Verjaardagscadeaus voor Giri

De HMC Calder Cup sluit af in stijl. Wanneer de partijen van de grootmeestertienkamp een half uur bezig zijn, beginnen in de grote zaal van sociaal-cultureel centrum De Biechten diverse schaakevenementen. Vanuit sportief oogpunt spreekt de rapidvierkamp met top-GM’s Giri, Kasimdzhanov, Fridman en Bok het meest tot de verbeelding. Maar ook de andere evenementen zijn stuk voor stuk ook interessant. Er komen vandaag dan ook heel wat schaakliefhebbers kijken.

3A5A8534 BWeb

De deelnemers aan de evenementen van de slotdag

De grootmeestertienkamp is al beslist. Konstantin Landa en Daniel Fridman, die hun onderlinge partij van de laatste ronde vooruit hebben gespeeld, hebben hun favorietenrol waargemaakt en zijn ongeslagen op 7,5 uit 9 uitgekomen. Aan het einde van de dag spelen zij een tiebreak die beslist wie de HMC Calder Cup mee naar huis mag nemen. Landa wint de snelschaakpartijen: 2-0.

3A5A8827 BWeb

Landa (r) sterkst in tiebreak tegen Fridman

Hij is zeer tevreden over het toernooi: “Dit is misschien wel m’n beste resultaat ooit.” Hij speelt niet zoveel toernooien – hij is ook als coach actief – en daarom beleeft hij er extra plezier aan. Daniel Fridman heeft niet helemaal zijn dag – in de rapidvierkamp eindigt hij derde – maar de zege in het gisteren gehouden schafeltennistoernooi maakt veel goed, zegt hij bij de prijsuitreiking.

IMG_7664 BWeb

De deelnemers aan het schafeltennistoernooi

De andere deelnemers van de grootmeestertienkamp hebben vandaag nog ambities. Zo wil Jeroen Bosch wel de stap naar de derde plaats zetten, die nu wordt bezet door Twan Burg. Ze spelen tegen elkaar, dus dat komt goed uit. Burg maakt echter op de derde zet duidelijk dat hij voor de verandering geen grote risico’s gaat nemen. Na 1.e4, c5 2.Pc3 d6 3.Pge2 speelt hij e5, zodat de scherpste varianten van het Siciliaans buiten beeld blijven. Bosch tast in het vervolg de mogelijkheden voor actief spel af, maar ziet onvoldoende perspectieven. De partij eindigt op de 16e zet in remise door zetherhaling. Burg is content met de derde plaats: “Ik had moeite om erin te komen. De zet Ta6 in de partij tegen Robin Swinkels bracht de ommekeer: ik stond wel minder, maar verdedigde volgens mij goed. Gisteren won ik een goede partij tegen Greenfeld.” Bosch is ook tevreden: “Ik speel weinig, mijn laatste toernooi was in 2012. Dit jaar ging het goed in de Bundesliga, maar slecht in de Meesterklasse. Het is fijn om de bevestiging te krijgen dat ik het gewoon nog kan. Ik had de laagste rating van de deelnemers, dus ik kan heel tevreden zijn.”

3A5A8509 BWeb

Burg (r): safety first in de slotpartij tegen Bosch

Niet ontevreden is Willy Hendriks. Hij sluit het toernooi af met winst op Geert van der Stricht. Via een wat ongebruikelijke zetvolgorde bereikt hij met wit een bekend stellingstype. Van der Stricht wordt verrast door 16.bxc5, waarmee Hendriks een zijn meerderheid op de damevleugel in beweging brengt

Hendriks- Van der Stricht

Hendriks forceert overwicht op de damevleugel

Van der Stricht vindt in de partij geen sluitende verdediging. In de analyse wordt gekeken naar een radicale oplossing: een stuk offeren voor de pionnen. Het is onduidelijk, maar helemaal overtuigen doet het niet. Toch kijkt Van der Stricht met een goed gevoel terug op het toernooi: “Ik zal meer aan m’n openingen moeten doen, maar ik heb weer zin om te spelen.” Zijn volgende toernooi wordt het Belgisch kampioenschap dat eind juli in Charleroi plaatsvindt. Ook Hendriks heeft wel zin in een volgend toernooi: “Ik heb best goed gespeeld, ook wel dingetjes laten liggen. Maar je krijgt in een toernooi wat je verdient.” De toernooiwinnaars waren een klasse apart, vindt hij: “Dat zijn doorgewinterde profs: ze spelen heel praktisch en zijn meedogenloos.”

3A5A8513 BWeb

Hendriks (l) sluit af met overwinning tegen Van der Stricht

Swinkels-Broekmeulen is ook interessant. Broekmeulen speelt voor de laatste IM-norm die hij nog nodig heeft. Het wordt een partij waarin beiden behoedzaam zoeken naar aanknopingspunten. De openingskeuze van Broekmeulen is weer een verrassing: na 1.d4 komt b6. “Ik wilde een stelling bereiken waarin ik kan spelen.” Aan de opening houdt hij het loperpaar over, wat op zich gunstig is. Later verdwijnt dat voordeel, doordat Swinkels ruil van de witveldige lopers afdwingt. In de partij en in de analyse is het loeren op de kans: de vraag is wie er een stap te ver zet. Een moment waarop dat had kunnen gebeuren:

Swinkels - Broekmeulen knipsel

Voorzichtig blijven

Wit kan hier 19. Txh3 spelen. Broekmeulen had daarop 19 … c5 gepland. Wit kan het dan fout doen met: 20.d5, waarop Lxc3 volgt. Na 21. Dxc3 heeft zwart dan een dubbele aanval met Dg4. Natuurlijk is 20.d5 niet geforceerd, maar het is karakteristiek beeld voor deze partij. Swinkels omzeilt de klip en kort daarna ontstaat een stelling waarin beide spelers vinden dat ze de zetherhaling maar beter niet kunnen ontwijken. Wie meer wil, komt slechter te staan. Broekmeulen maakt bepaald geen verslagen indruk: “Ik heb goede partijen gespeeld. Als ik vandaag meer risico neem, kom ik slechter te staan en kan ik de hele middag zitten keepen. Ik kom gewoon een halfje tekort.” Dat halfje had hij ergens anders vandaan moeten halen: “Als ik de partij tegen Bosch had afgemaakt …”

3A5A8515 BWeb

Broekmeulen (r) komt halfje tekort

Alon Greenfeld wil vandaag weer eens winnen. Zijn tegenstander is Sopiko Guramishvili, die vandaag de Prijs voor de Partij van de Dag ontvangt voor haar partij van gisteren tegen Swinkels. Greenfeld neemt de Maroczy-opstelling in tegen de Versnelde Draak. “Ze beging wat onnauwkeurigheden en ik won een pion. Ik kom compleet gewonnen te staan. Daarna doe ik het onnauwkeurig. Maar ik denk dat het zelfs bij de beste verdediging nog gewonnen is.”

3A5A8510 BWeb

Greenfeld (l) eindigt met overwinning op Guramishvili

Hij wint dus en komt op 50%. Wat vindt hij van dit toernooi? “Meestal is het zo: een toernooi waarin je goed speelt, vind je leuk.” Maar de HMC Calder Cup is hem toch goed bevallen: “Een vriendelijke sfeer, een soort familiegevoel. Maar evengoed er is hard gevochten.” Over zijn spel: “Ik heb interessante partijen gespeeld, maar was niet altijd even praktisch. Ik speel compromisloos, dan maak je ook eerder fouten. En soms verloor ik de objectiviteit uit het oog: zoals gisteren tegen Burg.” Over zijn carrière: “Coachen is werk, spelen doe ik voor mijn plezier.” Wie de internationale toernooiagenda volgt, kan Greenfeld nog vaak in actie zien.

3A5A8785 BWeb

Opperste concentratie

Dan naar de rapidvierkamp. Alle partijen staan op de site, zodat iedereen kan zien hoe sterk  topgrootmeesters zelfs met beperkte bedenktijd zijn. Anish Giri, die vandaag de leeftijd van 20 jaar bereikte, gaf zichzelf een mooi verjaardagscadeau en pakte de winst. Benjamin Bok werd knap tweede – hij was de enige die Giri een nederlaag toebracht – , gevolgd door Daniel Fridman en Rustam Kazimdzhanov.

De schaaktechnische aspecten van de rapidvierkamp en de tiebreak Landa-Fridman worden belicht door Dimiri Reinderman in zijn artikel op www.schaaksite.nl.

 

IMG_7731 BWeb

De rapidvierkamp werd aandachtig gevolgd.

 

3A5A8661 BWeb

Rustam Kasimdzhanov wordt vierde

3A5A8569 BWeb

Daniel Fridman: na twee eerste plaatsen (grootmeestertienkamp en schafeltennistoernooi) nu derde in rapidvierkamp.

3A5A8578 BWeb

Benjamin Bok knap naar tweede plaats

 

 

3A5A9046 BWeb

Giri heeft zojuist de fraaie HMC Calder Cup in ontvangst genomen

De overige evenementen eindigden als volgt:

  • Bianca Muhren en Jan_Willem de Jong (pas getrouwd) wonnen van het koppel Stefan Kuipers en Anne Haast;
  • het jeugdteam van HMC won met 20-12 van het jeugdteam van Nederlands kampioen De Toren;
  • Anna-Maja Kazarian won met met 4-3 van Maaike Keetman;
  • Lena de Kraker won met 4,5 – 3,5 van Dewi Vermeulen;
  • Siem van Dael won met 5-3 van Sjoerd van Roon;
  • het Regios-stedentoernooi werd gewonnen door HMC;
  • het schafeltennistoernooi werd gewonnen door Daniel Fridman voor Konstantin Landa

Tijdens de prijsuitreiking nam René Olthof op persoonlijke wijze afscheid van de deelnemers van de grootmeestertienkamp en bedankte hij de vele vrijwilligers die de 3e HMC Calder Cup mede mogelijk hebben gemaakt. Tot slot werd de jarige Anish Giri in het zonnetje gezet. Hij kreeg een Bossche bol aangeboden en ontving uit handen van Dirk Jan ten Geuzendam het eerste exemplaar van Giri’s boek over de eerste  periode van zijn schaakloopbaan. Het boek heet Anish Giri – My Junior Years in 20 Games en is uitgegeven door New in Chess.

Wij nemen hier afscheid met foto’s van een aantal hoofdrolspelers in de HMC Calder Cup.

3A5A8495 BWeb

FIDE Arbiter Ton van Roon – viel op het laatste man in – en Ad Bruijns, voorzitter NBSB, zorgde voor de digitale weergave van de partijen.

3A5A9066 BWeb

Geert van der Stricht: 10e plaats

3A5A9072 BWeb

Willy Hendriks en Robin Swinkels: gedeelde 8e/9e plaats

3A5A9075 BWeb

Sopiko Guramishvili en Jasper Broekmeulen delen de 6e en 7e plaats.

3A5A9085 BWeb

Alon Greenfeld en Jeroen Bosch delen de 4e/5e plaats.

 

3A5A9095 BWeb

Twan Burg: derde plaats en beste Nederlander.

3A5A9104 BWeb

Daniel Fridman: gedeeld eerste en beste HMC’er.

3A5A9121 BWeb

Toernooidirecteur René Olthof en Konstantin Landa: gedeeld eerste en winnaar van de HMC Calder Cup!

 

Later meer