Landa het goed blijft doen, zal de belangstelling alleen maar toenemen.

3A5A7247 BWeb

Landa wint weer

Vandaag was de koploper als eerste klaar. Landa’s oordeel was heel beslist: de zet 6.Db3 die Sopiko Guramishvili (wit) in het Aangenomen Damegambiet speelde, brengt wit alleen narigheid.  Zonder compensatie een pion achter, dat wil je toch niet? Guramishvili zei dat ze zich haar voorbereiding niet meer kon herinneren. In de analyse werden nog verbeteringen van het witte spel gevonden, maar het bleef behelpen.

Knipsel Guramishvili - Landa

Wit verliest materiaal

 

In de partij was het na de 13e zet van wit helemaal mis. 13. … Td8 verliest materiaal. Weer winst met zwart voor Landa: hij ligt op schema.

3A5A7237 BWeb

Broekmeulen – Burg

Broekmeulen-Burg was een Bosch onderonsje. Een theekransje werd het niet: “We speelden allebei principieel op het centrum”, zei Burg. De witte aanpak zag er kansrijker uit, want na 12.dxc5 zag Burg zich genoodzaakt af te wikkelen naar een toreneindspel met een pion minder, maar met remisekansen.

Broekmeulen-Burg knipsel

Wit aan zet: remise?

Was het objectief remise? Ja, meenden ze in de analyse. In de partij kwam Broekmeulen zelfs nog een pion achter, maar remise werd het toch. “Misschien moet jij nog wat meer op de opening studeren en ik op het eindspel”, concludeerde Broekmeulen.

Daniel Fridman had gisteren een lekker dagje gehad na de korte remise met Robin Swinkels. “De Bosch Parade gezien en genoten van de zon.” Vandaag was het minder relaxed. “Ik speelde de opening als een idioot”, zei Fridman. 13.Pb3 was niet goed, want na Pe6 moest zijn loper van f4 terug. Alon Greenfeld, van een toernooi in Bulgarije direct doorgereisd naar ‘s-Hertogenbosch, rook zijn kans. Hij blies het centrum op en dat leidde tot een spannende stelling, waar de spelers nog lang naar keken.

Fridman - Greenfeld Knipsel

De kritieke stelling

Een van de vele mogelijkheden is 28 …Le6. Een vervolg kan zijn 29.Pxd5 Lxd5 30.exd5 Te3 met initiatief. Wat Greenfeld deed, pakte echter slecht uit. Na. 29. Dxd7, Tad8 30.Db5, Dxb5 31.Pc3 wist Fridman met secuur spel het punt te pakken.

3A5A7303 BWeb

Greenfeld (l) en Fridman (r) analyseerden nog lang

Van der Stricht-Bosch was ook een interessant schouwspel. Van der Stricht bestreed het Hollands met het Staunton-gambiet. “Ik wilde avontuurlijk spelen.” Bosch verwelkomde deze aanpak. Want Van der Stricht won de geofferde pion terug, maar moest er het loperpaar voor inleveren. De zwarte loper van Bosch was sterk, waardoor het voor hem allemaal wat makkelijker speelde. Met zijn 34e zet verspeelde Van der Stricht een kwaliteit, waarna Bosch de partij met vaste hand tot winst voerde. HMC’er Bosch is ongeslagen, heeft twee punten en is daarmee nu de best geklasseerde Nederlander.

3A5A7158 BWeb

Bosch: beste Nederlander

3A5A7234 BWeb

Hendriks- Swinkels

Het langst aan het bord bleven Willy Hendriks en Robin Swinkels. Hendriks kwam beter uit de opening. “Ik had geen plan”, aldus Swinkels. Toen de stelling gesloten raakte, moest Hendriks een bres zien te slaan in de zwarte stelling. Hij vond daar geen goede gelegenheid voor en vanaf de 45e zet werd geen stuk meer geslagen en geen pion meer verzet. Net voordat op grond van de 50-zettenregel remise opeisbaar zou worden, besloten de spelers tot de puntendeling. Ze zullen beiden niet helemaal tevreden zijn geweest …

Hendriks- Swinkels knipsel

Geen doorkomen aan: remise

Weer een spannende dag! Morgen hebben we een speciale gast. Blijf het volgen …