Vijf keer het volle pond

Wanneer Bosch de prijs voor de Partij van de Dag heeft ontvangen (voor zijn winst op Greenfeld gisteren) en Ivo Olthof, oudere broer van toernooidirecteur René Olthof, de eerste zet heeft uitgevoerd op het bord van Swinkels en Guramishvili, brandt de strijd los. Een ronde waar toernooiorganisatoren en kiebitzers van dromen: de dood of de gladiolen, geen enkele remise.

3A5A7724 BWeb

Bosch ontvangt de prijs voor de Partij van de Dag

3A5A7752 BWeb

Twan Burg pakt tegen Greenfeld z’n tweede volle punt

Twan Burg tegen Alon Greenfeld is een interessante ontmoeting. Burg zal extra energie putten uit z’n eerste winst. Voor Greenfeld geldt het omgekeerde: hij moet zich zien te herpakken na de nederlaag van gisteren. Het begint als een positioneel gevecht, waarin Greenfeld met zwart goed uit de opening komt. Op de zestiende zet offert Burg een pion. Greenfeld, altijd op zoek naar actief spel, gooit er daarna een kwaliteit tegenaan, waar hij wel twee pionnen voor heeft. Het staat dan zo:

Burg - Greenfeld

Greenfeld heeft zojuist de kwaliteit geofferd

Wit dreigt op e5 een pion te nemen, omdat de d-pion gepend staat. Na afloop vinden de spelers dat zwart zich daar niets van moet aantrekken en 19… Lh4 moet spelen. De toren moet dan naar f1 en als zwart daarna 20….Da8 speelt, lijkt er weinig aan de hand te zijn. Greenfeld haalt echter de dame direct weg: 19…Da8. Na 21.Pb6 staat hij ineens minder plezierig. Hij speelt 21… Db7, waarop 22.Tb1 komt. Greenfeld speelt nu wel Lh4, wat een dameoffer inhoudt. Daar heeft Burg geen moeite mee: 23.Pd5 Lxf2+ 24. Kf1 Lxd5 25. Txb7, Lxb7 26. Dc7 en er hangt van alles.

Burg - Greenfeld II

 

Er volgde nog: 26 …La8 27.Txd6, Lh4 28. Dc4, 1-0

3A5A7758 BWeb

Landa – Bosch

Landa gaat er nog een keer voor zitten. Na de vooruitgespeelde partij tegen Fridman (remise) is de opdracht voor hem en de medekoploper duidelijk: geen halfje morsen, maar winnen. Hij komt met een prettig plusje uit de opening: loperpaar in open stelling. Bosch verdedigt zich goed, Landa neemt afscheid van het loperpaar en zo rond zet 25 staat het ongeveer gelijk. De overgang naar het dame-eindspel met ongelijke lopers is echter niet zo handig voor Bosch. Hij verliest zijn pion op h7 en dat is vervelend omdat Landa nu ineens een vrijpion op h6 heeft. Bosch meent na afloop dat dat wellicht te houden is, maar Landa ziet dat anders. Volgens hem heeft zwart twee problemen: de koning en de vrijpion. In de partij is het in ieder geval te veel. Landa verzekert zich van de eerste plaats.

Landa-Bosch knipsel

Vrijpion brengt Bosch in problemen

3A5A7732 BWeb

Ivo Olthof doet eerste zet bij Guramishvili-Swinkels

Het klapstuk van de middag is Sopiko Guramishvili tegen Robert Swinkels. Wanneer Swinkels zijn stelling probeert te bevrijden met 13…e5, offert Guramishvili een stuk.

Guramishvili - Swinkels

Stukoffer: Guramishvili speelt 14.cxd5

“Ongetwijfeld correct”, zegt Swinkels in de analyse. Beslissend is het echter nog niet.

 

Een paar zetten later staat het zo:

Guramihsvili - Swinkels knipsel II

Lastige loper wordt verwijderd: Txe7

Swinkels heeft g5 gespeeld omdat hij zijn toren van h8 via g8 in het spel wil brengen. Nu offert Guramishvili een kwaliteit, in totaal heeft ze dan een toren geïnvesteerd. “The black-squared bishop got on my nerves”, is haar commentaar. Swinkels meent dat dit natuurlijk nooit goed kan zijn. Guramishvili gelooft er uiteraard wel in: “It’s unclear, I have tricks”.

Dat het tricky is, blijkt uit het vervolg. Na de 24e zet van wit staat het zo:

Guramishvili - Swinkels knipsel III

Slotfase

3A5A7757 BWeb

Guramishvili: “I have tricks”

Swinkels speelt Dg4. In de analyse vinden ze dat 24…Tad8, 25.Dg3, Dd6 een stuk beter is.Nu volgt: 25.De7 h6? 26.De5+, f6 27.Dxf6+, 1-0. Een spectaculaire partij die Guramishvili op 50% en ratingwinst brengt. Voor de tweede keer in haar carrière zal ze de 2400-grens passeren.

 

3A5A7754 BWeb

Van der Stricht – Fridman

De tweede koploper, Fridman, heeft ondertussen niet stilgezeten. Hij zoekt Van der Stricht op in een variant die al eens was voorgekomen in een partij Van der Stricht – Dörenberg, Gent Open 2004. Er komt een ondoorgrondelijke stelling op het bord.

Van der Stricht - Fridman knipsel

Originele stelling

In die eerdere partij ging het paard ook naar h1, maar werd de zwarte pion niet naar h3 geschoven. Van der Stricht begrijpt na afloop niet wat er is gebeurd. “Ik had het centrum.” “Maar je hebt een paard op h1!”, werpt Fridman tegen. Van der Stricht speelt het zo actief mogelijk, maar Fridman weert alles koeltjes af en daarna geeft zijn stukkenactiviteit en de betere structuur de doorslag. Landa en Fridman zijn dus de winnaars van de HMC Calder Cup.

3A5A7743 BWeb

Broekmeulen gaat voor laatste kans

Jasper Broekmeulen en Willy Hendriks zijn daar helemaal niet mee bezig. Broekmeulen heeft nog een kans op de felbegeerde laatste IM-norm, maar dan moet hij vandaag én morgen winnen. Na de favoriete Pirc-verdediging van Hendriks wordt het een zwaarbloedige partij. Broekmeulen heeft in het middenspel steeds een licht overwicht. Hij wikkelt af naar een eindspel dat onplezierig staat voor zwart. Hij moet nog wel de zwarte stelling openbreken:

Broekmeulen - Hendriks knipsel

Op zoek naar de ingang

Dat lukt als volgt: 62.Kh2, Dc7 63.Td6, De7 64.Dc8, Tf7 65.Df5, Kg7. Nu staat het helemaal klaar:

Hendriks- Broekmeulen II knipsel

Klaar voor de afronding

 

66.Te6, Dd8 67.e5, fxe5 68.Dg6+,Kf8 69.Dh6+, Tg7 70. Tg6, opgegeven.

Een mooie dag voor HMC: Fridman wordt gedeeld toernooiwinnaar, Burg rukt op naar de derde plaats en is nu de beste Nederlander en Broekmeulen kan zijn IM-norm halen, als hij morgen weet te winnen van Swinkels. De slotdag wordt sowieso interessant! Iedere schaakliefhebber is vanaf 12.00 uur welkom in sociaal-cultureel centrum De Biechten. Er zijn veel speciale evenementen, met als topevent de rapidvierkamp met de cracks Giri, Kasimdzhanov, Fridman en Bok. Er worden zelfs tv-opnamen gemaakt. Komt dat zien!